Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Čína hlásí prudký nárůst počtu nových nakažených koronavirem

Rozbřesk: Čína hlásí prudký nárůst počtu nových nakažených koronavirem

13.02.2020 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Čínská provincie Hubei nahlásila prudký nárůst nových případů koronaviru (14840) i počtu mrtvých (242). Současně čínská vláda odvolala v postižené provincii šéfa tamní komunistické strany. Ukazuje se, že čínské úřady nemají situaci zatím pod kontrolou a paralýza čínské ekonomiky na začátku roku může být výraznější.

Současně s tím včera eurostat zahlásil, že průmysl v eurozóně zaznamenal na konci roku další výrazný propad. Meziměsíčně odepsal 2,1 % a meziročně kvůli tomu padal o více než 4 %. Produkce tak smazala zisky, které si vytvořila v posledních zhruba pěti letech. I když hlavní propadák opět zaznamenalo nejprůmyslovější a nejotevřenější Německo, pokles průmyslu zrychluje i v ostatních velkých ekonomikách eurozóny včetně Francie a Itálie.

Stejně tak mnoho optimismu nenabízí pohled do jednotlivých odvětví. Největší zátěží jsou tradičně auta. Nehledě na ně se ale situace zhoršovala prakticky napříč všemi důležitými odvětvími zpracovatelského průmyslu.

Nová čísla za prosincový průmysl podle našich odhadů mohou vést k přehodnocení HDP v Německu i v eurozóně směrem dolů. Naše nowcast odhady ukazují na možnost poklesu německého HDP ve čtvrtém kvartále 2019 až o 0,3 % mezikvartálně - původní předběžné odhady (vycházející z celoročních odhadů statistiků) přitom ukazovaly na lehký nárůst německého HDP.

Prudší propad HDP ve čtvrtém kvartále pravděpodobně souvisí s vyprcháváním jednorázových pozitivních impulsů z podzimu 2019, kdy se řada britských firem předzásobovala kvůli strachu z divokého brexitu a pomáhala tak dočasně průmyslu ke stabilizaci. Se slabým výkonem eurozóny na konci roku 2019 jsme proto počítali, i když poslední průmyslová čísla byla i pro nás překvapením.

Pro start do roku 2020 jsme byli naladěni lehce pozitivně kvůli slabšímu obchodnímu napětí, pozitivnímu vývoji předstihových ukazatelů a prosté skutečnosti, že výroba řady odvětví především německého průmyslu je tak nízko, že těžko sázet na další výraznější propady. Nicméně koronavirus vnesl do hry novou nejistotu a podle našich analýz je to opět Německo, které je teoreticky nejvíce zranitelné. I když negativní efekty koronaviru budou dočasné, pravděpodobnost zimní německé recese jde v posledních týdnech rychle vzhůru. 



*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Česká koruna prorazila psychologickou hranici 25,00 EUR/CZK a další prodeje eur ji stáhly až do blízkosti 24,80 EUR/CZK. Část nezajištěných exportérů může po posledních pohybech z nervozity přiživovat krátkodobé zisky české měny. I z technického pohledu ještě koruna krátkodobě může pomýšlet na zisky. Na druhou stranu, pokud se globální nálada kvůli novým případům koronaviru a špatným číslům z Evropy zhorší, nálada v celém regionu se může také lehce zhoršit. 


Zahraniční forex
Velmi slabé výsledky eurozóny (viz data z průmyslu), neutrální Fed a děsivé zprávy z Číny ohledně koronaviru (viz úvodník) jsou kombinací, která tlačí kurz eurodolaru stále níže.

Dnes je na pořadu dne navíc americká spotřebitelská inflace za leden, která by měla dále zrychlit. To tedy nebude makroekonomická zpráva, která by měla americký dolar brzdit v rozletu.

Ve střední Evropě je opět pod tlakem maďarský forint, když se měnový pár EUR/HUF včera obchodoval již nad hladinou 340. Medvědí příběh forintu je stále stejný - rekordně záporné reálné úrokové sazby. Trh se přitom bojí, že vinou zrychlující se inflace padají (reálné) úrokové sazby do ještě většího mínusu. A to, zdali tomu tak je, se dozvíme právě dnes ráno, neboť bude zveřejněna maďarská inflace za leden. Číslo to přitom bude vysoké - zřejmě 4 %. To nebude pro forint dobrá zpráva a bude na MNB, aby forintu podala záchrannou ruku.


Ropa
Ropa Brent si během včerejšího obchodování připsala k dobru více než tři procenta a koketovala s hranicí 56 dolarů za barel. K cenovému růstu přispěl zejména optimismus ohledně pomalejšího šíření čínského koronaviru, který však dnes ráno vzal za své v souvislosti s prudkým nárůstem nových případů v provincii Hubei. Nejistota ohledně rozsahu útlumu čínské ekonomiky, stejně jako regionální poptávky po ropě, tak zůstává i nadále významná a nedopřeje ropě výraznější cenové zisky. 

Kartel OPEC ve svém včerejším měsíčním reportu navázal na americkou EIA a snížil odhad růstu globální spotřeby ropy v tomto roce o 200 tis. barelů denně (celkově na 990 tis. barelů denně) v reakci na šíření čínské nákazy. Aktualizovaný výhled kartelu také implicitně naznačuje potřebu agresivnějších těžebních škrtů ve druhém čtvrtletí roku, jak navrhla technická monitorovací komise (600 tis. barelů denně nad rámec současných 1,7 mil. barelů denně). Zásadní slovo však v tomto případě bude mít Rusko, které stále váhá, zda další omezení těžby podpoří.


Akcie
Akcie na Wall Street včera pokračovaly v obchodování na rekordních úrovních. Jejich nárůstu vévodily společnosti z energetickému sektoru, které poskočily o 1,4 %. Uvolnění spojené s virem pomáhá zpět nahoru akciím, které byly jako první zasažené na začátku nákazy. To jsou především společnosti ze zábavního průmyslu kasin v Macau (Wynn Resrots dnes +3,7 %) a aerolinie (American Airlines +2,1 %). Zásadně se zadařilo akciím Shopify, a to jak v překonání odhadů, tak i ve výrazném navýšení výhledu tržeb. Díky tomu včera poskočily o 7,8 % vzhůru. Naopak se nedařilo akciím Lyft, které propadly o 10,2 %. Jeden z největších poklesů včera zaznamenala společnost Bed Bath & Beyond, která poklesla o 20,6 %.


 

Čtěte více:

George Soros: Evropa si musí přiznat, co Čína znamená
13.02.2020 6:12
Hrozbu, již představuje Si Ťin-pchingova Čína, si plně neuvědomuje ani...
Jan Bureš: Průmyslový propadák může vést k přepisování HDP směrem dolů
12.02.2020 14:38
Průmysl v eurozóně zaznamenal na konci roku další výrazný propad. Mezi...
Letos druhý obchodní den na trhu START: Akcie UDI stouply o 3,9 %, akcie Karo oslabily o 12 %
12.02.2020 14:41
Na trhu START Burzy cenných papírů Praha se v rámci druhého obchodního...
Martin Kycelt: Do vyhlídek Alibaby může promluvit koronavirus. Co s tím?
12.02.2020 15:57
Hospodářské výsledky Alibaby by díky vánoční sezóně mohly být pozitivn...
Airbus za 2019: Rekordní rok, díky miliardovým pokutám však také rekordní ztráta
13.02.2020 8:48
Evropský výrobce letecké techniky Airbus Group se v roce 2019 propadl ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.