Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prezident Světové banky: Jak uvolnit ekonomickou sílu žen

Prezident Světové banky: Jak uvolnit ekonomickou sílu žen

08.03.2020 10:59

Dívky navštěvují školy ve vyšších počtech než kdy dřív a ženy čím dál více vstupují do pracovních pozic a vedou firmy. Byť je namístě tento pokrok oslavit, zbývá ještě hodně práce, než bude mít dnes narozená dívka tytéž příležitosti jako chlapec, píše David Malpass, prezident Skupiny Světové banky, pro Project Syndicate.

Výzkum Světové banky a dalších ukazuje, že uvolnění pout svazujících ekonomickou sílu žen může přispět ke globálnímu růstu. Navíc se jedná o správnou věc. Naštěstí si víc zemí uvědomuje, že ekonomiky mohou dosáhnout svého plného potenciálu jedině při plném zapojení žen i mužů.

Skupina Světové banky podporuje země při naplňování této mety v důležitých oblastech, včetně odstraňování diskriminačních zákonů, investic do uzavírání genderových mezer, rozšiřování dostupnosti financí a posilování snah v předcházení genderově založeného násilí.

Dosažené pokroky

Povzbudivá je naše letošní zpráva Ženy, podnikání a právo. Ta zjišťuje, jak zákony a jiné předpisy postihují ekonomické příležitosti žen ve 190 ekonomikách a zdůrazňuje pokroky, kterých se dosahuje. K odstranění genderových překážek v právu učinily od roku 2017 významné kroky například Nepál, Svatý Tomáš a Princův ostrov a Jižní Súdán. Rovněž Saúdská Arábie změnila své zákony, aby chránila ženy před diskriminací v zaměstnání a znemožnila zaměstnavatelům propustit ženu během těhotenství či mateřské dovolené. Spojené arabské emiráty upravily legislativu s cílem zavést rovnoprávné platy a zvýšit zastoupení žen ve vedení firem.

Vlády by také měly uskutečňovat taková opatření, aby ženy a muži mohli sladit rodičovství s prací. Fidži v posledních dvou letech prodloužilo placenou mateřskou dovolenou a (společně s Kyprem) zavedlo placenou otcovskou dovolenou. Nadto Spojené státy nedávno zavedly legislativu zavádějící placenou rodičovskou dovolenou pro federální zaměstnance.

Genderově zaměřené politiky a programy mohou více posílit schopnost dívek a žen, aby uplatnily svůj ekonomický potenciál. Patří k nim cílené investice zaměřené na motivaci dívek, aby zůstaly déle ve škole a upevnily své postavení vzděláním a dovednostmi, které budou v dospělosti potřebovat k účasti na pracovní síle.

S podporou Světové banky poskytuje například bangladéšská vláda dívkám středoškolská vzdělávací stipendia a zavedla osnovy zaměřené na dovednosti pro život. Tato opatření zvrátila genderovou mezeru ve středoškolském vzdělávání, takže dívek je dnes ve třídách víc než chlapců.

Stále dlouhá cesta k cíli

Neméně je důležité posílit mobilitu žen a povzbudit je k hledání placené práce. Tady je k úspěchu zapotřebí potlačit obtěžování ve veřejné dopravě, při sestavování jízdních řádů autobusové a železniční dopravy zohlednit potřeby pracujících matek a zajistit, aby spoje byly bezpečné, dobře osvětlené a přístupné. V Libanonu se Světová banka snaží pomoci zvýšit využití veřejné dopravy mezi ženami podporou snah o modernizaci dopravního sektoru s ohledem na jejich potřeby.

Podstatný význam má také rozšiřování přístupu žen k financím. Mezinárodní finanční korporace (IFC), soukromoprávní úvěrová odnož Skupiny Světové banky, odhaduje, že podniky vedené ženami celosvětově čelí nedostatku úvěrů ve výši 1,5 bilionu dolarů.

Finanční iniciativa podnikatelek (We-Fi) založená při Světové bance je koncipována tak, aby pomáhala řešit tento nedostatek ve financování a odstraňovat další překážky, s nimiž se podnikatelky potýkají. Cílem tohoto programu, zaštítěného mimo jiné vládami USA, Německa, Japonska, Saúdské Arábie a SAE, je podpořit 115 000 malých a středních podniků vlastněných ženami ve více než 50 zemích a přilákat do nich přes 2,6 miliardy dolarů ze soukromých i veřejných fondů. Společně s výkonnou ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Kristalinou Georgievou a Ivankou Trump jsem se zúčastnil nedávného summitu We-Fi v Dubaji, kde jsme diskutovali s ministry vlád z Blízkého východu a severní Afriky, jak otevřít prostor pro příležitosti žen, včetně lepšího přístupu k financím.

Větší využití technologií, včetně přesunu vyššího počtu hotovostních transakcí do digitálních kanálů, může dát ženám větší kontrolu nad vlastními prostředky. Tyto inovace mohou zajistit i další přínosy. Studie uskutečněná roku 2016 v Keni zjistila, že zajištění přístupu k mobilním peněžním službám pro ženy zvýšilo úspory domácností o víc než pětinu a pomohlo ke snížení krajní chudoby u ženami vedených domácností o 22 %.

Průkopníkem v oblasti běžných digitálních finančních služeb je soukromý sektor. V Egyptě spravuje poskytovatel finančních služeb Fawry, klient IFC, víc než 2,5 milionu transakcí denně a nedávno spustil v zemi první síť zprostředkovatelek elektronických plateb s cílem zlepšit dostupnost e-plateb pro ženy.

Vedle diskriminačních zákonů a nedostatečného přístupu ke kapitálu a aktivům však dívky a ženy v mnoha koutech světa svazují také zvyklosti, podle kterých dívka má nižší hodnotu než chlapec. Genderově založené násilí je jedním z nejškodlivějších projevů tohoto hluboce zakořeněného předsudku. Je šokující, že v současnosti každá třetí žena na světě zažila tělesné nebo sexuální násilí.

Dobrou zprávou je, že země při předcházení a řešení genderově založeného násilí dosahují pokroku. Práce financovaná Světovou bankou a Iniciativou pro výzkum sexuální násilí (SVRI) na Šalamounových ostrovech kupříkladu ukazuje, že takové násilí přestává být akceptované, jakmile proti němu promluví společenství podporované náboženskými lídry a poskytovateli veřejných služeb. Jako nejvhodnější postup jak pomoci obětem násilí se jeví spojení sil a sdílení získaných ponaučení. Prospěšné může být také poskytovat sítím žen společenskou podporu, osvětu v oblasti rizika násilí a programy na pěstování sebedůvěry.

Na letošní Mezinárodní den žen bych rád znovu zdůraznil, že Skupina Světové banky je připravena spojit síly se všemi zainteresovanými v úsilí o posílení postavení žen a uvolnění jejich ekonomického potenciálu.

Autor: David Malpass je prezidentem Skupiny Světové banky


Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Potrvá 250 let, než budou ženy ekonomicky rovny mužům
30.12.2019 18:15
Pokud jste žena a přemýšlíte, jak dlouho to bude trvat, než budete mít...
Bez ženy na akciový trh zapomeňte
24.01.2020 18:11
Nedávno jsem si zběžně pročítal závěry jedné studie, která na základě ...
Boschini: Příjmová nerovnost, o které se tolik neví
10.02.2020 5:52
V poslední době se hodně hovoří o rostoucí příjmové nerovnosti, protož...

Váš názor
  •  
    09.03.2020 9:47

    Jak uvolnit ekonomickou sílu žen? Jednoduché, potlačit jejich mateřský pud. V některých zemích už se to daří, i u nás.
    juniper
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data