Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Masivní destrukce sektoru služeb v Itálii ukazuje, na co se má připravit Španělsko

Rozbřesk: Masivní destrukce sektoru služeb v Itálii ukazuje, na co se má připravit Španělsko

06.04.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Taková destrukce sektoru služeb, jakou v pátek ukázala čísla z Itálie, nemá v poválečném období paralelu. Index PMI ve službách spadl v Itálii na neuvěřitelných 17,4 bodu - extrémně pod hranici 50 bodů oddělujících expanzi od kontrakce. I když přes víkend zpomalil přírůstek počtu nových případů v Itálii (i ve Španělsku), vyhráno zdaleka není. Poslední zprávy z Číny ukazují, že se začínají objevovat nové případy koronaviru a některá restriktivní opatření se tak znovu vracejí do hry i tam.

Podobně s rezervou je proto třeba brát i slova “věčně optimistického” Donalda Trumpa o tom, že již vidí “světlo na konci tunelu”. Americká nálada v sektoru služeb sice nezaznamenala takový propadák jako ta italská, epidemie v USA se však naplno rozběhla až v druhé polovině měsíce (březnový průzkum amerického trhu práce je přitom dělaný primárně na dotaznících z první poloviny měsíce). Čistý pokles pracovních míst (payrolls) byl v březnu i tak nejhorší od roku 2009 (-800 tisíc). A to se v něm ještě nemohl odrazit astronomický nárůst počtu nezaměstnaných na úřadech práce, který v USA za poslední dva týdny dosáhl skoro 10 miliónů nových nezaměstnaných osob.

Tento týden budeme s napětím vyhlížet česká čísla z trhu práce za měsíc březen. Prudké nárůsty nezaměstnaných hlásily v uplynulém týdnu nejen Spojené státy, ale i některé evropské země - Rakousko, Norsko. My zatím věříme, že v případě Česka nemusí být změna tak radikální. Český trh práce byl relativně hodně napjatý - zatížený extrémním počtem neobsazených pracovních pozic (přes 300 tisíc). A vláda od začátku slibovala podnikům kurzarbeit (který bude v detailech představen během dneška). Spíše než masivní nárůst nezaměstnaných je v březnu podle nás pravděpodobnější prudký pokles neobsazených pracovních pozic.

Politici nejen v Česku se snaží trvalým škodám epidemie na trhu práce zabránit. Tento týden bude v centru pozornosti setkání ministrů financí členských zemí EU a eurozóny (v úterý), na kterém by kromě jiného měl být navržen celoevropský program kurzarbeitu od Evropské komise (v celkovém objemu okolo 100 miliard eur). Ďábel bude ovšem jako vždy ukryt v detailech a v tom, jakým způsobem by iniciativa Komise doplnila/podpořila řadu již rozběhlých národních projektů.

*** TRHY ***


CZK a dluhopisy

Česká koruna se opět kvůli horší náladě na globálních trzích dostala pod tlak. Měnový pár je na dostřel od 27,80 EUR/CZK. Tento začíná na akciových trzích o něco veseleji, ale je otázkou, jak dlouho trhům optimismus vydrží…, mnoho pozitivních zpráv investoři v zásobě nemají (viz úvodník). Na domácí scéně budou v centru pozornosti čísla z českého trhu práce.

Zahraniční forex

Ani oficiální statistiky z amerického trhu práce, a nakonec ani index podnikatelské nálady ve službách nepřinesly tak dramatické zprávy, které by hovořily o pádu americké ekonomiky z útesu (posun míry nezaměstnanosti na hodnotu 4,4 % je stále snesitelný a nekoresponduje příliš s novými žádostmi o podporu). I proto se možná eurodolar drží v blízkostí hodnoty 1,08.

Euro naopak trápí nejednota mezi členskými státy eurozóny ohledně vydání společných pandemických eurobondů. Koronavirem nejpostiženější země - Itálie, Španělsko a Francie volají po vydání eurobondů (což by šlo chápat jako další posun v integraci měnové unie), zatímco Německo a Holandsko jsou proti. V úterý budou mít na toto téma ministři financí conference call a pokud v této otázce nastane posun, může to být pro euro plus.

Ropa

Optimismus ohledně možného obnovení dohody na produkčních škrtech vystřelil cenu ropy jen během čtvrtka a pátku o téměř 40 % výše. V průběhu víkendu však pozitivní sentiment mírně korigoval odklad plánované schůzky největších světových těžařů z dneška na čtvrtek, na což dnes reaguje ropa Brent mírným poklesem k hranici 33 dolarů za barel.

Odklad mimořádného jednání, na které jsou pozváni všichni nejvýznamnější producenti, dává tušit, že dohoda na kolektivním snížení těžby prozatím není vyjednána. Nakonec, v průběhu víkendu nabrala na obrátkách diplomatická přestřelka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem, které se navzájem obviňovaly za neúspěch březnového jednání aliance OPEC+. Na druhou stranu, Saúdové v neděli odložili zveřejnění vlastních exportních cen, což lze interpretovat jako dočasnou pauzu v cenové válce a vstřícné gesto vůči ostatním producentům před čtvrtečním jednáním.

Velkou neznámou však v tuto chvíli zůstává rozsah případných produkčních škrtů a hlavně seznam zemí, které by se jich účastnily. Těžko si totiž představit, že saúdsko-ruská aliance přistoupí k bezprecedentně agresivním těžebním škrtům (odhady hovoří až o 10 mil. barelů denně), aniž by jim v tom sekundovali američtí těžaři. To však bude problematické hned z několika důvodů - silného antitrustového zákonodárství, roztříštěné struktury tisíců domácích producentů a nakonec také zjevné neochoty (a vlastně i absence legislativních nástrojů) Trumpovy administrativy diktovat domácím producentům rozsah těžby.


Čtěte více:

Víkendář: Skutečný počet nakažených a poučné italské zkušenosti
21.03.2020 9:39
„Italské zkušenosti ukazují, že karanténa celého města je nutnou, ale ...
Tooze: Spojené státy jsou velkou verzí toho, co se děje v Itálii
30.03.2020 14:41
Historik Adam Tooze z Columbia University po roce 2008 tvrdil, že amer...
Bloomberg: Noční můra zakladatelů eura se může zhmotnit v Itálii
02.04.2020 11:26
Dvacet let po zavedení eura se jedna z hlavních obav jeho zakladatelů ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení