Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Skutečný počet nakažených a poučné italské zkušenosti

Víkendář: Skutečný počet nakažených a poučné italské zkušenosti

21.03.2020 9:39
Autor: Redakce, Patria.cz

„Italské zkušenosti ukazují, že karanténa celého města je nutnou, ale ne jedinou podmínkou pro zastavení epidemie. Pokud 50 % nakažených nevykazuje symptomy, není naděje, že bychom dostali nemoc pod kontrolu, aniž by proběhlo masivní testování,“ píše na stránkách ProMarket ekonom Luigi Zingales s tím, že není specialista na infekční choroby, ale uvedené tvrzení se opírá o zkušenosti odborníků z Itálie a také o analýzu dostupných dat.

Ekonom poukazuje na malé italské město Vo’ Euganeo s 3 341 obyvateli, kteří byli na koronavirus testováni dvakrát. Poprvé, když bylo město uzavřeno. Podruhé pak o dva týdny později. Šlo tedy o podobnou situaci, jaká byla na lodi Diamond Pricess a podle ekonoma byly podobné i závěry: Asi 505 nakažených nevykazovalo symptomy nemoci. „Pokud pak čísla upravíme o tuto skutečnost, smrtnost se pohybuje kolem 1 %, což je vysoko nad čísly Světové zdravotnické organizace, i když je to stále desetkrát více než u běžné chřipky,“ píše Zingales.

Jižní Korea prováděla a provádí intenzivní testování, a tudíž „by měla být schopná detekovat většinu nakažených“. Z jejích dat je podle ekonoma zřejmé, jak významný má na oficiální počty nakažených vliv právě to, jakým způsobem a v jakém množství jsou testy prováděny. A následně tedy i na to, jaká je skutečná smrtnost nemoci. Dokonce pak můžeme tvrdit, že počet úmrtí je lepším ukazatelem toho, kolik je ve společnosti nakažených, než jsou čísla odvozená z výsledků testů. Podle ekonoma to platí například o Spojených státech, kde jsou testy „velmi sporadické“.

Co ale ukazuje italská zkušenost ohledně dalšího postupu? Jestliže posuzujeme šíření nákazy podle počtu úmrtí s předpokladem, že smrtnost se pohybuje kolem zmíněného 1 %, dostaneme následující obrázek:
koronavirus Itálie nákaza

Lombardie byla tedy pravděpodobně epicentrem epidemie, ale Benátsko (Veneto) mělo mnohem pomalejší růst nakažených i přesto, že první úmrtí tu nastalo ve stejné době jako v Lombardii. Právě zde přitom byla uplatňována strategie masivního testování podobně jako v Jižní Koreji. Region byl tedy schopen izolovat nakažené lidi, a to i v případě, že nevykazovali symptomy. Závěr je tedy zřejmý: Je nutné testovat ve velkém množství a co nejdříve, aby bylo izolováno co nejvíce nakažených. „Což je opak toho, co dělají Spojené státy,“ uzavírá ekonom s poukázáním na to, že americký zdravotní sektor je „nejdražší na světě, ale pokud tohle nedokáže, je načase jej od základů změnit“.

Zdroj: ProMarket; Foto: Flickr



Čtěte více:

Španělsko a Itálie dnes zakazují short-selling. Jižní Korea až na půl roku
13.03.2020 10:31
Po brutálním čtvrtku na trzích zakázaly během pátku italské a španělsk...
Americký scénář
16.03.2020 17:32
Ekonomové mají rádi křivky a asi i proto se řada z nich rychle chopila...
Řím, Paříž a Berlín nevylučují při záchraně podniků zestátňování
17.03.2020 14:43
Italská vláda se chystá převzít zadluženou leteckou společnost Alitali...

Váš názor
  • Jak se dělá pandemie
    22.03.2020 13:58

    https://www.casopis-sifra.cz/jak-se-dela-pandemie/
    Kočičák
    • Re: Jak se dělá pandemie
      22.03.2020 15:39

      to ze je neco na dezinformacnim webu jeste neznamena ze to nemuze byt pravda :) a to i presto kdyz jsou tam investicni tipy. fakt je ale ze uz to nema moc daloko k uvazety typu: "cina vedele ze se blizi globalni ekonomicky pruser a ze je potreba financni problemy odklonit" :))
      eple
  • Nedoporučuji
    21.03.2020 11:36

    ... více testování, jelikož s více testováním hrozí, že se čísla zpřesní a ukáže se Covid-19 úplně v jiném světle. Smrtnost bude hluboce pod 1%, někde na úrovni chřipky - drtivá většina reagovala nepřiměřeně hystericky!
    ……
    • Re: Nedoporučuji
      22.03.2020 9:57

      https://www.youtube.com/embed/ChSpMX2wBUs
      Kočičák
    • Re: Nedoporučuji
      21.03.2020 12:11

      Ovšm ignoruješ počty nakažených. Pokud je těchto výrazně více, než u známých typů chřipky, je více mrtvých i při menší úmrtnosti.
      Velkamedvědice
      •  
        21.03.2020 13:20

        V tom máš pravdu, ale je realistické “odstavit” xx% společnosti kvůli 0,x% mrtvých lidí? V USA zvýšení nezaměstnanosti o 1% při minulé krizi = 40 000 sebevražd. Velká část je z Covid-19 vystrašena, je dokázáno jak reagují lidské buňky na dlouhodobý stres. Když shrnu všechny pro a proti vychází mi Covid-19 jako drobnost, oproti jiným reálným dopadům jak na ekonomiky tak na samotné lidi.
        ……
        • dodatek
          22.03.2020 9:27

          Ono v případě velkého počtu úmrtí bych očekával taky vyšší počet sebevražd- CAVE výskyt psychických poruch v USA.
          Hawkie
          • Re: dodatek
            22.03.2020 9:57

            tech faktoru co se ve spolecnosti zmeni je vic nez jsme schopni dohlednout, a co se tyce psychickych poruch tak myslim ze jich klidne ubude at uz prirozene nebo tim ze clovek sam sebe odstrani ze spolecnosti, tohle je tak unikatni vec so se ted deje ze mam dokonce pocit ze to bude ve vysledku obyvatelum zeme prospesne, a tak jako vzdy si na tom nekdo namasti kapcu :)
            eple
            • Ještě další podstatná věc
              22.03.2020 12:49

              Ono těch obětí koronaviru bude víc než ti přímo zemřelí v důsledku infekce. Díky zahlcení zdravotní péče zemře i např. dost lidí se srdečními onemocněním či nádory, protože jim nebude poskytnuta péče včas. Třeba u nás spadla prakticky celá síť ambulantních specialistů- bez ochranných pomůcek prostě dělat nelze a minulé roky byly ambulance často tak na uživení.
              Hawkie
        • Opravdu?
          22.03.2020 8:15

          No, z dostupných dat lze v USA očekávat počet obětí v řádu více statisíců až i několik miliónů, navíc v horizontu třeba 6 měsíců. ONo je taky otázka, jak se virus bude chovat v příslušné populaci- třeba prasečí chřipka měla mnohem horší průběh u hispánců (vliv od kavkazské populace odlišné imunogenetiky). Takže může mít více obětí než II. světová válka. Dále bych se zamýšlel- a to ukáže čas- nad pozdními následky (plicní fibrozy- očekával bych především NSIP, postintubační/posttracheostomické stenozy a další). Ale ej fakt, že mohlo i být podstatně hůř.
          Hawkie
          • Re: Opravdu?
            22.03.2020 11:42

            Možná by mohl být zajímavý výskyt pozitivních v haploskupině R1b/vázaná na Y chromozom-tedy jen muži/. Co se týče Evropy a rozprostření R1b v ní, tak se to zatím kryje. V Iránu má tato haploskupina taktéž významnější zastoupení. A pokud bychom si mohli na základě výskytu R1b dovolit prognozovat šíření,odpovídá to tomu,co jste zde dnes i předevčírem do blízké budoucnosti nastínil. Nějaká preference by tu mohla být.Ano, až to skončí,pak lze teprve hodnotit. P.S. v Číně/Asii/ se tato haploskupina ovšem nevyskytuje,že by to mimo jiné proto tak relativně rychle zvládli?
            alnitak
            • spíš...
              22.03.2020 12:54

              Spíš bych pátral v HLA systému, u prasečí chřipky byl horší průběh u hispánců, protože jejich HLA systém hůře vázal a prezentoval antigenní štěpy toho viru. Vice versa- Kavkazská populace má zase horší průběh malárie apod., protože hůř prezentuje parazitární antigeny. Nasvědčoval by tomu i divoký průběh v Indonézii. Ale jsem líný pátrat po výskytu HLA v daných populacích.
              Hawkie
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení