Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Noční můra zakladatelů eura se může zhmotnit v Itálii

Bloomberg: Noční můra zakladatelů eura se může zhmotnit v Itálii

02.04.2020 11:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Dvacet let po zavedení eura se jedna z hlavních obav jeho zakladatelů zhmotňuje ve třetí největší ekonomice regionu, sužované koronovirem. Přetrvávající podezření, že se rozmařilé půjčování, k němuž se Itálie uchýlila, nakonec stane problémem celé Evropy, bylo v 90. letech opakovanou noční můrou představitelů německých finančních institucí

Nyní italská vláda premiéra Giuseppa Conteho pod tlakem krize odstupuje od dekády přísně ohraničených deficitů a strategií země pro budoucnost se znovu stává hromadění dluhu, který by se tak mohl přiblížit 150 procentům hrubého domácího produktu (HDP), anebo tuto hranici dokonce přesáhnout.

itálie dluh hdp

Konečným výsledkem je, že italské finance jsou teď zcela závislé na tom, že Evropská centrální banka (ECB) drží pod kontrolou náklady na úvěry. Jediná realistická otázka, kterou si mezitím mohou položit představitelé Berlína, zní, jak strukturovat další finanční pomoc, protože alternativou k ní je zhroucení státu v srdci měnové unie, což by fatálně ohrozilo euro.

Hlavní problém představuje skutečnost, že se jednotlivým italským vládám sice dařilo držet pod kontrolou rozpočtový deficit, ale žádná z nich nedokázala zopakovat ekonomický zázrak z 60. let, a tím srazit nahromaděný dluh veřejných financí.

Conte a jeho kolegové při hašení stavu zdravotní nouze uvolní jako ekonomickou pomoc nejméně 50 miliard eur (téměř 1,4 bilionu Kč). Tato částka se přičte k dluhu Itálie, který teď činí zhruba 135 procent HDP, tedy více než dvojnásobek dluhu Německa.

Pokud Itálie celý balíček utratí, rozpočtový deficit dosáhne pěti procent HDP. To by byla nejvyšší míra od roku 2009, kdy se země potýkala s dopady finanční krize, uvedl Pietro Reichlin, který na římské soukromé univerzitě LUISS přednáší ekonomii. Itálie ale patrně utratí ještě víc.

Šéf euroskupiny Mario Centeno uvedl, že země eurozóny z krize vyjdou s mnohem vyšší úrovní dluhu. Vlády podle něj musejí zamezit tomu, aby tato skutečnost vedla k fragmentaci měnové unie. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí eurozóny.

hdp itálie růst lombardie


Zatímco Bloomberg Economics odhaduje, že v prvním čtvrtletí klesne HDP Itálie o více než šest procent, americká banka Morgan Stanley očekává, že se ve stejném období HDP meziročně sníží o 19 procent a v následujících třech měsících o 33 procent.

Evropské země projevily jistou vůli Itálii pomoci, patrně by schválily pomoc prostřednictvím záchranného fondu ESM s minimálními podmínkami. Evropská centrální banka mezitím zrušila limit pro nákup dluhopisů, který si dříve stanovila na 750 miliard eur, a získala tak mocnou zbraň na boj s krizí. Tyto počiny podtrhují fakt, že závislost Itálie na pomoci zvenčí v dohledné době přetrvá. Uvedená opatření pomohla utlumit náklady Itálie a ostatních zemí na úvěry. Výnosy desetiletých dluhopisů nyní klesly na 1,5 procenta, zatímco začátkem března se blížily třem procentům.

Šéf evropského odboru Mezinárodního měnového fondu (MMF) Poul Thomsen agentuře Bloomberg řekl, že Itálie nemá fiskální prostor, aby činila, ale časem to bude muset změnit. "Itálie bude jistě muset ve střednědobém horizontu svůj dluh snížit," řekl Thomsen. "Jakmile (krize vyvolaná koronavirem) skončí, bude se muset vrátit ke snižování deficitu," dodal.

Podle bývalého italského premiéra Maria Montiho by skutečně pomohlo, kdyby se nejbohatší členové eurozóny, jako je Německo a Nizozemsko, zapojili do vydávání dluhopisů, aby chudším zemím během zkušebního období pomohly. "Musí si vybrat, zda připustí zrod eurobondu, anebo zda připustí smrt ECB," konstatoval Monti v televizi Sky TG24.

Osud Itálie bude s eurozónou patrně vždy provázaný, přijetí jednotné měny tento fakt jen umocnilo.

David Marsh ve své knize The Euro, kde vylíčil vznik eurozóny, píše, že postupem času členství zemí nabylo takové nevyhnutelnosti, že mu nemohla zabránit žádná pravidla. "Vyloučit Itálii bylo z matematického hlediska opodstatněné, ale politicky nemožné," napsal.

Zdroj: ČTK, Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Gros: Se zavázanýma očima správnou cestu z pandemie nenajdeme
02.04.2020 6:13
Evropské vlády zavedly drakonická opatření namířená proti šíření COVID...
Reuters: Propad cen ropy ohrožuje africké producenty
31.03.2020 15:24
Afričtí producenti ropy kvůli kolapsu cen suroviny čelí nejen ztrátě ...
ACEA: Koronavirus ovlivnil přes milion Evropanů vyrábějících auta
31.03.2020 16:25
Dočasné uzavírky továren kvůli koronaviru se již dotkly více než 1,1 m...
Tři měsíce, které otřásly globálními trhy
01.04.2020 9:01
Americké akcie včera oslabily a akciový index S&P 500 v celém prvním č...
O pandemii a udržitelnosti vládních dluhů
01.04.2020 17:39
Jeden ze známých ekonomů nedávno na Twitteru napsal, že svět je faktic...

Váš názor
  • klekněte na kolena
    03.04.2020 11:05

    sepněte ruce a modlete se, že vás vzali mezi sebe země EU především Německo, Francie, Holandsko. Přestaňte stále kalit vodu a pomlouvat. My jim nesaháme po podrážky bot. Bez nich jsme naprosté nuly. Nám už tady nic patří. Prodali by jste i urnu s popelem své matky Nemcům na hnojivo, pokud by jste viděli €
    oradapoisson
  • Euro
    02.04.2020 13:05

    Pro Itálii by bylo možná nejlepší. kdyby opustili Euro. Jejich trh je dostatečně velký, o jejich levné výrobky by byl zájem (Fiat,..) a průměrný Ital by pak fungoval interně s vlastní měnou. Nevěřím totiž tomu, že budou zaměstnanci v Itálii souhlasit s pravidelným ročním snižováním platů. Proč? Protože růst produktivity v Německu, Ćesku a spol. bude mnohem vyšší, platy u nás porostou málo, takže Itálie bude muset platy dotovat konstantním zadlužováním (každý rok víc a víc).
    pmx
    • Re: Euro
      02.04.2020 19:50

      To se říkalo už u Řecka, jenže imho by pak rychle následoval rozpad celé eurozóny. Takže budou raději dělat psí kusy, jen aby si Itálii udrželi.
      Berounskej
    • Re: Euro
      02.04.2020 18:51

      Pro Itálii by bylo možná nejlepší. kdyby opustili Euro. ?? ok, a čo myslíte aký by bol kurz 1 eura v lírach? ok spýta ma inak - o koľko percent by devalvovala líra? tak dobre ešte inak - kto by to neprežil a musel by byť zoštátnený a teda štát by ručil za dlhy?
      Open_mind
    • Re: Euro
      02.04.2020 14:56

      Italie realne dluhy moc snizovat nebude, byli by blbi, kdyz jim to zbytek eurozony bude platit, proc nezadluzovat :)
      Ai-kun
    • Re: Euro
      02.04.2020 13:20

      Říkáš nesmysly. Ty už taky dobře funguješ s vlastní měnou :-) . kurz koruny k €: 2.2.2020 25,19, 2.3.2020 25,52, 2.4.2020 27,38. Za dva měsíce minus skoro 10%. Tak si počkej ještě chvilku a máš po úsporách.
      oradapoisson
      •  
        02.04.2020 19:52

        A ten trend tak zůstane navěky?
        Berounskej
        • bohužel zůstane
          03.04.2020 11:08

          do té doby, pokud budeme mít korunu. Život ti otočí jakákoliv událost a během okamžiku jsi bez peněz. Proto tu korunu vláda chce a vymývá lidem mozky. Aby kdykoliv mohla kurzem okrást ty, kteří spoří a tvoří. Nýmandovi po krk v dluhu je to jedno.
          oradapoisson
      •  
        02.04.2020 15:59

        Neplácej nesmysly. Protože žiješ v ČR tvojí měnou je Kč!!! Tedy by tě měli zajímat ceny v ČR a v Kč ne v EUR a ty se nezměnily. Cena zboží klesá i roste, a to nejen podle vzájemných kurzů měn z celého světa. Pravda pokud půjdeš do EUR zóny cena bude možná někdy o cca 10% dražší, ale jinde to bude jiné procento a někde i vyděláš. Buďme rádi, že ČR má a bude mít svou vlastní měnu. EUR se stejně rozpadne dříve nebo později. Tak nesourodý slepenec nemůže vydržet. Řecko, Itálie a na druhé straně Německo a Nizozemsko nemohou existovat se stejnou měnou.
        Drahokoupil
        • plácáš nesmysly
          02.04.2020 17:07

          demagogie je to správné slovo na tvůj blábol. Žiji sice v České republice, ale ta již dávno není potravinově soběstačná, nemá ropu, sedmdesát procent elektroniky se dováží. Soběstační už nejsme v ničem. Skoro vše dovážíme. Každý oslabením měny jsi chudší :-). tvoje smůla, že to nechápeš :-)
          oradapoisson
          • Re: plácáš nesmysly
            02.04.2020 18:54

            S Eurohujery se nebavím.
            Drahokoupil
            • nevadí, já o to nestojím diskutovat s tebou
              03.04.2020 10:58

              jinak je to běžná reakce někoho, komu dojdou argumenty. Taky dnes máš 27,52 to je minus 14 hal. Zase jsi zchudl. (jak finančně tak duševně) Tak si budeš muset změnit nick na ,,Lehcetratil,,
              oradapoisson
  • Virus mozna definitivne prokaze,
    02.04.2020 12:06

    ze spolecne Euro byla nejvetsi ekonomicka hovadina v dejinach Evropy. Narozdil od EU projektu (i kdyz i ten potrebuje reformovat jako sul).
    Ticino
    • Re: Virus mozna definitivne prokaze,
      02.04.2020 18:59

      to je zvlášne takéto dačo povedať. co myslíte , kto sú najväčší EKONOMICKY partneri českej republiky podľa % podielu na exporte? kedže česko vie žiť iba z exportu, nakoľko domáci dopyt je veľkosti asi ako 1 väčšie čínske mesto a ten by to neutiahol Mne to vychádza - eurozona na absolútne prvom mieste, daleko nič, potom UK. Koľko asi českí podnikatelia zarobili na tom, že mali stabilnú menu vo svojich finančých plánoch a nemuseli byť ohrození situácia, ako tí čo exportujú napr. do Turecka. Predávajú za USD a platia im 4 líry, ale dnes je cena 8 lír, o 50% zdraželi ich výrobky - extrémne šitriť ak chcú byť konkurenční. Alebo predávajú za za líry nie v usd, tak za svoj výrobok dostávali 4 líry a tie zamenili na usd a dostali 1 usd, ale ked majú dodať milion kusov za 4 líry a dostatnú 0,5usd , tak proste musia predávať so stratou. https://www.investing.com/currencies/usd-try
      Open_mind
      • to je zbytečné vysvětlovat zaslepencům
        03.04.2020 11:13

        proti evropským štváčům. Zajímalo by mě, kam se upínají jejich zraky, když tak nenávidí EU? Do Ruska a Číny? :-)
        oradapoisson
    • Re: Virus mozna definitivne prokaze,
      02.04.2020 16:02

      Podepisuju s vykřičníkem.
      Drahokoupil
      • virus možná
        23.04.2020 19:48

        Podepsat s vykřičníkem můžete, ale měl byste vysvětlit proč. Když nám tu Singer v čele ČNB naordinoval na tři roky EURO za 27 korun, neslyšel jsem, že by odpůrci EURA nějak protestovali, že se u nás zavádí EURO. Aby ČNB tu korunu udržena na tom kurzu, natiskla fůru peněz a celou tu legraci vlastně zaplatili ti, co měli nějaké úspory, protože banky měly tolik peněz, že žádné vklady nepotřebovaly. Peníze jsou stejná komodita, jako každé jiné zboží, když je větší poptávka, než nabídka, cena jde nahoru a když poptávka není, jde dolů. Česká republika se svým korunovým trhem zanedbatelná vůči eurozóně, takže o korunu se kromě spekulantů (když bylo EURO za 27 Kč) nikdo moc nedere. Navíc útlum turismu snížil poptávku na nulu. ČNB už se nemůže pokoušet zpevnit měnu nákupem natištěných korun z devizových rezerv, protože by přebytek peněz vyvolal asi neúměrnou inflaci. Je třeba trochu přemýšlet v souvislostech a nejen něco plácnout.
        jan45
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení