Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reuters: Georgievová odvážně kormidluje MMF v koronavirové bouři

Reuters: Georgievová odvážně kormidluje MMF v koronavirové bouři

14.04.2020 17:05
Autor: ČTK

V době pandemie způsobené novým koronavirem, která uvrhla svět do recese, jež může rozpoutat chaos v rozvojových zemích, se bulharská ekonomka Kristalina Georgievová jeví jako silný hlas pro chudé. Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) vyrostla za železnou oponou a často vzpomíná, jako bolestivé pro ni bylo vidět, jak její matka během měnové krize v 90. letech přes noc přišla o životní úspory, píše agentura Reuters.

Šéfka MMF zdůraznila, že je nutné zachránit před podobným osudem nejchudší země světa, které jsou domovem asi čtvrtiny světové populace. Dopad koronaviru na rozvíjející se trhy je umocněn klesajícími cenami zboží, masivním odlivem kapitálu a vysokou hustotou zalidnění.

Georgievová spolu se svým někdejším nadřízeným, prezidentem Světové banky (SB) Davidem Malpassem a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) vyvíjí tlak na Spojené státy, Čínu a další hospodářsky nejsilnější země světa sdružené ve skupině G20, aby dočasně nejchudším státům do konce roku pozastavily platby za obsluhu dluhu v hodnotě 14 miliard dolarů.

"Toto jsou časy, pro které byl MMF vytvořen - jsme tu, abychom využili sílu globálního společenství k pomoci a ochraně nejzranitelnějších lidí a k oživení ekonomik," uvedla ve čtvrtečním projevu, který se uskutečnil před plánovanými jarními jednáními MMF a SB. "Naléhavě potřebují pomoc," dodala.

Georgievová je první šéfkou MMF pocházející z rozvíjející se tržní ekonomiky, funkci převzala loni v říjnu. Fond byl založen s cílem zvrátit ničivé dopady ekonomického nacionalismu po takzvané "velké depresi", jež následovala po propadu akcií na americké burze v říjnu 1929.

Krizový management Georgievové, kterou její kolegové označují za nezdolný přírodní živel, neúprosnou či stroj, zahrnují selfies videa se zaměstnanci a půlnoční telefonáty se světovými lídry.

Georgievová varovala před hrozbou propuknutí nákazy, když se většina případů ještě soustředila v Číně, a v polovině února stovkám účastníků bezpečnostní konference v Mnichově řekla: "Musíme se modlit za to nejlepší a připravit se na nejhorší".

Od té doby se virus rozšířil do mnoha zemí světa a usmrtil více než 100.000 lidí.

Minulý týden Georgievová vydala další varování. "Není pochyb o tom, že rok 2020 bude mimořádně obtížný," řekla a dodala, že by se situace mohla příští rok ještě zhoršit podle toho, jaké kroky nyní udělají bohaté země.

Pro Evropu a Spojené státy není jednoduché šíření viru zastavit. Chudší země se slabšími zdravotními systémy a hustě zalidněnými slumy jsou ale ekonomicky zranitelnější. Mnoho z nich má podle Georgievové rekordně vysoké dluhy, čelí velkému propadu cen komodit a potýká se s odlivem kapitálu v hodnotě 100 miliard dolarů.

Vyjednávací schopnosti nové šéfky MMF budou tento týden podrobeny zkoušce na jarních jednáních MMF a SB. Mítinky, které se uskuteční online, zatímco za běžné situace by se konaly ve Washingtonu s účastí asi 10.000 lidí, budou zlomové pokud jde o otázku odpouštění dluhů.

Georgievová podle někdejšího hlavního historika MMF Jamese Boughtona "dělá, co může", potřebuje k tomu ale součinnost zemí G20. "MMF je nakonec jednatelem velkých bohatých zemí," řekl.

Americký ministr financí Steven Mnuchin označil Georgievovou za schopnou vůdkyni, která je oddaná poslání MMF. "Jsem si zcela jist, že v tomto krizovém období povede fond s vizí a kreativitou," sdělil v prohlášení.

Její vazby na další mocnou globální sílu, Vatikán, jí pomohly zmírnit hrozící krizi ve vztahu s Argentinou po loňských volbách, v nichž zvítězili kritici MMF. Georgievová a argentinský ministr financí Martín Guzmán podle Erica LeCompteho, který je ředitelem nábožensky orientované neziskové organizace proti chudobě Jubilee USA Network, na únorové konferenci zprostředkované papežem Františkem připravili cestu pro zlepšení vztahů. "Je požehnáním, že u kormidla MMF máme někoho s vývojovým zázemím. Věřím, že proto jsme svědky rychlého pohybu, pokud jde o některé odvážné návrhy, jež nás mají zachránit před finanční krizí nebo novou velkou depresí," uvedl.

Když představitelé G20 odmítli klasifikovat koronavirus jako vážný rizikový faktor, Georgievová zveřejnila vlastní pesimistický výhled. Poté, co se epidemie rozšířila mimo Asii, svolala za méně než měsíc dvě mimořádná zasedání řídícího výboru MMF, což se nikdy předtím nestalo. Objevila se také po boku Malpasse na společném brífinku o nouzových opatřeních.

Podrobnosti plánu na oddlužení se stále připravují, snahy Georgievové ale zřejmě přináší výsledky a státy G20 pravděpodobně přistoupí na dočasné zmrazení plateb za dluhové služby, sdělily Reuters dva zdroje, které jsou se současným vývojem obeznámeny.

"Je odvážná a nebere si servítky," uvedla Sonja Gibbsová, která je ředitelkou Institutu pro mezinárodní finance, který sdružuje 450 bank, hedgeových fondů a dalších globálních finančních firem.

"Až budeme řešit úvěrová rizika, bude velmi dobré mít na opačném konci stolu někoho, kdo má otevřený přístup ke komunikaci, " uvedla.

 

Čtěte více:

MMF: Světová ekonomika v roce 2019 v pěti grafech
19.12.2019 13:20
Globální růst letos zaznamenal nejslabší tempo od globální finanční kr...
MMF zhoršil výhled globálního růstu na letošní i příští rok
20.01.2020 14:12
Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu globální ekonomiky...
Georgieva: Dnešní propojený svět je méně bezpečný
27.02.2020 11:09
Podáváte si stále ruce s každým, koho vítáte v Mezinárodním měnovém fo...
Ekonomka MMF vyzvala vlády k cíleným podporám ekonomik
09.03.2020 16:49
Vlády by měly přijmout značná cílená fiskální a měnová opatření, která...
MMF: Pandemie způsobí globální recesi, svět se zotaví v roce 2021
24.03.2020 8:50
Pandemie nemoci COVID-19 způsobí letos recesi světové ekonomiky, která...

Váš názor
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m