Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co ukazuje hrubé epi-ekonomické srovnání ČR, Dánska a Švédska

Co ukazuje hrubé epi-ekonomické srovnání ČR, Dánska a Švédska

20.04.2020 17:48

Míru současných restrikcí je s nadsázkou možno posuzovat na základě jednoduchého měřítka, které není nutno dlouze rozebírat: Zda jsou zavřena kadeřnictví, popřípadě, kdy budou otevřena. Podle něj můžeme v Evropě identifikovat tři typy zemí: Uvolněné Švédsko, proti němu restriktivní Česká republika a někde uprostřed Dánsko, které kadeřnictví otevírá nyní. Dnes se právě u těchto zemí chci věnovat trojúhelníku, který je v souvislosti se současnou pandemií v popředí zájmu většiny světa. Jeho vrcholy jsou (i) míra restrikcí, (ii) šíření infekce a (iii) stav ekonomické aktivity. Již zde na počátku upozorním, že se budu pohybovat skutečně jen po povrchu a tomu odpovídají i závěry. Přesto snad nějakou hodnotu mít budou.

V Dánsku se vedle kadeřnictví otevírají základní školy (pro děti do 11 let) a školky. Jde o jednu z prvních evropských zemí, které restrikce uvolňují (také šlo o jednu z prvních, které je zaváděly). Mimochodem Al Jazeera v této souvislosti píše, že v Dánsku ne všichni rodiče s otevřením škol souhlasí, takže se (opět) ukazuje, jak společné problémy a diskuse nyní po celém světě máme. V Dánsku se navíc otevírají třeba ordinace dentistů, psychologů, terapeutů a od 27. dubna dokonce restaurace a kavárny. Druhé mimochodem - BBC píše, že online systém rezervací pro kadeřnické služby pod náporem zájemců zkolaboval. Hrubou představu o tomto vrcholu „restriktivním“ zmíněného trojúhelníku v Dánsku tedy máme, situaci u nás rozebírat nemusíme. A zřejmě to platí i o Švédsku, protože o jeho poměrně ojedinělém přístupu toho bylo i u nás již napsáno dost.

Nyní se u každé země podívejme na další dva vrcholy trojúhelníku. Následující graf ukazuje vývoj denního počtu úmrtí spojených s koronavirem v Dánsku, celkový počet nyní dosahuje 355:

Dánsko Švédsko kadeřnictví



Zdroj: Worldometer.info

Druhý graf ukazuje vývoj růstu dánského produktu a inflace a projekce MMF pro letošní rok. Ten by měl podle fondu přinést pokles HDP o 6,5 %, předtím se růst pohyboval mezi 2 – 2,4 %:

produkt Dánsko

Zdroj: MMF

U nás se počet zemřelých v tuhle chvíli pohybuje na 186 a průběh je vyznačen v následujícím grafu. I zde můžeme doufat v klesající trend:

počet zemřelých Dánso Švédsko

Zdroj: Worldometer.info

Projekce vývoje produktu od MMF jsou v našem případě úplně stejné, jako u Dánska. Tedy 6,5 % pokles (z úrovní postupně se přibližující Dánsku, ale s většími inflačními tlaky):

inflace produkt MMF Dánsko Švédsko

Zdroj: MMF

Typově se tedy náš trojúhelník tomu dánskému podobá ve všech jeho vrcholech. Jak je tomu v případě Švédska? Jak bylo uvedeno a jak je známo, jeho formální (viz i níže) restrikce jsou mnohem volnější, téměř neexistující. Následující graf ukazuje průběh epidemie, celkový počet zemřelých se pohybuje nad 1 500:

Švédsko počet zemřelých
Zdroj: Worldometer.info

Podle posledního grafu MMF předpokládá, že švédská ekonomika letos poklesne o 6,8 % (z předchozí úrovně zhruba podobné té naší a s inflačními tlaky někde mezi námi a Dánskem):

Švédsko ekonomika HDP


Zdroj: MMF


Motivací k tomuto pohledu mi původně byla současná globální diskuse o tom, zda a kdy uvolňovat restrikce. Neustále zaznívá i argument „lék nesmí způsobit více bolesti než nemoc“, ale podle mne často zavádějícím způsobem. Lepší možná mohou být v této situaci Buddhova slova o tom, že když si vytahujeme trn z paty, v tu chvíli to bolí více, než kdybychom jej tam nechali. Stejně ho ale vytáhnout musíme. Kdo si někdy vytahoval nějakou pořádnou už notně podebranou třísku z dlaně, ví, že tomu tak je. K čemu můžeme dospět na základě výše uvedeného?

Samozřejmě můžeme v první řadě namítnout, že uvedené porovnávání těchto třech zemí a jejich třech vrcholů trojúhelníku je zavádějící, protože .... – následuje dlouhá řada epidemických a ekonomických argumentů. Jsem si toho vědom. Ti, pro které je ono porovnání alespoň těsně nad hranicí snesitelnosti, si ale mohou všimnout, že uvolněnější formální restrikce tu jdou ruku v ruce s horším průběhem epidemie. Což nepřekvapí. Poukázat bych chtěl dnes ale zejména na následující:

Švédská ekonomika by podle MMF měla spadnout ještě o něco více než hospodářství zemí, kde jsou restrikce mnohem tužší. Může to být více faktory, třeba mírou neformálních restrikcí, (ne)dodržováním těch formálních atd. A určitě i tím, jak moc je země provázána se světovou ekonomikou (což my a Dánové taky). Jeden velmi pevný závěr ovšem vlastně učinit můžeme (pokud věříme projekcím MMF): Na nízkorestriktivní Švédsko nelze ukázat a říci: „Podívejte, jak jeho ekonomika na rozdíl od ostatních, svázaných formálním sociálním distancováním, kvete“.



 

Čtěte více:

Ve Švédsku opět ožívá debata o přijetí eura
08.01.2020 5:46
Švédové odmítli vstup do eurozóny v referendu v roce 2003, debata o př...
Víkendář: Severský recept na spokojenost
18.01.2020 8:39
Proč jsou Finsko a Dánsko zeměmi, kde žijí nejspokojenější lidé na svě...
Šéf Maersk: Po vrcholu epidemie čekám prudké zotavení
20.02.2020 14:06
Největší kontejnerový přepravce na světě A.P. Moller-Maersk A/S se při...
FT: Švédsko je obrovským COVID-19 experimentem
31.03.2020 10:46
Švédsko jde proti trendu v tom, jak reaguje na koronavirus. Financial ...

Váš názor
  • Chybí mi tu míra zadlužení a nerostné zdroje
    05.05.2020 5:26

    Švédsko bude dozajista vyvážet dříví do Ruska a jeho přístavů stejně jako další zboží, v článku naprosto chybí, že obě země jsou logisticky v pohodě, MAJÍ MOŘE, a mohou obchod dávkovat kamkoli na světě, my jsme bez moře odkázáni hlavně na Německo, jenž je nejblíže, tak musíme uvažovat i za Němce, když je nakazíme máme utrum
    rob
  • vlada devastuje ekonomiku
    21.04.2020 16:17

    Odhad poklesu HDP je predcasny ale budis. Co ale clanek naznacuje je, ze to schytaji vsichni pomerne rovnakou mirou coz dava smysl protoze ekonomiky EU jsou propojene atd. nicmene Svedi ziji zivoty jako normalni lidi zatimco v nasem regionu siji vsichni rousky jak pomateni a vyznamna cast populace je k tomu i pokakana z kovidu diky medialni masazi. Jsem rad ze cim dal tim vetsi cast jiz pochopila ze straseni vlady je velka pitomost a tak se lidi se v prirode, parcich a na cyklostezkach a blizkych vycepech normalne bavi (rousky kolem krku :)), zdravemu rozumu zdar, lidi nenechme se buzerovat. Svedi maji vic mrtvych ale obecne da se statistikam vubec verit ? Ktera osoba zemrela "s chripkou" a ktera skutecne "na chripku" ? Pevne verim ze poucenim z teto situace bude ze chranit a odizolovat je treba zranitelne a ne zdravou vetsinovou populaci.
    snb rulezz
  • Uspěchané závěry
    21.04.2020 11:01

    Závěry jsou předčasné. Podmínyk v Dánsku, Švédsku a Česku zcela jiné. Hranice se měly otevřít ihned, jakmile bylo reálné všechny testovat. Jaký bude pokles HDP, teprve uvidíme. Počty zemřelých zcela zavádějící. Používat slovo epidemie by mělo být trestné. Jediné, co už bezpečně víme, že hysterie kolem čínské chřipky je pro stávající vládnoucí politickou garnituru darem z nebes. A velkou ranou por křehkou svobodnou společnost.
    Pracovitý Prosecký
  • MMF vše ví
    21.04.2020 10:25

    Dobrý den Velmi si vážím serveru Patria a většina informaci je pro mne užitečná a zajímavá. Co je ovšem za informaci v tomto článku? Za mne je to slušně řečeno nic s velkým H. K tomuto mne přivádí jednak odvolávky na prognózy MMF. Ty přece v lednu byly taky dost mimo a teď vzali asi křišťálovou kouli a něco napsali. Druhá věc je metodika měření úmrtnosti. Jednou se počítají zemřelí přímo na C-19, jednou jsou to zemřelí na cokoliv, ale nakažení. Myslím, že verdikt nad správností strategie té či oné země bude možno vyřknout tehdy, kdy se C-19 stane minulostí, nebo pravděpodobněji, až nám nepřijde tak výjimečný.
    Maru
  • Těžko říct
    20.04.2020 18:33

    Dle mého tato úvaha plyne z toho, že se nepředpokládá, že se dostaví 2 vlna pandemie. Pokud se dostaví, tak bude asi Švédsko díky většímu promoření ve výhodě. Je ale fakt, že za to Švédsko zaplatilo dost velkou daň v počtu úmrtí (otázka je ale, zda to u nás pak nebude rozloženo více v čase). U nás by byla druhá vlna restrikcí dost bolestivá (ekonomicky ale i psychicky). Těžko dnes soudit co je lepší.
    petersB
    • Re: Těžko říct
      20.04.2020 19:30

      Pořád je otázka, kdo jsou ti zemřelí. Myslím, že je ve všech zemích stejné, že jako úmrtí na Covid 19 udávají každého, kdo byl nakažen a i když měl onemocnění bez příznaků a zemřel na něco úplně jiného. Nějací mrtví prostě potřeba jsou, aby se vládní rozkrádání v přímém přenosu mělo čím ospravedlnit. Co se týká nějakých projekcí růstu/poklesu HDP, tak si myslím, že mají téměř nulovou vypovídací hodnotu a počkal bych si na reálná data. Tak jako tak, vzhledem k provázanosti Evropy a světa, se čísla něbudou nijak zásadně lišit. Jedině čím se tyto státy liší, je to jak se chovají ke svým občanům. U nás jako první stbácko-bolševická vláda zavádí restrikce a tvrdé pokuty, ve Švédsku řeknou lidem, že jsou dostatečně rozumní, aby věděli co mají dělat. Aby i nám vláda veřila, tak si bohužel musíme počkat, až tato generace promořená komunismem vymře. Pak nastoupí svěží mladá generace... generace Faltýnků juniorů
      qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data