Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Švédsko je obrovským COVID-19 experimentem

FT: Švédsko je obrovským COVID-19 experimentem

31.03.2020 10:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Švédsko jde proti trendu v tom, jak reaguje na koronavirus. Financial Times poukazují na skutečnost, že tamní školy zůstávají otevřené, vláda zavedla jen malý počet restrikcí. Vědci hovoří o tom, že tato země se tak rozhodla pro velký experiment poté, co od podobné strategie upustila například Velká Británie. Ojedinělosti švédského přístupu a možnému hazardování se věnují i americké The New York Times.

Švédsko je podle FT největší evropskou zemí s nejmenším množstvím omezení, kde si lidé stále mohou chodit všude, kam chtějí, školy pro děti do 16 let zůstávají otevřené a zákaz platí jen pro shromáždění více než 500 lidí. K tomu jsou uzavřeny vysoké školy a vláda radí lidem, aby pracovali z domova, pokud je to možné. Místní média jsou podle FT plná zpráv o tom, jak jsou plné lyžařské resorty a jak proudí noční život ve městech.

Johan Carlson z Úřadu pro veřejné zdraví podle FT tvrdí, že země nemůže přijmout drakonická opatření, která by měla „omezený dopad na epidemii, ale srazila by k zemi společnost“. Uznává však, že počet mrtvých, který ve Švédsku ročně dosahuje asi 90 000, nyní výrazně vzroste v případě, že dojde k přetížení systému zdravotní péče. Epidemiolog Anders Tegnell dodává, že věci by měly být zvládnutelné, ale „velký počet jiných švédských zdravotníků s ním nesouhlasí“. Například Joacim Rocklov z Umea University nevidí důvod, proč by Švédsko mělo být jiné než řada dalších zemí a podle něj se tak jeho země vydává cestou obrovského experimentu, který může skončit velmi špatně.

The New York Times uvádějí, že na Švédsko se upíná pozornost celého světa pro jeho „neortodoxní přístup“ v době, kdy i jeho přímí sousedé přijímají přísná opatření. I NYT citují Tegnella s tím, že současná strategie je „založena na vědeckém přístupu“ a země podle něj zkouší dostatečná opatření pro zmírnění rychlosti epidemie tak, aby byl systém schopen poskytnout péči nemocným.

Podle NYT švédská vláda sází zejména na osobní zodpovědnost lidí. Celý systém je založen na „dobrovolných krocích“. Ve výsledku tak ale Švédsko postupuje opačně než země jako Německo či Indie, která se pokouší zastavit pohyb a setkávání 1,3 miliardy lidí. Ve Francii musí mít lidé podle NYT při každém opuštění domova vyplněný formulář s důvodem. V Británii policie lidi nabádá, aby zůstali doma. Švédský přístup má přitom podle některých názorů kořeny v tom, že v této společnosti panuje vysoká vzájemná důvěra a lidé tudíž nemusí spoléhat na to, co nařídí vláda.

NYT citují Elisabeth Hatlemovou, která vlastní hotel a je ráda, že vláda nenařídila uzavření podobných služeb. Zároveň ale říká, že se jí nelíbí, že uprostřed pandemie posílá do školy své děti. Záměrné utlumení ekonomiky by tedy pro její rodinu bylo pohromou. Na druhou stranu se však i ona obává toho, jak současný experiment skončí. A dodává, že se jí nikdo neptal, zda se jej vlastně chce účastnit.

Zdroj: FT, NYT

 

Čtěte více:

Velké chyby ve statistice mohly ovlivnit rozhodování Riksbank. Je to katastrofa, zní z banky
15.11.2019 12:20
Švédská centrální banka Riksbank kritizuje švédský statistický úřad, n...
Švédský konec jedné éry
19.12.2019 10:39
Jeden experiment se zápornými sazbami právě skončil. Švédská centrální...
Ve Švédsku opět ožívá debata o přijetí eura
08.01.2020 5:46
Švédové odmítli vstup do eurozóny v referendu v roce 2003, debata o př...

Váš názor
  • pochybnosti
    03.04.2020 20:17

    I dost velka cast Svedu ma pochybnosti: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/svedsko-koronavirus-covid-19-opatreni.A200402_222853_zahranicni_aha
    Ai-kun
  • Srovnávat
    01.04.2020 8:59

    jen tak ČR a Švédsko jakož i ČR a ostatní země má mnohé vady. Každá země má jiné vybavení zdravotního systému, jinou disciplínu obyvatel, jiné hygienické návyky, jiné podnebí, jiné sociální zmýšlení a td. Ve Švédsku např. je mnohem sušší vzduch v důsledku nižších teplot a to má samozřejmě vliv na šíření viru. Taky prašnost a znečištění vzduch hraje svou roli. Na porovnání by bylo potřeba rozsáhlou studii, ale ČR přistupuje k problému podle podmínek v ČR a ne ve Švédsku. Počet nakažených bude nakonec možná podobný, ale vzhledem k možnostem našeho zdravotnictví karanténou rozkládáme nápor na zdravotnictví na delší dobu. Taky získáváme čas k předpokládanému použití léků případně vakcín.
    Drahokoupil
    • drahokoupil
      02.04.2020 9:15

      Hmm, své domněnky zakládáš na falešných datech.. Třeba průměrná roční vlhkost Stockholmu je stejná jako v Praze.
      ®
  • srovnání Švédska a ČR
    31.03.2020 21:54

    populace stejná, termín první nákazy ve stejném týdnu. Počet testú 36k vs 48k. Nakažených 4400 vs 3200, mrtvých 180 vs 31. Čas ukáže kde zvolili lepší strategii, tipuji, že Švédsko.
    ®
    • Re: srovnání Švédska a ČR
      01.04.2020 8:52

      feministky ve svedsku udajne nevidi jine reseni nez prijmout vyzvy ktere nam vsem zivot s koronavirem prinasi a nemeli bychom se tak zamerovat na statistiky smrtnosti napric ruznych skupin lidske populace :)
      eple
      • link
        01.04.2020 10:23

        https://www.seznamzpravy.cz/clanek/velka-neznama-koronavirove-pandemie-proc-umira-vice-muzu-96398
        eple
    • Re: srovnání Švédska a ČR
      31.03.2020 22:08

      A kriteria podle kterejch se bude hodnotit ktera strategie byla 'lepsi ? :) Jinak co vim, tak ve Stockholmu uz 2 tejdny testujou jen rizikovy duchodce a pred operacema, jinak netestujou ani kdyz ma clovek priznaky nebo se vratil ze zasazeny oblasti. jen za dnesek meli 34 mrtvych, my mame zatim 31 za celej mesic. A jejich ekonomika padne stejne na hubu tak jako zbytek evropy/sveta i bez opatreni. Ale na hodnoceni budem muset nejakej cas pockat
      Ai-kun
  •  
    31.03.2020 17:57

    Já jim nejen fandím a držím palce, ale jsem jako zdravotník s třicetiletou praxí pevně přesvědčena, že to dělají správně! Skoro všechny ostatní země podlehly davovému šílenství. Až se budou sčítat škody, ať už na životech nebo ekonomice, rozhodně to nebudeme my, kdo na tom bude líp. Ustoj to, Švédsko!! P.S. A ostatně, co Holanďané? Taky už změkli? Nenalézám žádné informace... A co ostatní skandinávské země?
    Lenata
    • Zdravotník?
      02.04.2020 8:09

      Taky mám trochu té praxe ve zdravotnictví, jen necelých 35 let, ale opatření u nás jsou v pořádku. Pokud lehnou zdravotnické týmy, bude problém se zajištěním "běžné péče" klidně i několik měsíců se spoustou non-koronaviroza obětí. Nemluvě o tom, že koronaviróza zahubí spoustu lidí- klidně i pracujících- s nějakým výraznějším zdravotním hendikepem, ale stále ještě slušnou kvalitou života. Pamatuji paralýzu jednoho zdravotnického týmu při prasečí chřipce, která trvala cca 6 týdnů. Už jsem to tady psal, otazník je, zda nehraje hodně výraznou roli odlišná imunogenetika jižních a severních populací.
      Hawkie
    • aktualni umrtnost s covidem
      31.03.2020 21:21

      na milion obyvatel: CR: 3 Finsko, Litva, Estonsko: 3 Lotyssko: zatim 0 Island: 6 Norsko: 7 Dansko: 16 Svedsko: 18 a pro srovnani Belgie, Holandsko: 61 Neco muze jit na vrub posunuty faze zacatku epidemie, neco rozdily v testovani a kriteriich pro zarazeni do kolonky priciny umrti, ale vliv karanten a izolace urcite bude pozitivni na snizeni umrtnosti na koronavirus. rozdil v umrtnosti je tu spis v radech, ne jednotkach nebo desitkach. Uvidime za nejakej cas jak se to bude vyvijet dal. nejhorsi: San Marino: 737 Italie: 206 Spanelsko: 177
      Ai-kun
    •  
      31.03.2020 19:06

      Holandani uz trochu vymekli a jejich ministr zdravotnictvi utekl jak krysa
      Ai-kun
      •  
        31.03.2020 19:27

        porad lepsi utec nebo aspon odstoupit nez zvolit sebevrazdu jako v Hesensku - ministr financi
        eple
        • možná jinak
          31.03.2020 19:58

          Podle diskuzí na LžiDnes ho trápil problém s bondy, tedy špatný obchod/rozhodnutí před několika lety.
          Hawkie
  •  
    31.03.2020 12:58

    Já jim fandím. Mám stejný názor. statisticky se stále jedná o chřipku. Nic nevybočuje, jenom se o tom víc mluví.
    Démon
    •  
      31.03.2020 23:42

      Statisticky to vypadá jako chřipka. Akorát je to o hodně nakažlivější a umírá na to o řád více lidí není na to lék ani očkování, ale chřipka. Asi stejně validní by bylo tvrdit, že to statisticky vypadá jako ebola.
      ..
      •  
        01.04.2020 10:30

        Nelze říct, že na koronavirus umírá více lidí, když neznáš počet opravdu nakažených. Těch bude o řád výš. Čili s chřipkou lze srovnávat. S Ebolou ne...
        qwer
        •  
          01.04.2020 17:52

          NA lodi DP byli testováni všichni. Z 3500 bylo 700 nakažených (42% bez příznaků) a 10 jich umřelo (řekněme, že už nikdo další nebude) Léčeni byli v době, kdy to zdravotnitví zvládalo i tak smrtnost 1,4% ve vážném stavu jich bylo kolem 70. I když vezmu, že tam byla o něco starší než průměrná populace vychází mi smrtnost někde těsně pod 1% ve fungujícím zdravotnitví v nefunkčním se budeme tak 3-4 tolik. To prostě není chřipka.
          ..
          •  
            02.04.2020 9:46

            Na lodi, kde bylo nacvakáno tolik starých lidí a byla optimální možnost šíření, se nakazilo pod 20% lidí. Což je taky zajímavé číslo. Trochu by popíralo to, co říkala Merkelová, a sice že to dostane 70% Němců. Já jsem teda dohledal, že zemřeli 4 lidé. Ale můžu se mýlit. I kdyby to bylo těch 10, pořád je to cca chřipka. Mimo jiné, chřipkou onemocní ročně 1 miliarda lidí...
            qwer
            •  
              02.04.2020 12:28

              tuberkulózou onemocní 10 miliónů z nichž milión zemře a žádnej poprask jako z této chřipečky se z toho nedělá
              ®
    •  
      31.03.2020 18:40

      Naprostý souhlas! Ať žijí (a organizují se) kriticky uvažující občané!
      Lenata
      • Lenato
        31.03.2020 22:30

        zatím jsem žádnou kritickou nosnou myšlenku od tebe neslyšel. Asi ti unikl záměr naší vlády vyhnout se nemocnicím s pacienty ležícími na zemi po chodbách a čekajících na smrt, protože k dispozici není mechanická plicní ventilace, která by je udržela při životě do doby kdy bude k dispozici nějaký lék. Jistě jsi nezaznamenala (asi proto, že ani nechceš), že od poloviny března už nejsme v exponenciálním vývoji pandemie a od té doby počet lidí, nakažených pozitivním nositelem pomalu, ale jistě klesá. Poslední vývoj zatím ukazuje, že asi od 20.3 klesá virulence ještě o něco rychleji a pokud denní přírůstky pozitivně testovaných zůstanou na včerejší úrovni bude brzy dosaženo bodu obratu. To všechno lze vyčíst z dat, uváděných na stránkách MZ "covid-19". Kdyby nezapůsobily karanténní opatření, byl by pozitivně testovaných dvojnásobek -asi 13200.
        lime
        • Re: Lenato
          01.04.2020 9:14

          Matematicky model ukazujici, ze ty opatreni rozhodne smysl MAJI!!! https://www.youtube.com/watch?v=gxAaO2rsdIs&feature=youtu.be Pokud si nechcete rict, nechame se nakazit vsichni.... Kdyby to byla ryma, ok, at ma kazdy rymu. Ale umirajici lide v nemocnicih by system nezvaldl. Proto je nutno IZOLOVAT!!!
          sto171
        • Lime
          01.04.2020 8:33

          S posledni vetou nesouhlasím. Jak si tem 13k pozitivnich prisel? Ve Svedsku karantenu nemeli a je jich tam o par set vic nez u nas..
          ®
    • no nevím
      31.03.2020 15:08

      Jistě, zatím statistická úmrtnost je nízká, umírají mnohdy ti, pro které je smrt vysvobozením. část zemřelých ale stále měla před sebou nějaký úsek života v přijatelné kvalitě. Mladší pacienti umírají navíc po delším boji, ale taky budou. Jenže po zahlcení systému zdravotní péče budou umírat i perspektivní pacienti, zvláště, pokud slušnou chřipkou onemocní i významná část personálu, z něhož ty slabší kusy taky zemřou. Nákaza zanesená mezi onkologicky léčené či část hematologických pacientů bude končit zhusta fatálně, o transplantacích nemluvě. Takže by měl být stop i na léčbu cytostatiky, větší operace atd.
      Hawkie
      • Re: no nevím
        31.03.2020 15:38

        Statisticky nevybočuje, ale márnice ve více zasažených oblastech nestíhají...
        přizdívka
        • ale ne
          31.03.2020 19:56

          Ale já nepsal nic o absolutní úmrtnosti, ta je samozřejmě vyšší, byť se zdá že hlavně díky velké mase nemocných než vysokým podílem závažných průběhů.
          Hawkie
  •  
    31.03.2020 11:44

    Stát s takovými sociálními výdaji si nemůže dovolit velký výpadek v příjmech. Ovšem sázet na zodpovědnost u nemoci, kde se příznaky u nemocného ani nemusí projevit, je celkem riskantní. Uvidíme za pár měsíců.
    Berounskej
    •  
      31.03.2020 13:22

      No v pripade Svedska uvidime asi az podle celkovych statistik umrtnosti, protoze tam na covid ani moc netestujou. Holt Vikingove - nechavaj prezit jen silnejsi kusy ;)
      Ai-kun
    •  
      31.03.2020 13:02

      proto bude Švédsko za 3 měsíce z nejhoršího venku a my budeme žít několik let v restrikcích, protože nás ovládne strach. zachraňování starých a nemocných lidí bude ukončeno protože to nebude mít smysl a společnost nebude mít peníze ani pro ty potřebné a aktivní lidi co platí daně.
      Démon
      • zachraňování starých
        02.04.2020 8:18

        Víš, on problém není trvale ležící proležená stařenka, jejíž vrchol mentálního výkonu je, že otevře ústa při pohledu na lžíci s jídlem. Tu zachraňovat nikdo soudný nebude. Problém jsou lidé sice nemocní, ale s přijatelnou kvalitou života, mnohdy i pracující- třeba po Tx ledvin, po protinádorové léčbě, po infarktech, třeba s významnějšími chlopenními vadami, kardiomyopatií, astmatem/CHOPN, cukrovkou... A taky jsem už psal, že i u mladších může dojít k permanentním škodám na zdraví- plicní fibrozy, nejspíš NSIP, ake i UIP, jizvení s rozvojem bronchiektázií a další. A to ještě bych doplnil rizika myokarditid s dilatovanými kardiomyopatiemi a další...
        Hawkie
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení