Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB se na nekonvenční politiku zatím nechystá

Rozbřesk: ČNB se na nekonvenční politiku zatím nechystá

25.06.2020 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včerejší zasedání bankovní rady ČNB nepřineslo podle očekávání žádnou změnu úrokových sazeb a vlastně ani žádné novinky v oblasti nekonvenční měnové politiky. ČNB je vlastně spokojena s tím, jak se naplňuje její prognóza, a považuje svůj díl práce v tuto chvíli za splněný. Nejenom že letos snížila sazby o 200 základních bodů, ale rovněž zavedla nástroje na podporu likvidity finančního sektoru, uvolnila pravidla pro poskytování hypoték a výrazně snížila proticyklickou kapitálovou rezervu bank.

Vývoj ekonomiky se zatím významně neodchyluje od základního scénáře ČNB, pouze inflace je jen lehce nad očekáváním, stejně jako tempo mezd nebo míra nezaměstnanosti v prvním čtvrtletí. A to je samo o sobě dost málo na to, aby do hry vstoupil tzv. nepříznivý scénář předjímající aktivistickou politiku ČNB. Guvernér na tiskové konferenci dokonce možnosti zavedení nekonvenčních nástrojů silně zrelativizoval, když uvedl, že debata o nich zůstává stále jen v hypotetické rovině a je podle něj možné, že nebudou potřeba vůbec. Zvlášť když svých cílů – cenové i finanční stability – dosahuje centrální banka za pomoci standardních postupů. Na kurzový režim, záporné sazby, řízení úrokové křivky nebo kvantitativní uvolňování se tedy ČNB (zatím) nechystá. A jak vyplynulo z výsledku hlasování nebo následného komentáře šéfa centrální banky, ve hře není ani pokles hlavní úrokové sazby na nulu.

Jasněji bude samozřejmě až v srpnu, kdy bude jednak více informací o vývoji ekonomiky v kritickém druhém čtvrtletí a kdy bude mít bankovní rada na stole letos již třetí prognózu včetně alternativního scénáře. Nicméně pravděpodobnost dalšího poklesu sazeb stejně jako zavedení netradičních nástrojů se v tuto chvíli jeví i na tomto horizontu jako velmi nízká. Zvlášť, když ze zahraničí začínají konečně přicházet nadějnější – byť zatím jen měkká data, jako například včerejší Ifo, které se výrazně zlepšilo, zejména díky pozitivním očekáváním německých firem, nebo již v úterý zveřejněné indexy nákupních manažerů v eurozóně. Pro úplnost je třeba dodat, že tato pozitivní očekávání může kdykoliv rozbourat návrat pandemie, který by sice už nejspíš neznamenal uzavření ekonomik jako na jaře, avšak i tak by nepochybně přinesl velké ekonomické škody a přepisování výhledů směrem dolů.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna si to včera ráno zamířila k úrovni 26,70 EUR/CZK a na její cestě oslabování ji nezastavily ani novinky z ČNB. Nejenom, že centrální banka sazby tentokrát nesnížila – a zřejmě se k tomu nechystá ani příště, ale ani se nehrne do použití nekonvenčních nástrojů. Šance na start kvantitativního uvolňování, záporné sazby nebo restart kurzového režimu jsou velmi malé. To by spolu s úrokovým diferenciálem mohlo koruně zase časem dodat trochu na atraktivitě. Minimálně do příštího zasedání v srpnu, kdy bude ČNB řešit novou prognózu a současně se již bude moci ohlédnout i za vývojem ekonomiky ve druhém kvartále.

Zahraniční forex

Eurodolar včera zamířil zpět pod 1,13 EUR/USD v reakci na rostoucí obavy z druhé vlny koronavirové pandemie. Ta nabírá na síle zejména ve Spojených státech, stejně jako v rozvíjejících se zemích (Latinská Amerika nebo Indie). Evropská měna tak nedokázala profitovat ze zlepšující se podnikatelské nálady v Německu, kterou potvrdil rekordní růst indexu Ifo. Lehce přitížit mohlo euru naopak obnovení diskuzí o americko-evropské obchodní válce, respektive záměru USA uvalit cla na evropské výrobky kvůli sporu o dotace výrobcům letadel.

Dnes bude eurodolar sledovat především čísla z amerického trhu práce (14:30).

Ropa

Ropa Brent prožila v průběhu včerejška volatilní seanci, kterou zakončila více než 5% ztrátou na úrovni 40 dolarů za barel. Za propadem stojí jak výprodeje rizikových aktiv, zejména akciových trhů, tak nad očekávání silný růst zásob ropy ve Spojených státech.

Z pohledu nabídkové strany trhu pak včera publikoval zajímavý průzkum mezi těžaři břidlicové ropy Dallaský Fed. Přibližně polovina producentů plánuje obnovit těžbu již při ceně 30-40 USD/barel ropy WTI (tj. současná úroveň), zatímco přibližně dvě pětiny vyčkávají na cenu na úrovni 41-50 USD/barel. Více než 90 procent producentů pak zároveň očekává, že restartuje většinu produkce do září 2020, což naznačuje, že kolaps americké břidlicové těžby by nakonec nemusel být tak dramatický, jak naznačují první čísla.




Čtěte více:

Průzkum Reuters: ČNB v dohledné době sazby asi nezmění
22.06.2020 17:25
Česká národní banka pravděpodobně ponechá úrokové sazby beze změny ne...
Rozbřesk: Co čekat od dnešního zasedání ČNB?
24.06.2020 9:04
Centrální banka na svém červnovém zasedání po agresivním snížení sazeb...
Viceguvernér Nidetzký o tom, proč a jak ČNB upravuje přístup k regulaci hypoték
24.06.2020 12:33
ČNB rozhodla u žádostí o hypotéku zrušit limity příjmových ukazatelů a...
ČNB nepřekvapila, úrokové sazby drží beze změny
24.06.2020 14:38
Česká národní banka dnes jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m