Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nikola, Tesla a akciové modly

Nikola, Tesla a akciové modly

04.08.2020 18:24

Ředitel společnosti Nikola hovořil na CNN Business o tom, jak se jeho firma liší od Tesly: Zejména tím, že se zaměřuje na elektrotahače a náklaďáky. Nejde přitom jen o výrobu a prodej vozidel samotných, ale o přesun příjmů z energií. Trevor Milton tvrdil, že pokud koupíte naftový tahač, tak ropné firmy z každého dostanou asi 750 000 dolarů příjmů z jeho provozu. A Nikola chce tyto příjmy získat tak, že bude sama prodávat vodíkovou energii pro své tahače. Ve výsledku tak na každém z nich dosáhne tržeb asi pětkrát vyšších, než třeba Volvo. Dnes trochu více o Tesle a Nikole.

I u Tesly se hovoří o tom, že pokud na ní hledíme jako na pouhou automobilku, jde o příliš zúženou perspektivu neodrážející její plný potenciál. Tedy například to, že podle optimistů by mohla úplně změnit energetické systémy domácností a firem díky svým bateriím. Trevor Milton na CNN reagoval i na názor pana Muska, podle které jsou vodíkové články pro auta hloupým nápadem. Ředitel Nikoly ale míní, že neexistuje jedno univerzální řešení a třeba pro lety do vesmíru se zase nepoužívají elektrické baterie. Ve vztahu k Nikole a tahačům to prý konkrétně znamená, že za hranicí zhruba 300 mil začíná být výhodnější používat vodíkové články a jejich výhoda získává na důležitosti i v případě těžších vozů, respektive nákladů.

Elektrické hokejky

Nikole jsem se tu z fundamentálního a valuačního hlediska věnoval před časem, když její kapitalizace dosahovala 24,5 miliard dolarů. Tehdy mi vycházelo, že firma by do deseti let musela na volném toku hotovosti generovat asi 1,4 miliardy dolarů. Pokud by hotovostní marže dosahovaly například „fordovská“ 4 %, musela by firma generovat tržby kolem 35 miliard dolarů. Nyní je kapitalizace zhruba poloviční, takže můžeme tato čísla zhruba vydělit dvěma. U Tesly se s podobnou logikou dostáváme na úplně jiná čísla (tržby více než 200 miliard dolarů), ale u obou společností platí, že relativně k současným výsledkům jejich valuace implikují velké „hokejky“.

Tesla, Nikola, Amazon?

Trevor Milton ve zmíněném rozhovoru uvedl i to, že na pickup Badger nyní čeká 1500 lidí – zaplatili již zálohu ve výši 5 000 dolarů na dodávku v roce 2022, cena bude 60 – 90 000 dolarů a vůz by měl mít dojezd 300 mil na baterii a 600 mil na vodík. Ředitel k tomu dodal, že zálohy na truck od Tesly dosahují mnohem nižších částek a u jeho aut je tedy mnohem pravděpodobnější, že zákazníci auta nakonec skutečně koupí. Čímž se dostáváme k tomu, co bude asi obě firmy dlouho provázet, a to je vzájemná rivalita.

Před časem jsem tu psal o aktivech a akciích s vysokým emočním nábojem. Mezi ně bezesporu patří i Tesla, která bývala hojně zatracována, nyní si prochází opačným pólem cyklu. Pod videem se zmíněným rozhovorem tak lze najít řadu útočných komentářů vůči Nikole a jejím CEO, implicitně, či explicitně stojících za Teslou. Někdy mi tak připadá, že kolem některých akcií se vytvořil snad až kult. A nemá cenu dlouze rozebírat, že snad nic nemůže být vzdáleno skutečnému investování, než vzývání nějaké akciové modly.

Co by měl ve vztahu k výše uvedenému zvažovat skutečný investor? Podle mě by měl brát vážně v úvahu to, že Tesla i Nikola mohou měnit celá odvětví (nejen výrobu automobilů). Ale taková změna ještě neznamená, že budou prosperovat a vydělávat svým akcinářům miliardy dolarů implikované současnými kapitalizacemi. Tedy miliardy dolarů, které mohou implikovat návratnost kapitálu dosahovanou spíše v odvětvích, kde je konkurence sporá a kde je firma chráněna velkými bariérami vstupu.

Můžeme samozřejmě poukázat na Amazon a na jeho schopnost penetrovat, měnit a zároveň vydělávat. Jeho návratnost vlastního jmění se totiž pohybuje kolem 20 % a návratnost investic kolem 10 %, což je bez velkých kalkulací vysoko nad odpovídajícími požadovanými návratnostmi. K tomu bychom mohli dodat, že Tesla a Nikola mají daleko větší prostor pro získání technologických bariér vstupu, než online retail. Jenže už nyní tu je nejen Nikola a Tesla, ale řada dalších firem s podobnými ambicemi, často z Číny. Není tak nejlepším vodítkem pro dlouhodobý výhled přece jen současný stav klasických automobilek s relativně nízkými návratnostmi kapitálu kvůli ostré konkurenci?

Není možným řešením v podobných situacích, kdy se před námi odvíjí přelomové změny, „nudná“ diverzifikace? Bylo by vlastně docela zajímavé zjistit, kolik lidí/investorů posmívajících se Nikole, či útočících na Teslu, přemýšlelo o tom, že by si mohli koupit akcie obou a fandit oběma. Už proto, že tu nutně nehovoříme o hře s nulovým součtem. I když na druhou stranu platí, že pokud půjde Nikola, Tesla a další podobné firmy fundamentálně nahoru, něco musí jít dolů. Možná tradiční automobilky, ropné firmy, či třeba některé utility?

Foto: Nikola

 

Čtěte více:

Nikola přijímá rezervace ve výši 5000 USD na auto bez prototypu
29.06.2020 14:09
Dokonce i v inovativním světě elektromobilů jde o neobvyklou věc: Vyso...
Nikola nahoru, co dolů?
30.06.2020 17:48
Hodně se nyní hovoří o společnosti Nikola, třeba CNBC včera zveřejnila...
Víkendář: Němci se snaží dohnat Teslu
25.07.2020 9:06
Vládní dotace na elektromobily vyvolávají v Německu prudký růst poptáv...
Mají medvědi na Tesle ještě nějaké pádné argumenty?
27.07.2020 15:04
Výsledky Tesly za druhé čtvrtletí „zářily“. Firma na volném toku hotov...
Tesla a investiční vítězství drobných investorů
29.07.2020 17:46
Toni Sacconaghi z Bernsteinu na CNBC hovořil o tom, že současná valuac...

Váš názor
  •  
    05.08.2020 10:20

    Díky soudruhu Středulovi víme, že elektromobilita je slepá ulice. Odboráři a Fidel mají vždy pravdu.
    Dan314
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení