Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nikola nahoru, co dolů?

Nikola nahoru, co dolů?

30.06.2020 17:48

Hodně se nyní hovoří o společnosti Nikola, třeba CNBC včera zveřejnila článek o tom, jak do ní investoval Jeff Ubben a jeho ValueAct. Ten byl založen před dvěma lety s tím, že se bude orientovat na investice do firem zaměřených na zlepšení životního prostředí a na podobná „ESG“ témata. Podívejme se dnes na Nikolu a pár souvisejících témat trochu více. 

Nikola je „zaměřena na vývoj další generace chytré dopravy, má na globální úrovni potenciál stát se vedoucí společností v oblasti nákladních automobilů s nulovými emisemi a ve vodíkové infrastruktuře“. Je také „jedinou čistou sázkou na vodíkové pohony automobilů v USA“. Tak to vidí ValueAct a u Nikoly vnímá potenciál zejména jako nástroje skladování energie – to bude nabývat na významu zejména kvůli rozvoji solárních elektráren. 

Konkrétně se tím se myslí to, že ve dne generovaná elektřina v solárních panelech bude svým využitím „rozprostřena v čase“ v bateriích náklaďáků Nikoly. K tomu má prý firma náskok u vodíku a potenciál stát se lídrem v této oblasti, včetně infrastruktury. ValueAct dodává, že nákladní vozy Nikoly mají elektřinou hnaný pohon pro rozjezd a kratší vzdálenosti, vodíkový pohon pro dlouhé tahy a tím, že tento hybridní systém snižuje i váhu vozu oproti tomu, kdyby šlo o čistě elektrický pohon. Nikola má nyní „objednávky v hodnotě více než 10 miliard dolarů“, tržby by měla začít generovat v roce 2021, v roce 2023 se přidá další model spolu s budováním vodíkové infrastruktury pro zákazníky firmy, kterými bude například Anheuser-Busch. 

Pár valuačních úvah

Tento a podobné příběhy nyní vedou k tomu, že kapitalizace Nikoly dosahuje asi 24,5 miliard dolarů. Co by jí konkrétně ospravedlnilo? Pokud bychom předpokládali, že beta akcie se bude dlouhodobě pohybovat kolem jedné (bude stejně riziková, jako celý trh), pak by současnou kapitalizaci ospravedlnil například následující volný tok hotovosti FCF (to, co zbude po investicích):

nikola akcie valuace

Pro hrubé srovnání - automobilky jako GM, či VW jsou se svým volným tokem hotovosti v záporu. Ford má FCF marži kolem 4 %. Pokud by byla aplikovatelná na Nikolu, musela by mít za deset let tržby kolem 36 miliard dolarů. Tesla měla minulý fiskální rok tržby kolem 25 miliard dolarů, Ford kolem 156 miliard dolarů

Beta kolem jedné je ale asi optimistickým předpokladem, protože automobilky mají obyčejně betu nad touto hodnotou - GM třeba kolem 1,7. Pokud by Nikola měla betu 1,5 (a tudíž vyšší požadovanou návratnost), musela by na ospravedlnění své kapitalizace již generovat následující volný tok hotovosti:

001

Za tohoto předpokladu by tak Nikola musela generovat do deseti let volný tok hotovosti kolem 2,8 miliard dolarů a tržby (s maržemi na úrovni Fordu) kolem 67 miliard dolarů. Což už je automobilka/firma jasně globálního významu. 

Nahoru a dolů

U podobné příběhové akcie asi nalezneme řadu důvodů pro a proti, dobré je každopádně mít na paměti, že pokud půjde Tesla, Nikola, jejich čínské obdoby a další možní následovníci znatelně nahoru, něco by asi mělo jít dolů. Protože globální trh s automobily zřejmě neporoste tak rychle, aby šli nahoru všichni. Můžeme se tak třeba podívat na to, co implikuje kapitalizace jednoho z největších hráčů na trhu – Fordu.

Kapitalizace této společnosti je nyní na 24 miliardách dolarů. Tedy na cca stejné úrovni, jako u Nikoly. Ford přitom v roce 2019 na volném toku hotovosti vydělal asi deset miliard dolarů, za posledních 12 měsíců asi 6 miliard. Pokud by neustále vydělával tuto částku, hodnota kapitalizace by se blížila 70 miliardám dolarů. Trh tedy skutečně čeká nějaký pokles a na současnou kapitalizaci se dostaneme třeba s následujícím scénářem FCF:

002

Se stejnými FCF maržemi (hodně volný předpoklad), by tak Ford měl do deseti let generovat tržby kolem 26 miliard dolarů. Byl by tedy téměř na třetině toho, co by podle výše uvedené logiky a hrubých výpočtů měla tou dobou vytvářet Nikola. A na zlomku toho, co Ford generuje dnes. Jde samozřejmě jen o rámcovou úvahu s řadou velmi zjednodušujících předpokladů. Ale něco snad o očekáváních trhu a možných pohybech v odvětví ukazuje. A nejde o to, že by měly jít dolů některé akcie, zatímco jiné nahoru – bavíme se o tom, co je nyní asi tak „zabudováno“ v současných cenách. 


 

Čtěte více:

Beckworth: Něco zajímavého se děje v Británii
30.06.2020 10:52
Podle monetaristy Davida Beckwortha se ve Velké Británii děje něco zaj...
Přetahovaná mezi likviditou a fundamentem a druhá pandemická vlna
29.06.2020 16:16
Současná světová ekonomika je zaplavena likviditou poskytovanou centrá...
Nikola přijímá rezervace ve výši 5000 USD na auto bez prototypu
29.06.2020 14:09
Dokonce i v inovativním světě elektromobilů jde o neobvyklou věc: Vyso...
Shell kvůli koronaviru odepíše až 22 mld. USD, snižuje výhled na ropu
30.06.2020 12:42
Společnost Royal Dutch Shell razantně snížila výhled cen ropy a zemní...
Nejstarší jaderná elektrárna ve Francii končí. Debata o energii ne
30.06.2020 14:49
Francie uzavřela nejstarší jaderný reaktor v zemi, 43 let starý blok F...

Váš názor
  • Nikola půjde dolů
    30.06.2020 22:04

    Je to tikající bomba. Asi 50 000 000 akcii Nikola nedávno upsala privátním investorům za $10 kus (S-1 form) a k tomu se 3. července na trh dostane dalších 23 000 000 milionu akcíí upsaných privátním investorům. Takže je to jen čekání na to, kdy si privátní investoři vyberou svůj zisk. Pak se celá Nikola proletí střemhlav dolů
    sleeper
    • Re: Nikola půjde dolů
      30.06.2020 22:19

      Dneska se za eko a green zaklinadlo schovava kde co. Casto i pride, ze hlavnim cilem tehlech firem je fundrising a pumpovani akcii a vlastnich dluhopisu. Jeste horsi je ze se to cely veze na vlne podpory vlad, centralnich bank a investicnich fondu. Takze ani bych se nedivil kdyby i tohle vypumpovali na neskutecny ceny.
      Ai-kun
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení