Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Warren Buffett slaví 90. narozeniny. Recept na dobré investice nemění

Warren Buffett slaví 90. narozeniny. Recept na dobré investice nemění

29.08.2020 17:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Firma Berkshire Hathaway byla kdysi jen malou textilkou. Warren Buffett z ní ale dokázal vybudovat kolos s tržní hodnotou přes 300 miliard dolarů, který drží podíly v řadě významných firem. Recept na úspěch má zdánlivě prostý: investovat do podhodnocených firem s dobrým vedením. Buffett, přezdívaný "věštec z Omahy", je čtvrtým nejbohatším člověkem světa a významným filantropem. V neděli 30. srpna slaví devadesátiny.

Buffettův konglomerát má podíly ve zhruba 90 podnicích nejrůznějších oborů. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, například v největším světovém výrobci nealkoholických nápojů Coca-Cola, který Buffett miluje. A jeho impérium si dokázalo částečně poradit i koronavirovou krizí. Ve druhém čtvrtletí zvýšila po rekordní ztrátě v prvním čtvrtletí čistý zisk na 26,3 miliardy dolarů (587 miliard Kč) ze 14,1 miliardy dolarů před rokem, a to díky růstu hodnoty jejích akciových investic.

Provozní zisk, který Buffett považuje za lepší ukazatel výkonů podniku, však meziročně klesl o deset procent na 5,5 miliardy dolarů. Hospodářské výsledky zahrnovaly odpisy v hodnotě 10,9 miliardy dolarů, z toho 9,8 miliardy připadalo na divizi Precision Castparts. Společnost Berkshire koupila Precision Castparts v roce 2016 za zhruba 32 miliard dolarů a transakce stále zůstává největší akvizicí v její historii. Transakce tak překonala převzetí 77 procent akcií železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe za 26 miliard dolarů z roku 2010.

Podle agentury Reuters je Buffett zřejmě nejobdivovanějším investorem světa, jeho názory hýbou finančními trhy. Nerad příliš riskuje a nedělá dluhy. Přesto se ani jemu nevyhnula recese a přišel o nějakou tu miliardu. Buffett, který se pravidelně umísťuje na špici nejbohatších lidí, je nyní podle magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším člověkem planety s odhadovaným jměním 78,4 miliardy dolarů. Lépe si stojí jen šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos, Buffettův přítel Bill Gates, zakladatel Microsoftu, a francouzský podnikatel Bernard Arnault, který působí v odvětví prodeje luxusního zboží.

Již jako malý se živil prodejem plechovek s Coca-Colou, nyní jich prý vypije denně pět, a první investiční obchod udělal již v 11 letech. Nakoupil akcie Cities Services za 38 dolarů, aby je následně za pár měsíců prodal s dvoudolarovým ziskem. Po několika letech akcie této firmy atakovaly 200 dolarů - a to byl okamžik, kdy si Buffett uvědomil význam dlouhodobého investování.

Warren Edward Buffett se narodil 30. srpna 1930 v Omaze v americkém státě Nebraska. Jeho otec byl burzovním makléřem a poslancem. V mládí Warren Buffett vynikal v matematice, z hlavy dokázal vypočítat i složité vzorce. Hodně také četl, zejména o investování. Vystudoval Pensylvánskou, Nebraskou a Columbijskou univerzitu, kde získal titul magistra ekonomie. Poté pracoval například v otcově firmě a posléze založil investiční společnost Buffett Associates.

Zpočátku pracoval ze své ložnice a rozmnožoval majetek svůj a svých příbuzných a přátel: v letech 1956 až 1969 ročně o 30 procent, kdy trh rostl průměrně o sedm až 11 procent. V roce 1962 koupila jeho firma Berkshire Hathaway nevýdělečnou textilní továrnu, na kterou se Buffett plně soustředil od roku 1969 a z níž učinil stále rostoucí a nakonec nejúspěšnější investiční firmu na světě.

O Buffettovi se mluví také v souvislosti s charitou, oblíbená je například internetová dražba oběda za jeho účasti, která za více než 20 let získala pro nadaci Glide Foundation, která poskytuje sociální služby chudým a bezdomovcům v San Francisku, celkem téměř 35 milionů USD (880 milionů Kč). V roce 2010 stál společně s Gatesem a jeho manželkou Melindou u zrodu kampaně Giving Pledge (Příslib), která vybízí nejbohatší osobnosti světa, aby se během života vzdaly alespoň poloviny svého jmění a věnovaly ji na dobročinné účely. K iniciativě se dosud přidaly dvě srtovky bohatých lidí z 23 zemí světa.

Sám investor, známý zastánce zvýšení daní pro bohaté, nemá miliardářské manýry. Žije poměrně nenáročně v domě, který si v roce 1958 zakoupil za 31.500 dolarů. Jedinou jeho slabostí je prý vášeň pro luxusní letadla. O Buffettovi se rovněž ví, že se moc nepřátelí s vyspělými technologiemi. V květnu 2013 si ale založil účet na Twitteru a úspěšně odeslal svůj první vzkaz ve tvaru: "Warren je doma."

S již zesnulou manželkou Susan má Buffett tři potomky, z nichž dva pracují ve firmě. V roce 2006 se znovu oženil s Astrid Menksovou. Před třemi lety miliardář oznámil, že trpí rakovinou prostaty v raném stadiu. Nález lékařů Buffett označil za "drobnou potíž".

(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg, Berkshire Hathaway)


Čtěte více:

Musk je díky růstu akcií Tesly bohatší než Buffett
13.07.2020 14:08
Zakladatel a šéf společnosti Tesla Elon Musk se díky pátečnímu růstu c...
Pošli tisíc dolců v bitcoinu, vrátím ti dva. Rozsáhlý útok na Twitter zacílil Bidena, Bezose, Muska či Buffetta
16.07.2020 9:37
Za jedno z dosud nejviditelnějších a sofistikovaných napadení sociální...
Robinhood a pan Buffett
16.07.2020 17:25
Podle některých názorů je současný vývoj na akciovém trhu do značné mí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university