Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump dal pokyn k předání moci, Biden chce na ministerstvu financí Yellenovou

Trump dal pokyn k předání moci, Biden chce na ministerstvu financí Yellenovou

24.11.2020 11:21
Autor: ČTK

Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi. Stávající prezident to dnes uvedl na twitteru. Zároveň dal ovšem najevo, že hodlá pokračovat v právní bitvě, kterou se snaží výsledek nedávných prezidentských voleb zpochybnit. Trumpovo oznámení přišlo poté, co federální vláda označila Bidena za "zřejmého vítěze" voleb a umožnila tím zahájit formální proces předávání moci, včetně poskytnutí k tomu určených prostředků. Informovala o tom agentura AP, podle níž vývoji předcházela několikatýdenní Trumpova snaha testovat "limity americké demokracie".

Ke svému rozhodnutí dosavadní šéf Bílého domu podle AP dospěl poté, co "utrpěl další právní a procedurální porážky ve své, jak se zdá, marné snaze zvrátit výsledek hlasování nepodloženými tvrzeními o volebních podvodech".

Trump zareagoval na pondělní oznámení šéfky Správy obecných služeb (GSA) Emily Murphyové, která Bidenovi řekla, že Trumpova administrativa mu zpřístupňuje federální zdroje pro převzetí prezidentské funkce. GSA je americká vládní agentura, která musí formálně souhlasit se zahájením příprav na převzetí úřadu nově zvoleným prezidentem. Trumpem jmenovaná Murphyová dříve zřejmě kvůli prezidentově neochotě uznat porážku odmítala udělit formální souhlas se zahájením příprav na Bidenovo převzetí úřadu. Trump vzápětí její oznámení na twitteru potvrdil.

Šéfka GSA v dopisu Bidenovi napsala, že ke svému rozhodnutí dospěla nezávisle, na základě faktů a zákona a že nebyla pod tlakem. "Pokud jde o obsah a načasování mého rozhodnutí, tak jsem nikdy nebyla přímo ani nepřímo pod tlakem jakéhokoli představitele exekutivy - včetně těch, kteří pracují v Bílém domě nebo v GSA. Aby bylo jasno, nedostala jsem žádné direktivy požadující, abych své rozhodnutí oddalovala," uvedla.

Krok přichází téměř tři týdny poté, co se prezidentské volby ve Spojených státech konaly. Trump přesto dál odmítá výslovně uznat, že jej Biden 3. listopadu porazil.

Bidenův tým s přípravami na převzetí úřadu nečekal a v pondělí demokrat oznámil jména několika členů své budoucí vlády. Vzhledem k prodlevě v potvrzení ze strany GSA však Biden dosud neměl přístup k vládním datům, nemohl spolupracovat s federálními agenturami a neměl nárok na 6,3 milionů dolarů vládních financí určených na přípravy převzetí úřadu. Dnes Bidenův tým "klidné předání moci" přivítal. Uvedl, že s federálními úředníky nyní začne jednat o postupu v pandemii covidu-19 a o otázkách národní bezpečnosti. Představitel týmu zvoleného prezidenta podle CNN řekl, že nejdůležitější v tuto chvíli je, aby Biden získal přístup k datům o koronaviru a k plánům na distribuci vakcíny. Biden bude mít rovněž k dispozici další kancelářské prostory a federální prostředky na prověření členů budoucího kabinetu a zaměstnanců Bílého domu.

Demokrat Biden má podle projekcí amerických médií na své straně 306 volitelů a republikán Trump 232; ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

Dopis od GSA byl odeslán po zamítnutí dalších Trumpových žalob a po oficiálním potvrzení volebních výsledků v Michiganu. Stát Georgia potvrdil Bidenovo těsné vítězství již v pátek a ke konečnému potvrzení výsledků se blíží také Pensylvánie. Snahy Trumpovy kampaně oddálit potvrzení výsledků byly v řadě států zamítnuty, jelikož právní tým republikánského prezidenta neposkytl žádné důkazy svědčící o rozsáhlých volebních podvodech, píše CNN. Navzdory tomu ale Murphyová dosud odmítala dopis podepsat.

"Budeme pokračovat ve spravedlivém boji a věřím, že zvítězíme!" napsal Trump dnes na twitteru. "V nejlepším zájmu naší země nicméně doporučuji, aby Emily a její tým udělaly, co je třeba udělat, pokud jde o počáteční procedury, a řekl jsem svému týmu, aby udělal totéž," pokračoval prezident a dodal, že Murphyové prý bylo vyhrožováno a byla pod tlakem. CNN s odkazem na dva nejmenované poradce prezidenta napsala, že lidé v Trumpově okolí tweety vnímají jako de facto uznání porážky. Podle jednoho z nich zároveň Trump chce zajistit další prostředky od dárců k financování svých žalob ohledně výsledků.

Později Trump na twitteru své stoupence ujistil, že hodlá v právních bitvách pokračovat. Napsal přitom, že "předběžná spolupráce" GSA s demokraty nic nemění na jeho záměru zpochybnit výsledky voleb.

Biden oznámil první posty ve svém týmu

Nově zvolený prezident USA Joe Biden plánuje jmenovat ministrem zahraničí svého dosavadního blízkého poradce Antonyho Blinkena a poradcem pro národní bezpečnost Jakea Sullivana. Bývalý ministr zahraničí John Kerry bude mít v Bidenově budoucím kabinetu na starosti boj s klimatickými změnami. Demokrat, který podle projekcí usedne od ledna v Bílém domě, to dnes podle Reuters oznámil v prohlášení. Kandidátkou na post ministryně financí bude někdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, píše list The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje.
Biden chce rovněž do pozice ředitelky tajných služeb (DNI) dosadit Avril Hainesovou a do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti Alejandra Mayorkase. Velvyslankyní USA při OSN by pak měla být zkušená diplomatka Linda Thomasová Greenfieldová.

V rodícím se Bidenově zahraničněpolitickém a bezpečnostním týmu se podle listu The New York Times (NYT) znovu schází dříve vysoce postavení demokratičtí činitelé z administrativy Baracka Obamy, kteří se znají ze svého působení na ministerstvu zahraničí či v Bílém domě. Všichni přitom podle listu sdílí základní principy zahraniční politiky prosazované Demokratickou stranou - mezinárodní spolupráci, silné vazby se spojenci, snahu o vůdčí roli USA ve světě a zároveň odpor k ozbrojenému vměšovaní za hranicemi po válkách v Iráku a Afghánistánu.

Stávající republikánský prezident Donald Trump, který stále odmítá uznat svou volební porážku, naopak podle Reuters mnohdy zkušeným diplomatům nedůvěřoval a zastával politiku "Amerika na prvním místě", což zatížilo vztahy USA s tradičními spojenci.

Osmapadesátiletý Blinken již v minulosti na ministerstvu zahraničí působil. Začal tam pracovat za vlády prezidenta Billa Clintona a za Obamovy administrativy byl náměstkem šéfa diplomacie Johna Kerryho. S Bidenem podle NYT Blinken pracoval skoro 20 let. Byl jeho hlavním poradcem v senátním výboru pro zahraniční vztahy a později, když byl Biden viceprezidentem, byl jeho poradcem pro národní bezpečnost.

Thomasová Greenfieldová pracovala na ministerstvu zahraničí za Obamovy vlády jako zmocněnkyně pro africké záležitosti. Biden se zavázal, že bude mít rozmanitý kabinet, k čemuž by jmenování černošky Thomasové Greenfieldové přispělo, uvedl server Axios. Tuto jeho snahu podtrhuje také plánovaná nominace Hainesové, jež by se stala první ženou ve své funkci, která vznikla v reakci na teroristické útoky z 11. září 2001 v New Yorku.

Třiačtyřicetiletý Sullivan byl Bidenovým poradcem pro národní bezpečnost v době, kdy byl demokrat viceprezidentem. V pozici přitom nahradil Blinkena. Sloužil také jako poradce někdejší ministryně zahraniční Hillary Clintonové.

Kerry působil jako ministr zahraničí v Obamově vládě mezi lety 2013 a 2017. V roce 2004 rovněž neúspěšně kandidoval na prezidenta proti Georgi Bushovi mladšímu.

Mayorkas je právník z kubánskými kořeny, který dříve sloužil jako náměstek ministra vnitřní bezpečnosti.

Biden se podle listu The New York Times chystá povýšit pozici velvyslankyně při OSN na úroveň funkce v kabinetu, čímž získá Thomasová Greenfieldová přístup do Národní bezpečnostní rady (NSC). Tam zasedne i Kerry, ačkoliv ho v navrhované pozici nebude muset na rozdíl od řady dalších dnes oznámených jmen potvrdit Senát. V horní komoře přitom před dvojicí hlasování v Georgii plánovaných na začátek ledna zatím není jasné, jaká ze stran tam získá většinu.

"Potřebují tým, který bude připraven od prvního dne," uvedl v prohlášení Biden, jež se chystá oficiálně navrhnout nominaci vybraných činitelů do jejich postů v úterý.

Demokrat se společně se svým týmem připravuje na inauguraci a převzetí prezidentského úřadu 20. ledna i přes komplikace způsobené skutečností, že prezident Donald Trump stále oficiálně neuznal prohru ve volbách z 3. listopadu. Republikánský šéf Bílého domu výsledky hlasování v některých státech zpochybňuje a napadá. Už i někteří republikáni ale Trumpa v posledních dnech vyzvali, aby výsledky voleb uznal.

WSJ: Bidenovou kandidátkou na finance bude Janet Yellenová

Kandidátkou nastávajícího prezidenta USA Joea Bidena na post ministryně financí bude někdejší šéfka centrální banky (Fed) Janet Yellenová. Dnes to napsal list The Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Pokud by Yellenovou potvrdil do funkce Senát, stala by se první ženou na tomto postu v americké historii.

Yellenová byla první ženou, která usedla do čela Fedu, který vedla mezi lety 214 a 2018. V případě potvrzení do funkce by se stala také prvním člověkem, který by za svou kariéru vedl ministerstvo financí, centrální banku i radu ekonomických poradců Bílého domu.

Bidenova administrativa bude čelit těžkým začátkům vzhledem k pandemii covidu-19, který výrazně poznamenal výkon amerického hospodářství. Yellenová v poslední době prosazuje větší pomoc federální vlády pro malé podniky a zaměstnance, kteří přišli kvůli koronaviru o práci.

Biden má oficiálně nominovat první kandidáty do pozic ve svém budoucím kabinetu na úterní tiskové konferenci. Některá jména po předchozích spekulacích médií zveřejnil už dnes.

 

Čtěte více:

Joe Biden byl zvolen prezidentem USA. Trump jeho výhru odmítá
07.11.2020 18:25
Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvol...
Průzkum: Téměř 80 procent Američanů uznává Bidena vítězem voleb
11.11.2020 8:35
Téměř 80 procent Američanů, včetně více než poloviny příznivců republi...
Project Syndicate: Bidenovo vratké vítězství
14.11.2020 15:29
Joe Biden přežil vysilující volební kampaň i napínavé volby. Nyní musí...
AP: Přístup republikánů k Bidenově vítězství připomíná rok 2008
12.11.2020 16:38
Špičky Republikánské strany se po vyhlášení výsledku amerických voleb ...
Přepočet hlasů potvrdil Bidenovo vítězství ve státě Georgia
20.11.2020 8:42
Přepočet hlasů ve státě Georgia zde v amerických prezidentských volbác...
Týdenní výhled: Vakcína už v půli prosince, Trump v duchu svého mandátu naposled míří na Čínu
23.11.2020 13:59
V rámci klíčového tématu, kterým je stále průběh pandemie a boj proti ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data