Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Bidenovo vratké vítězství

Project Syndicate: Bidenovo vratké vítězství

14.11.2020 15:29

Joe Biden přežil vysilující volební kampaň i napínavé volby. Nyní musí odrazit právní překážky, které mu klade volební tým amerického prezidenta Donalda Trumpa. A i když s největší pravděpodobností vstoupí 20. ledna 2021 do Bílého domu, dost možná si tam položí otázku, zda meta, o kterou tak dlouho usiloval, není jen otráveným ovocem.

Až prezident Biden nastoupí do úřadu, bude se potýkat s rozsáhlou hospodářskou krizí, sezonní eskalací smrtící pandemie a brutálním mezinárodním prostředím. Tyto výzvy by byly zkouškou i pro nejostřílenějšího lídra. Bidenovu situaci však budou dále komplikovat rozštěpená vládní moc, nepřátelsky naladěný soudní systém, oslabená federální správa a přetrvávající trumpovský populismus v řadách veřejnosti.

V minulosti mohl nově zvolený prezident očekávat při schvalování legislativních návrhů jistou spolupráci druhé strany. Biden by nic podobného čekat neměl. Republikánští kongresmani ve volbách do značné míry překonali očekávání a nebudou vidět důvod ke kompromisu. Udrží-li si republikáni většinu v Senátu, mohou a budou se pokoušet Bidenovu administrativu podkopávat, aby si připravili půdu pro odvetu demokratům ve volbách v roce 2022. Pokrokové návrhy zákonů budou předem mrtvé a bolestně potřebné ústavní reformy sboru volitelů, volebních zákonů a prezidentského působení nenastanou. Pravděpodobnější je, že Američané budou muset snášet sporadické výpadky státní správy ve vřavě studené občanské války, která zachová dosavadní paralýzu – v nejlepším případě.

Také řada Bidenových nominací se v republikány ovládaném Senátu setká s nevraživou reakcí. Republikáni mu pravděpodobně nezamítnou ministra zahraničí či spravedlnosti, ale zasadí se o to, aby výkonná složka neměla dostatečné personální zastoupení. A protože ve volbách nebyli nijak potrestáni za nesmlouvavou taktiku v otázce soudních nominací, budou blokovat a odkládat i veškerá potvrzení federálních soudců.

A i když většinu v Senátu získají demokraté, bude Biden narážet na zlověstné překážky. Potvrzením Amy Coneyové-Barrettové týden před volbami získali republikáni většinu 6:3 v Nejvyšším soudu, který měl už tak pravicovější sklony než jakýkoliv předchozí soud od 30. let minulého století. Současný soud bude dál po troškách oklesťovat právní základy amerických regulačních úřadů a prosazovat společensky konzervativní hodnoty, jak to dělal v uplynulých dvou desetiletích. A i když Biden dokáže protlačit pokrokovou legislativu přes rozštěpený Kongres, stále mu bude hrozit možnost, že soud takovou legislativu srazí. Koneckonců by soud mohl zasadit smrtelnou ránu i zákonu o dostupné péči, významnému úspěchu Bidenova někdejšího šéfa Baracka Obamy.

Vzhledem k pravděpodobně nedostatečnému zastoupení ve výkonné složce a nepřátelsky naladěným soudcům bude mít Biden potíže s uplatňováním výkonné moci. Federální agentury utrpěly v Trumpově éře ztrátu morálky – a také kvalifikovaného personálu – a přeskupení sil s největší pravděpodobností určitou dobu potrvá. Snahy odčinit škody, které Trump napáchal na ekologických, zdravotnických a bezpečnostních regulacích, budou ze strany vyprázdněných agentur přicházet pomalu a veškeré změny budou narážet na skepticismus federálních soudců jmenovaných republikány – zejména těch, které jmenoval Trump.

Podobně i ambiciózní využívání regulační a výkonné moci s cílem reformovat imigraci nebo řešit klimatické změny (podle modelu, jehož průkopníkem se stal Obama) se u soudu setká s vlažnou reakcí. Biden zdědí značnou právní pravomoc přijímat opatření ke zvládnutí epidemie, avšak Trumpem jmenovaní soudci mu budou bránit v případech, kdy se tato pravomoc střetne se svobodou vyznání a majetkovými právy, jak už dříve činili tehdy, když obdobná nařízení vydávali guvernéři.

A konečně je zde neuchopitelná otázka veřejného mínění. Biden sice vyhrál všelidové hlasování, avšak americký elektorát zůstává hluboce rozdělený. Trumpovy žaloby na volební podvod pravděpodobně neuspějí, avšak jeho snaha přesvědčit republikánské voliče, že demokraté volby ukradli, bude mít pravděpodobně trvalý efekt. Podaří-li se Trumpovi delegitimizovat výsledek v očích dostatečného počtu voličů, bude mít Biden ještě větší potíže se zajišťováním podpory pro svou politiku u odcizených republikánů a jimi zvolených přestavitelů. Navíc se Biden bude potýkat i s rozdrobenou demokratickou koalicí, která může v kterémkoliv okamžiku explodovat v bitvu mezi levičáky, umírněnci a protitrumpovskými nezávislými.

Ze všech těchto důvodů Biden nebude moci využít tradiční dobu hájení, které se těšili ostatní nově zvolení prezidenti. Kandidoval jako sjednotitel, ale podobně jako Obama před ním i on záhy zjistí, že ty, kdo vámi opovrhují, si získat nemůžete.

Přes to všechno je Trumpova porážka triumfem americké demokracie. Trump byl nejvíce rozdělujícím a nejdestruktivnějším prezidentem moderní doby. Jeho neschopnost obhájit funkci navzdory tomu, že kandidující prezident má bezpočet výhod, vyšle ctižádostivým politikům signál, že populismus a demagogie nejsou klíčem k vítězství. Už z toho důvodu – i kdyby žádný jiný nebyl – bychom si měli tento okamžik vychutnat.

Biden Trump demagogie volby

Eric Posner, profesor Chicagské univerzity, je autorem nedávno vydané knihy The Demagogue’s Playbook: The Battle for American Democracy from the Founders to Trump (Příručka demagoga: Bitva o americkou demokracii od zakladatelů po Trumpa) (All Points Books, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

Jádro nové strategie ECB
12.10.2020 6:15
Evropská centrální banka se vydala ve stopách Federálního rezervního s...
Nepřeceňujme zotavení po COVID-19
22.10.2020 5:55
Světová ekonomika se zvedla z hlubin prvotního propadu v důsledku COVI...
Dluhová krize bezprostředně nehrozí
31.10.2020 15:58
Jak se země, firmy a domácnosti potýkají s ekonomickými důsledky pande...
Mýtus moderní měnové teorie
07.11.2020 15:16
Leckdo dnes prohlašuje, že pandemie covidu-19 přinesla nezvratný důkaz...

Váš názor
  • To je doják
    14.11.2020 19:38

    Kdyby nebylo C19 tak by to dal Trump s prstem v nose.
    HenryFord
    • Prohlášení
      15.11.2020 20:19

      Jako investor sledující web Patrie bych uvítal, kdyby se zde politika neřešila. K obsahu článku se raději vyjadřovat nebudu.
      Libor P.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data