Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK chystá strop na ceny ruského plynu, G7 se dohodla na zastropování cen ruské ropy

EK chystá strop na ceny ruského plynu, G7 se dohodla na zastropování cen ruské ropy

02.09.2022 15:49, aktualizováno: 2.9. 15:57
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská unie by měla zastropovat cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Během cesty do Německa to dnes prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na její slova reagoval oznámením, že Moskva v tom případě přestane plyn do unie dodávat. Šéfka unijní exekutivy zároveň vyzvala k úsporám energií, konkrétní plán by měla představit v polovině září. Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí ze skupiny vyspělých zemí G7 se dnes dohodli na zavedení cenového stropu na ruskou ropu i ropné produkty.

Leyenová chce stop na ceny ruského plynu, to jej prý přestane dodávat

Státy EU na jaře komisi pověřily, aby kvůli bezprecedentnímu růstu cen energií souvisejícímu s ruskou invazí na Ukrajinu připravila analýzu k možnému zastropování cen.

"Jsem pevně přesvědčena, že už je na čase zastropovat cenu plynu z ruských plynovodů do Evropy," řekla německá politička po dnešním jednání s vedením německých křesťanských demokratů (CDU). Dalšími způsoby, jak se vypořádat s růstem cen plynu i elektřiny, jsou podle ní vedle úspor také investice do obnovitelných zdrojů.

Cena plynu pro evropský trh s dodáním v říjnu se krátce po poledni ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala kolem 213 eur (5215 Kč) za megawatthodinu (MWh), a vykazovala tak pokles přibližně o 13 procent. Před rokem činila asi 29 eur a před dvěma lety asi 15 eur/MWh. Citelněji zvyšovat se začala už loni na podzim, na maximum v blízkosti 345 eur/MWh vystoupila krátce po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu, ještě týž den ale klesla zpět pod 200 eur za MWh. Ceny v TTF jsou pro evropský trh určující.

Ruská společnost Gazprom od července snížila objem dodávek plynovodem Nord Stream na pětinu jeho kapacity. Ve středu je zcela přerušila kvůli údržbě, aktuální záznamy o rezervaci kapacity k přepravě suroviny ale naznačují, že v sobotu ráno se dodávky podle plánu obnoví. Podle ruského exprezidenta a nynějšího místopředsedy ruské bezpečnostní rady Medveděva však případné zavedení cenových stropů tuto situaci změní.

"V Evropě jednoduše nebude žádný ruský plyn," napsal podle agentury Reuters Medveděv na sociální síti Telegram.

O možnosti zavést maximální ceny ruského plynu budou za týden hovořit ministři energetiky zemí EU, jejichž mimořádnou schůzku svolalo české předsednictví Rady EU. V reakci na rychlý růst cen o zastropování v posledních dnech mluví stále více zemí. Von der Leyenová by podrobnější postup měla představit 14. září, kdy přednese každoroční poselství o stavu EU.

Předsedkyně EK dnes zdůraznila, že unie již v zájmu své energetické bezpečnosti a snahy o snižování cen učinila některé důležité kroky. Podařilo se jí například naplnit plynové zásobníky z 80 procent už dva měsíce předtím, než byl původní cíl, dodala.

 

Ministři financí G7 se dohodli na zastropování cen ruské ropy i ropných produktů

Ministři financí a guvernéři centrálních bank ze skupiny vyspělých zemí G7 se dnes dohodli na zavedení cenového stropu na ruskou ropu i ropné produkty. O mechanismu stanovení cen se teprve rozhodne, informují zahraniční tiskové agentury.

Místopředseda ruské vlády Alexandr Novak ve čtvrtek označil zavedení cenového stropu za "naprostou absurditu", která destabilizuje celé odvětví. Rusko podle něj nebude dodávat ropu ani ropné produkty zemím, které stanovení cenového stropu podpoří.

Opatření vejde v platnost 5. prosince pro surovou ropu a 5. února příštího roku pro zpracované ropné produkty. Jsou to stejná data, kdy v rámci šestého sankčního balíku EU proti Rusku začnou platit částečná embarga na dovoz ruské ropy a ropných produktů do EU.

Státy G7 už v červnu oznámily, že zastropování cen ruské ropy zváží jako další metodu, jak vyvinout na Rusko tlak za jeho agresi vůči Ukrajině. Rusko je přitom jedním z největších světových vývozců ropy. Americká ministryně financí Janet Yellenová řekla, že opatření také pomůže snížit ceny energií ve světě.

Rusko by za letošní rok mohlo zvýšit příjmy z prodeje ropy až na 337,5 miliardy dolarů (asi 8,3 bilionu Kč), což je o 38 procent více než loni. Vyplývá to z dokumentu ruského ministerstva hospodářství, který má k dispozici agentura Reuters.

Novak rovněž uvedl, že ruské firmy jsou na prosincové embargo Evropské unie na dovoz ruské ropy připraveny a že mohou zachovat těžbu na dosavadní úrovni. Podle vicepremiérovy prognózy může těžba ke konci roku činit 520 až 525 milionů tun. Loni Rusko vytěžilo 524 milionů tun ropy.

Do České republiky se v loňském roce dovezlo 6,8 milionu tun ropy, meziročně o 10,8 procenta více. Polovina z toho byla dovezena z Ruska, vyplývá ze statistiky ministerstva průmyslu a obchodu. Druhým největším dovozcem byl Kazachstán.

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová dnes řekla, že Evropská unie by měla zastropovat i cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na její slova reagoval oznámením, že Moskva v tom případě přestane plyn do unie dodávat.

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Dva roky stará lekce z oslavy na Karlově mostě
30.08.2022 9:02
Vzpomínáte si ještě na jednu radostnou událost, která se odehrála na k...
Evropské ceny energií klesají, protože EU plánuje zasáhnout v krizi
30.08.2022 12:56
Evropské ceny energií dnes výrazně klesají na základě náznaků, že Evro...
Gazprom zcela zastavil tok plynu do Evropy skrze Nordstream 1. Politici obnovu po
31.08.2022 8:54
Rusko dnes přerušilo dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní...

Váš názor
  • Prvni veta "staty EU na jare poverily komisi"....
    02.09.2022 18:59

    31.5.2022 je konec jara (politický konec jara a prechod do léta přesným datem neznam, narizeni EK v teto veci neni, nejspis lze z toho dovodit, ze politicky i meteorologicky jde o tentýž bod ke dni 31.5.jako nejpozdejsiho konce JARA). Dne 31.5.2022 byla cena elektriny 241.9EUR/MWh. Velmi zjednodusene lze soucasny "pád cen", behem 3 dnu pod 500, brát za MIMOŘÁDNÝ úspěch, vysledek "pouze JENOM o 100% rust ceny" od konce jara do konce leta... /// Nema smysl rozebirat letni a zimni ceny a jejich historickou trajektorii... Teprve blizka budoucnost naznaci/potvrdi /nebo vyvrati zažitý mechanismus cenotvorby vztahem NABIDKA&POPTAVKA. /// Politicky planovana nizsi poptavka s durazem na PODIL "odpovedneho chovani konecneho spotrebitele" ma prinest kolik % přínosu k dosažení SPOLEČENSKÉHO EU cile? 1%? 2%? Az dokonce 3%? Kalkuluje se s krachy podniku (?), s prevzetim jejich zamestnancu globalnimi firmami (?), ktere budou dotovany statnim systemem kurzarbeitu (?), apod.? Ansámbl uredniků EU jiste disponuje vicero SCÉNÁŘI - obdobne jako pri nedavne covid-theme si nelze predstavit, ze by urednici zanedbali prognostickou cinnost.. /// Agsi ukazuje za EU 80% naplneni zasobniku a soucasne Agsi ukazuje pro EU 22% zasobniky&spotreba... proc se EU nezajima o % naplneni UA zasobniku ktere je jen na urovni 28%.oproti 80% eu? Protoze % zasobnik&spotreba je pro ua 27% tedy vyssi nez AVG pro Evropu 22%? /// Velmi tezko proniknout do uvazovani politika... snad nehrozi ZIMNI migracni vlna do teplejsich pribytku a odnese to "pouze" ua prumysl.. co ale vsichni ti zamestnanci co tam momentalne pobiraji mzdu budou doma delat a z ceho budou za teplo platit? Nekdo jim ty penize da, aby nevycestovali? Rodiny uprchliku nezajima, jak zbytek jejich rodiny precka zimu? Nebo REMITENCE 5M uprchliku z eu postaci? Ziskavam dojem, ze nejistota a obavy "beznych obcanu" (i uprchliku) prameni z nedostatku informaci k jiste zpracovanym SCÉNÁŘŮM.
    Mudr.c
  •  
    02.09.2022 18:58

    ani to nechci cist ale prepokladam ze je tam datum vypnuti ....
    kubis35
  • Konečně!!
    02.09.2022 16:11

    Konečně vymyslela naše evropská komise něco rozumnýho, když nám někdo dodává za hanebnou tržní cenu, no tak mu cenu zastropujeme na nové výši! Putin bude hezky dodávat za loňské ceny a my se budeme mít všichni zase dobře. Večer povím taky tomu našemu nenažranýmu hospodskýmu, že jsem mu zastropoval cenu Plzně na desetikoruně a ať mi kouká nalejt poctivou míru.
    MrBurnes
    • Re: Konečně!!
      02.09.2022 16:35

      Pokud dnešní večer přežijete ve zdraví, nebuďte sobec a sdělte mně laskavě souřadnice lidumila hospodského. Přijdu s celou rodinou!
      Harpagon
    • Re: Konečně!!
      02.09.2022 16:25

      jsem díky Vašemu příkladu s hospodským pochopil, jak že se vlastně stropují nákupní ceny, jen jsem si za Plzeň dosadil Bud (Budweiser USA),abych si to lépe představil :-)
      rezident
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení