Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom zcela zastavil tok plynu do Evropy skrze Nordstream 1. Politici obnovu po

Gazprom zcela zastavil tok plynu do Evropy skrze Nordstream 1. Politici obnovu po "opravách" už příliš neočekávají

31.08.2022 8:54, aktualizováno: 31.8. 16:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rusko dnes přerušilo dodávky plynovodem Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro přepravu ruského zemního plynu do Evropské unie. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat pořízených při vstupu potrubí do Německa. Ohlášená odstávka má trvat do sobotního rána. Ruská plynárenská společnost Gazprom zhruba před dvěma týdny uvedla, že jediná zbývající kompresorová stanice potřebuje údržbu. Z Evropské unie zaznívají hlasy, neočekávající obnovu toku plynu po této údržbě, nebo nejméně další snížení jeho objemu. Akcie Gazpromu na burze v Moskvě nabraly dnes až +35 procent, což je pro ně největší průběžný vzestup od září 2008 poté, co plynárenský gigant vůbec poprvé doporučil vyplatit průběžnou dividendu.

Dnešní zastavení dodávek plynu do Evropy prostřednictvím hlavního plynovodu dále vyostřuje hospodářskou válkou mezi Moskvou a EU, míní Reuters. Podle agentury se rovněž zvyšují vyhlídky na ekonomickou recesi v Evropě a nutnost zavést úsporná opatření ohledně spotřeby plynu v některých zemích EU.

Údaje ze vstupních bodů spojujících Nord Stream 1 s německou plynárenskou soustavou potvrdily, že průtoky plynu klesly dnes brzy ráno na nulu.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Z Německa jsou na něj navázány plynovody do dalších zemí, včetně České republiky. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu a EU v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Gazprom 19. srpna oznámil, že přeprava plynu Nord Streamem 1 by po třídenní odstávce měla být obnovena, pokud nenastanou žádné technické problémy. Plyn by měl potrubím znovu začít proudit v sobotu ve 3:00 SELČ. Evropské vlády se ale obávají, že by Moskva mohla výpadek prodloužit jako odplatu za západní sankce.

Gazprom omezování dodávek plynu zdůvodňuje technickým problémy, mimo jiné chybějící turbínou ve stanici Portovaja. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Ruská plynárenská firma nicméně dnes podle agentury Reuters uvedla, že dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu dnes pokračují, středeční objem je 42,1 milionu kubíků.

Gazprom postupně zastavil vývoz plynu do Polska, Bulharska, Nizozemska a dalších zemí

Výběr událostí kolem dodávek ruského plynu od zahájení ruské invaze na Ukrajinu (ruská společnost Gazprom od čtvrtka zcela zastaví dodávky plynu francouzské společnosti Engie; firma podle ní plně neuhradila červencové dodávky):

24. února - Cena plynu pro evropský trh se v reakci na zahájení útoku ruských vojsk na Ukrajinu zvýšila více než o třetinu a dostala se vysoko nad hranici 100 eur za megawatthodinu (MWh). V březnu dál stoupala a dostala se téměř na 350 eur za MWh, později ale opět klesla.

8. března - Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Evropy proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy.

23. března - Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. Opatření se podle Putina mělo týkat zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce.

28. března - Skupina velkých rozvinutých zemí G7 odmítla požadavek Moskvy platit za ruský plyn v rublech. Bylo by to porušení smluv, řekl německý ministr hospodářství Robert Habeck.

31. března - Putin podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční odběratelé od dubna platit za ruský plyn v rublech. Prohlásil také, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

- Francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Habeck Putinův požadavek odmítli, podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Německý kancléř Olaf Scholz s rakouským kolegou Karlem Nehammerem později na tiskové konferenci v Berlíně prohlásili, že platby v rublech odmítají.

1. dubna - Začal platit požadavek Ruska, aby odběratelé platili za plyn v rublech.

- EK uvedla, že evropské podniky, jejichž smlouvy o dodávkách plynu s Ruskem stanovují platby v eurech či dolarech, by neměly přistoupit na platby v rublech.

6. dubna - Předseda Evropské rady Charles Michel po zveřejnění pátého souboru unijních sankcí, jehož součástí je i zákaz dovozu ruského uhlí, řekl, že dříve či později bude zapotřebí i zákaz ruské ropy a plynu.

27. dubna - Ruská společnost Gazprom zcela zastavila dodávky plynu do Polska a Bulharska. Zdůvodnila to tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech.

11. května - Tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do zemí EU se snížil o 25 procent. Příčinou bylo rozhodnutí Kyjeva přestat využívat klíčovou dopravní trasu přes měřicí stanici Sochranovka se zdůvodněním, že tam zaznamenal nežádoucí aktivity ruských okupačních vojsk. To Moskva odmítla.

12. května - Gazprom oznámil, že už nebude moci vyvážet plyn do EU potrubím Jamal přes Polsko. Důvodem jsou ruské sankce na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část plynovodu. Plynovod Jamal vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa.

16. května - EK vysvětlila, jak mohou firmy z EU platit za ruský plyn a přitom neporušovat unijní sankce. Zemím a firmám se dostalo ujištění, že když pošlou eura či dolary na účet podle požadavků ruské strany a tím bude platba z pohledu odběratelů dokončena, sankce porušeny nejsou. O konverzi přijatých deviz na ruble už se postará ruská strana.

21. května - Gazprom podle informací finského operátora Gasgrid zastavil vývoz plynu do Finska.

23. května - Polsko vypovědělo smlouvu o výstavbě sítě plynovodů na svém území, kterou v roce 1993 podepsalo s Ruskem.

31. května - Gazprom zastavil veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Podnik oznámil, že nizozemská obchodní společnost GasTerra nezaplatila za surovinu dodanou v dubnu. Gazprom později informoval, že od 1. června zastaví ze stejného důvodu i dodávky dánské společnosti Orsted a do Německa britské firmě Shell Energy.

14. června - Nutnost oprav podle Gazpromu omezila kapacitu plynovodu Nord Stream 1 pro přepravu ruského plynu do Evropy zhruba o 40 procent na 100 milionů krychlových metrů denně.

15. června - Gazprom znovu snížil maximální objem dodávek plynovodem Nord Stream 1 do Německa, a to na 67 milionů krychlových metrů denně. Německo označilo omezení dodávek za politické rozhodnutí.

16. června - Dodávky ruského plynu do EU dále klesly, Nord Stream 1 do Německa fungoval na 40 procent kapacity.

18. července - Největší německý výrobce elektřiny a rovněž dovozce ruského plynu RWE oznámil, že obdržel od Gazpromu vyrozumění, že ruská firma dál nemůže plnit své závazky z důvodu zásahu vyšší moci. Stejné sdělení dostal od Gazpromu také Uniper, který je největším dovozcem ruského plynu do Německa.

20. července - Gazprom oznámil, že stále neobdržel od německé firmy Siemens Energy dokumentaci potřebnou k opětovné instalaci turbíny pro plynovod Nord Stream 1, která byla na generální opravě v Kanadě.

21. července - Skončila pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1 a dodávky zemního plynu z Ruska do Německa se postupně zvýšily na 40 procent kapacity plynovodu. To je stejná úroveň jako před začátkem údržby.

25. července - Gazprom oznámil, že 27. července odstaví z provozu další turbínu plynovodu Nord Stream 1 kvůli údržbě. Dodávky plynu se tak sníží až na 33 milionů metrů krychlových denně, což je zhruba 20 procent kapacity.

26. července - Státy EU se dohodly na pravidlech omezení spotřeby plynu pro nadcházející topnou sezonu. Ministři jednali o upraveném návrhu Evropské komise, který počítá s dobrovolnými úsporami ve výši 15 procent proti průměrné spotřebě z posledních pěti let.

27. července - Dodávky plynovodem Nord Stream 1 klesly na 20 procent kapacity. Mluvčí německé vlády to označil za mocenskou hru, argument s turbínou odmítl.

30. července - Gazprom pozastavil dodávky zemního plynu do Lotyšska. Firma oznámila, že Lotyšsko porušilo podmínky pro odběr suroviny. Lotyšská plynárenská společnost Latvijas Gaze za plyn odebíraný z Ruska platí v eurech místo rublů, jak nyní požaduje Rusko.

15. srpna - Gazprom zvýšil dodávky zemního plynu do Maďarska nad objem stanovený v dlouhodobé smlouvě. Zvýšené dodávky byly zahájeny 12. srpna ráno.

19. srpna - Podle oznámení Gazpromu se dodávky ruského plynu hlavním plynovodem Nord Stream 1 do Německa kvůli údržbě opět zastaví, a to od 31. srpna do 2. září.

30. srpna - Gazprom od čtvrtka zcela zastaví dodávky plynu francouzské společnosti Engie. Firma podle něj plně neuhradila červencové dodávky. Engie je hlavním dodavatelem plynu ve Francii a stát v ní vlastní podíl téměř 24 procent.

Gazprom s rekordním pololetním ziskem, akcionáři se možná poprvé dočkají průběžné dividendy

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů. V letošním prvním pololetí podnik, kde je hlavním akcionářem ruská vláda, vydělal rekordních 2,5 bilionu rublů (zhruba bilion Kč) a její vedení doporučilo vyplacení dividendy za první pololetí ve výši 51,03 rublu na akcii. Celkově by tak firma akcionářům vyplatila přes 1,2 bilionu rublů. Návrh ještě musejí akcionáři schválit na mimořádné valné hromadě, která se má konat 30. září. 

Za loňský rok Gazprom nevyplatil žádnou dividendu a jeho akcionáři tím roční dividendu nedostali poprvé od roku 1998. Po sdělení o průběžné dividendě stoupl dnes ruský akciový index MOEX Russia až o 5,1 %, nejvíce od konce dubna, pak část zisků odevzdal. Gazprom průběžnou dividendu ještě nikdy nevyplácel, napsala agentura Bloomberg.

V květnu vedení Gazpromu navrhlo vyplatit za loňský rok rekordní dividendu 52,53 rublu za akcii. O měsíc později však ruská vláda na výroční valné hromadě toto rozhodnutí zvrátila, což vedlo k prudkému poklesu ceny akcií Gazpromu.

"Navzdory sankčnímu tlaku a nepříznivému vnějšímu prostředí vykázala skupina Gazprom v první polovině roku 2022 rekordní tržby i čistý zisk. Zároveň snížila čisté zadlužení," uvedl náměstek ředitele podniku Famil Sadygov.

Gazprom díky rekordnímu zisku zrychlí výstavbu plynovodů do Číny, uvedl dnes generální ředitel firmy Alexej Miller. Gazprom od ledna do konce srpna meziročně zvýšil vývoz plynu do této asijské země o 60 procent. Kromě toho šéf Gazpromu oznámil, že se začne projektovat plánovaný plynovod Síla Sibiře 2. Plynovod má přivádět plyn z ložisek na východě Sibiře do Číny. V plánu je také odbočka přes Mongolsko.

"Víme, že čínský trh je nejdynamičtější na světě, a předpokládá se, že růst spotřeby plynu v Číně bude v příštích dvaceti letech tvořit 40 procent celosvětového tempa růstu," řekl Miller. Tím, že se do roku 2023 zprovozní naleziště Kovykta, je Rusko připraveno dodávat Číně ještě více plynu, než bylo dříve dohodnuto, upřesnil šéf Gazpromu.

Zdroje: ČTK, Bloomberg


 
 

Čtěte více:

Dopad ukrajinské války na Německo potrvá roky, Norsko prodlouží těžbu plynu. Evropa červená
24.08.2022 8:54
Evropské akciové trhy zahájí středeční obchodování negativně, futures ...
BBC: Rusko spaluje plyn za miliony dolarů denně. Měl směřovat do Německa
26.08.2022 17:15
Rusko nyní spaluje obrovské množství zemního plynu, denně odhadem za d...
Viceguvernérka ČNB: Ceny plynu je třeba zastropovat na celoevropské úrovni
29.08.2022 9:03
Zastropování cen plynu by mělo být na celoevropské úrovni. Ceny plynu ...
Síkela: Evropa musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny, mimořádná rada bude 9. září
29.08.2022 13:47
Mimořádná evropská rada pro energetiku se uskuteční v pátek 9. září. S...

Váš názor
  •  
    31.08.2022 15:59

    Když řeknu obchodnímu partnerovi na férovku, že do 3 let na něj prdím tak se nedivme že nebude asi čekat až se kšeft sesype. Gazprom má rekordní zisky, těží třetinu. Tak jsme ho docela vytrestali : O/
    karel777
    • Tvoje radost z toho, jak se daří russku je jen iluze
      31.08.2022 17:56

      sedmdesát pět procent příjmů ruského státu přichází z ropy a zemního plynu, takže konec dodávek by byl riskantní hlavně pro Russko. Zastavení dodávek by šlo dlouhodobě realizovat jen těžko. Russko ztrácí konkurenceschopnost v poslední době poměrně výrazně a tohle je pro něj hlavní zdroj obživy, takže dlouhodobě si to nedovedu představit, i když samozřejmě vůči vybraným partnerům, pokud upřednostní jiné než ekonomické cíle, si to představit lze. Ale nesmí to být zásadní odběratelé. Západ svoji energetickou situaci dříve či později vyřeší a pro rusko to bude katastrofa. I čelní představitelé russké ekonomiky již nyní bezradně zírají, jak se jim ničí léta budované vztahy se západem. Tradiční russké konstrukční kanceláře postupně mizí – Russko ztrácí trhy i dech. Russko ztrácí pozice na zbrojním trhu v Asii. Russko pomalu spěje k jistému rozpadu. Je důležité udržet a ještě zesílit sankce a hlavně karle777 nelézt russku do análu.
      oradapoisson
      • Re: Tvoje radost z toho, jak se daří russku je jen iluze
        31.08.2022 21:10

        Moje radost to není ale jen komentuji zjevné. Běžný Evropan Rusko a Rusy dle mého názoru nechápe, je to jiný svět a mentalita. Jen jsem chtěl říci, že dle Fialy bylo omezení odběru pro to, aby nemohli financovat válku s bratry, což se asi nepovedlo. Jejich zásoby shitů jsou nekonečné a lidí mají také dost. Nikdy nepřiznají porážku a klidně celou UA zničí. Možná budou jezdit Žigulíky v základu bez filtru částic a vychytávek ale nakonec to bohužel dají. Nakonec v Evropě ani nejsme schopni se sjednotit aby na ten prohnilý Západ nejezdili na dovolenou. Budeme stejně brát Ruský plyn ale ten hodný od Němců ale za mnohonásobek co dříve. O historii situace se zajímám léta a není to tak černobílé jak se někdy jeví. Mluvil jsem s mnoha Ukrajinci a ani ti nejsou zcela jednotní v názoru na tu hrůzu co mají doma.
        karel777
        • by sisi přál, aby to daly, že jo
          01.09.2022 7:47

          moc by sisi přál, aby to daly, že jo - daly tvrdé y - jako curvy daly, c čti francouzsky. No aby sisise nedivil, až toho kremelského olo budou sami věšet.
          oradapoisson
        • Blábol
          31.08.2022 21:57

          o tom, že nám němci prodávají dráže ruský plyn, co kupují levněji se rozšiřuje zejméná mezi telátky z SPD. Za prve. my jako Česko nekupujeme nic. Za druhé. Obchodnící kupují na burze v Holandsku, ovšem prodavači jo nemají v kapse, takže ho posílájí potrubím, co vede přes Německo. S Ukrajinci jsem v kontaktu, ruským vrahům nemohou přijít na jméno . A to už dávno před válkou. Nemusím znát ruskou mentalitu, abych viděl kdo vraždí na cizím územým a kdo leze Rusku do p.dele.
          Velkamedvědice
          • Re: Blábol
            01.09.2022 17:38

            Slovní vyjádření"bereme plyn" snad není zas tak těžké správně pochopit, přičemž je jasné, co je tím myšleno. My koncoví spotřebitelé kupujeme plyn. A pochopitelně, že na druhé straně každého odběratele je dodavatel, v tomto případě též obchodník (s plynem), který když plyn kupuje na burze, tak tam jeho obchodní partner na druhé straně, tedy např. německý Uniper SE, dodával plyn stylem, , jak popsáno v příspěvku nahoře.
            oponent
  • A co na to vládnoucí soudruzi?
    31.08.2022 10:03

    Nic. Přitom by stačilo u Rusů vypěstovat podmíněný reflex. Zastaví se plyn, zastaví se vstupní víza. Plyn proudí na 20% je schválených 20% víz. A tak se naučí řídit si cestování do EU.
    HenryFord
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university