Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Drahé energie: Síkela navrhne náhrady pro zpracovatelské firmy a větší pomoc domácnostem. Experti: Zestátněný ČEZ lepší než státní obchodník

Drahé energie: Síkela navrhne náhrady pro zpracovatelské firmy a větší pomoc domácnostem. Experti: Zestátněný ČEZ lepší než státní obchodník

31.08.2022 17:03
Autor: ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce zavést program kompenzací pro firmy ze zpracovatelského průmyslu. Náklady odhaduje na 25 až 28 miliard korun. První návrh pomoci chce vládě předložit v září. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Vládě dále navrhne navýšení letošní pomoci domácnostem s cenami energií. Chce se zaměřit hlavně na zranitelné zákazníky, urychlí tak definici těchto zákazníků. Kromě toho předloží návrh na urychlené založení státního obchodníka s energiemi, který by mohl pomoci s nákupem energií například pro kraje nebo nemocnice. Lepší variantou než státní obchodník by bylo zestátnění ČEZ, domnívají se experti oslovení ČTK.

Zavést pomoc umožňuje dočasný krizový rámec, který Evropská komise představila na konci března. 

Náhrady si z firem budou moci podle Síkely nárokovat ty podniky, které prokážou provozní ztrátu kvůli vysokým cenám energií. "Budeme kompenzovat až 30 procent způsobilých nákladů u normálních firem, až do 50 procent u energeticky náročných a do 70 procent způsobilých nákladů u zvláště energeticky náročných provozů," uvedl Síkela. Maximální výše podpory bude podle něj dva miliony eur (asi 49,1 mil. Kč).

Síkela dále uvedl, že jeho úřad připravil několik variant kompenzací. Ministerstvo podle něj uvažovalo například o náhradách za plyn pouze pro sklářský a keramický průmyslu. Nakonec ale Síkela zvolil širší okruh příjemců a kompenzace za elektřinu i plyn.

Profesní organizace dlouhodobě vládu vyzývaly k využití dočasného krizového rámce. Hospodářská komora dnes uvedla, že do konce roku plánuje kvůli drahým energiím propouštět 18 procent firem, v případě velkých podniků nad 500 zaměstnanců rozdá výpovědi až 27 procent společností. Jedná se přitom především o firmy ze zpracovatelského průmyslu a stavebnictví. Současná ekonomická krize je podle šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého horší než pandemie. Drahé energie mají fatální dopad na firmy a nelze podle něho vyloučit sociální nepokoje.

Státní obchodník s energiemi - koncept prý brzy

Odpoledne po jednání vlády Síkela uvedl, že státní obchodník bude mít formu buď agentury, nebo samostatné dceřiné společnosti pod ministerstvem průmyslu. "Paralelně s jeho přípravou budeme připravovat nákupy energií, které by následně za výhodnější ceny tento obchodník přeprodal veřejné správě," popsal Síkela.

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády uvedl, že koncept státního obchodníka představí kabinet v nejbližší době. Zdůraznil, že vývoj na trhu ukazuje na to, že Česko musí mít větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou. ""Mluvíme-li o nějaké transformaci společnosti ČEZ a získání větší kontroly nad energetickou infrastrukturou ze strany státu, což si myslím, že je cesta, kterou máme jít - tak i když to maximálně urychlíme, tak to může mít dopad někdy na konci příštího roku. A tak dlouho nemůžeme se státním obchodníkem čekat," řekl po jednání vlády premiér.

Průmysl je podle Síkely ohledně cen energií zranitelný kvůli podcenění energetických úspor a účinnosti. "Ekonomika spotřebuje na jednu korunu HDP dvakrát více energie, než je průměr v EU," řekl ministr. Hůře je na tom v celé unii podle něho jen Bulharsko.

Síkela zopakoval, že bude prosazovat společné evropské řešení cen energií. Zmínil zvýšení částky pro obchodníky na záruky nebo zřízení intervenčnímu fondu. Chce také hledat cestu, jak oddělit ceny plynu a elektřiny.

Experti: Zestátnění ČEZu by byla lepší cesta

Zestátnění energetické společnosti ČEZ by bylo podle oslovených odborníků lepší variantou než zakládat státního obchodníka s energiemi. Založit takový subjekt není podle nich jednoduché, ale ani rychlé řešení. Není také jasné, od koho by státní obchodník energie nakupoval. 

"Z mé zkušenosti vím, že založení velkého obchodníka s energiemi není jednoduché a vyžaduje to mimo jiné sehnat špičkové tradery (obchodníky), kterých je málo. Často se to proto řeší spíše akvizicí už fungující společnosti. Daleko přirozenější se mi zdá urychlit proces získání plné státní kontroly nad ČEZ. Ne nezbytně nad všemi jeho divizemi, lze to spojit s restrukturalizací," řekl ČTK analytik ENA Jiří Gavor. Podle něj si ale i tento proces vyžaduje čas a není to nezbytná podmínka pro krátkodobá krizová opatření, jako je nyní navržené stanovení maximální ceny plynu pro výrobu elektřiny.


 


Čtěte více:

Damodaran: Trhy měly názor a už ho nemají, hodnota je spíše v Applu než v Coca Cole
31.08.2022 12:21
K současné situaci na trzích a v ekonomice se na CNBC vyjadřoval známý...
Vrhněte se do komodit a recesi řešte až potom, radí investorům Goldman Sachs
31.08.2022 10:45
Goldman Sachs radí svým investorům, aby se vrhli do komodit. Většina ...
Tradingové strategie: Průraz, obrat, korekce aneb jak na trading setups s hlavním makléřem Patrie
05.09.2022 11:58
V minulém díle webináře o tradingu jsme se věnovali technické analýze....
Evropské trhy pokračují ve slabých výkonech. Inflace v EU taky nepotěšila
31.08.2022 11:14
Evropské trhy pokračují v nepřesvědčivých výkonech, když hlavní indexy...
Inflace v eurozóně v srpnu zdolala další rekord. Nejvíce rostly ceny v Estonsku
31.08.2022 11:15
Míra inflace v eurozóně v srpnu zdolala další rekord. Meziroční tempo...
Akcie dál pod tlakem. Inflace stoupá, data tlačí na růst sazeb a plyn opět zdražuje
31.08.2022 11:40
Evropské akcie se sice v úvodu nadechly k růstu, v zeleném se však neu...
Výnosy nahoru, akcie dolů. Podle některých investorů by S&P 500 mohl klesnout ještě o 10 procent
31.08.2022 15:39
Americké akcie připadají některým investorům opět drahé. Jestřábí kome...

Váš názor
  •  
    31.08.2022 17:47

    České ekonomice dělá větší škody než válka neschopnost české vlády se rozhodnout co bude dělat. Všechno se nejdříve přetřásá v mediích, aby každý ministr mohl ukázat jak by rozdal peníze, které si ČEZ dlouho šetřil, svým voličům. Hrozná vláda.
    juniper
    •  
      01.09.2022 11:41

      Vláda je opravdu katastrofa. Státní obchodník by něco řešil, kdyby měli všichni obchodníci přemrštěné marže. Místo toho je problémem nedostatek elektřiny a z toho vyplývající ceny, takže ten státní obchodník by se zařadil mezi stovku dalších a mohl začít nakupovat za spotovou cenu a features na další roky. Marně mě napadá, co by se tím vyřešilo. To samé ty názory "odborníků". ČEZ je na burze obchodovaná firma, jejíž byznys model je stabilní po mnoho let, je vázána kontrakty na mnoho dalších let a moc se tam udělat nedá. Představa, že tam naklušou nějací státní úředníci a začnou neprodanou část produkce (řádově pár procent, prodávanou jako spotovou přes burzu) prodávat nějakým spřáteleným subjektům za 50 místo za 700 EUR je naprosto bizarní a stejně by to nic neřešilo.
      xls
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university