Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Dva roky stará lekce z oslavy na Karlově mostě

Rozbřesk: Dva roky stará lekce z oslavy na Karlově mostě

30.08.2022 9:02
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vzpomínáte si ještě na jednu radostnou událost, která se odehrála na konci června 2020 v Praze? Připomíná ji například tento titulek Seznam zpráv: "Na Karlově mostě postavili 515 metrů dlouhý stůl. Hostina ukončí epidemii." Bohužel všichni víme, jak to dopadlo. A současné domácí debaty o tom, jak moc jsou plné plynové zásobníky a jak přežijeme příští zimu, situaci s koronavirem v jistých ohledech nepříjemně připomínají.

Již několikrát jsme v Rozbřesku rozebírali, že při pohledu na trh s komoditami se vyplatí věnovat pozornost termínovým kontraktům. U cen elektřiny tomu tak je, neboť kontrakt na rok dopředu se považuje běžně za měřítko neboli za benchmark. To má dobrý důvod mimo jiné i proto, že řada kontraktů pro konečné spotřebitele je fixovaných. A i ty objemy dodávané elektřiny, které zajištěné nejsou (běžné ceníky), bývají v určitém objemu od výrobců "předprodané" a od obchodníků (alespoň těch zodpovědných) "předkoupené". Čím blíže v budoucnu se spotřeba realizuje, tím větší část produkce / spotřeby bývá takto cenově fixována. To má za následek, že koncoví spotřebitelé normálně nejsou vystaveni volatilitě cen na spotovém trhu. To je dobré zejména v současné situaci, kdy ceny jdou rapidně vzhůru a do spotřebitelských cen se tak vzhledem k zajištění promítají pouze v omezené míře.

Vývoj v posledních měsících je hodně znepokojivý právě i proto, že růst cen se zdaleka netýká jen termínového kontraktu na rok 2023, ale i těch delších. O nich se bohužel v médiích mluví již méně. Například kontrakty pro roky 2024 a 2025 na Německou elektřinu zdražily v srpnu asi o 100 % na cca 450, resp. 300 EUR/MWh. A právě na tato období bychom se již nyní měli ve zvýšené míře soustředit. Trh jednoduše potvrzuje, že energetická krize není jen krátkodobá záležitost. To je zároveň i silný signál, který by měl být zohledněn při hledání odezvy.

Při sledování médií lze totiž snadno nabýt dojmu (snad mylného), že hlavní problém je zima 2022/2023. Vývoj na trhu ale jasně ukazuje, že politické úvahy by měly směřovat dále. Je totiž dost dobře možné (spíše dokonce pravděpodobné), že do následující topné sezóny budeme vstupovat s mnohem prázdnějšími plynovými zásobníky než do té letošní. Tato zima samozřejmě bude krušná. Pokud ale na jejím konci budeme mít takřka prázdné zásobníky a s prvními paprsky jarního slunce začneme slavit, tak můžeme už za pár měsíců krutě vystřízlivět. Podobně jako na podzim 2020 po letní oslavičce na Karlově mostě.


*** TRHY ***

Koruna

Další poklesy akciových trhů a vysoká nejistota na trzích s klíčovými energiemi se dál podepisují na české koruně, které nepomáhají ani dosavadní holubičí výroky z ČNB. Dnešní detailní struktura HDP pravděpodobně koruně příliš nepomůže, i když, pokud ukáže pozitivní příspěvek spotřeby domácností, může do holubičího tábora v centrální bance vnést semínko nejistoty.

Eurodolar
Eurodolar se vrátil nad paritu podpořen několika jestřábími výroky z ECB, které zazněly během víkendu. Ty naznačovaly, že by ECB mohla příští týden zvednout sazby o 75 bazických bodů. Jestřábí očekávání nicméně poněkud utlumí hlavní ekonom P. Lane, který je pro stabilní tempo zvyšování sazeb.
Každopádně dnes bude mít trh příležitost zhodnotit, zdali jsou šance na agresivnější navýšení sazeb reálné - bude zveřejněna německá, španělská a belgická inflace za srpen.

Regionální Forex

Na pozoru se musí mít dnes forint, neboť zasedá vedení maďarské centrální banky. S ohledem na akcelerující inflaci, která dosáhne na konci roku 20 %, počítáme spolu s trhem, že MNB dnes zvedne sazby o 100 bazických bodů a udrží si jestřábí rétoriku.

Akcie

Americké akciové trhy včera navázaly na silné páteční poklesy (pro připomenutí - například Nasdaq Composite propadl v pátek o -3,8 %). V průběhu dne se snažily hlavní indexy vymanit ze záporného teritoria, ovšem nakonec bezúspěšně, když ukončily den při denních minimech. Nutno však podotknout, že včerejší propad byl výrazně menší než ten páteční. Díky silnému růstu cen ropy (+4 %) se včera dařilo energetickému sektoru (Chevron +0,8 %, Exxon Mobil +2,3 %, Halliburton +2,6 %, Occidental +2,3 %). Naopak nejslabším článkem dne byly opět technologie (Alphabet -0,9 %, Apple -1,4 %, Microsoft -1,1 %, Tesla -1,1 %, Nvidia -2,8 %, AMD -3 %).

 

Čtěte více:

Rostoucí ceny plynu a nový šok pro evropské trhy
25.08.2022 6:07
Další dramatický nárůst cen zemního plynu podle všeho zmařil veškeré n...
BBC: Rusko spaluje plyn za miliony dolarů denně. Měl směřovat do Německa
26.08.2022 17:15
Rusko nyní spaluje obrovské množství zemního plynu, denně odhadem za d...
Viceguvernérka ČNB: Ceny plynu je třeba zastropovat na celoevropské úrovni
29.08.2022 9:03
Zastropování cen plynu by mělo být na celoevropské úrovni. Ceny plynu ...
Síkela: Evropa musí oddělit ceny plynu od ceny elektřiny, mimořádná rada bude 9. září
29.08.2022 13:47
Mimořádná evropská rada pro energetiku se uskuteční v pátek 9. září. S...

Váš názor
  • Polopravda
    30.08.2022 10:01

    Tlačit do lidí, kteří problematice nerozumí, že "plynové zásobníky máme plné" , tedy vše je v pořádku je polopravda, neřku-li rovnou zavádějící lež. Zásobníky slouží jen na vyrovnávání spotřeby mezi létem a zimou. Samozřejme se předpokládá, že tok plynu plynovody bude pokračovat. Pokud plyn plynovody nepoteče, zásobníky stačí na vykrytí spotřeby tak na pár měsíců. Koncem roku budou prázdné !!! A co pak?
    FYI
    • Re: Polopravda
      31.08.2022 7:54

      ale pan Lipavský, ministr zahraničí v cca dubnu přeci řekl, že se bez ruského plynu i ropy obejdeme....pana Saša prohlásil, že západní hodnoty něco stojí.....bohužel oni ti politici rychleji mluví než myslí.....Putin prohlásil, že Evropa přijde o milióny pracovních míst....bohužel, pokud se nenajde rychle náhrada za rozumnou cenu, tak to tak dopadne....politici by měli hlavně začít racionálně uvažovat a emoce stranou
      abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data