Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důvěra v českou ekonomiku v dubnu opět stoupla, a to mezi spotřebiteli i podnikateli. Podporuje tak jestřábí argumenty pro rozhodování ČNB

Důvěra v českou ekonomiku v dubnu opět stoupla, a to mezi spotřebiteli i podnikateli. Podporuje tak jestřábí argumenty pro rozhodování ČNB

24.04.2023 10:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomická důvěra v dubnu plošně vzrostla, nejvíce pak byla tažena průmyslem, domácnostmi a službami. Nárůst důvěry však zaznamenaly všechny sledované segmenty ekonomiky, k čemuž došlo naposledy v polovině předminulého roku. Důvěra mezi podnikateli je tak na nejvyšší úrovni od července minulého roku, u spotřebitelů je pak na úrovní před začátkem konfliktu na Ukrajině. Dubnové indikátory důvěry tak vyslaly poměrně silný signál, že ekonomická aktivita se vyvíjí příznivějším směrem, což bude spíše udržovat inflační tlaky zvýšené a bude podporovat argumenty ČNB pro mírný růst úrokových sazeb na květnovém jednání ČNB.  

Důvěra v českou ekonomiku v dubnu opět stoupla. Meziměsíčně se zvýšila o 3,3 bodu na 97,2 bodu a ačkoli stále patří v historickém kontextu mezi slabé, sentiment domácností se evidentně zlepšuje. Domácnosti vnímají optimističtěji ekonomickou situaci a svou vlastní finanční situaci, klesají obavy z nezaměstnanosti. Navzdory tomu stále třetina domácností hodnotí svou finanční situaci hůře než před rokem, v tomto ohledu se vývoj oproti předešlým měsícům příliš nezměnil. Překvapující je, že dále se citelně snížila obava domácností z růstu cen, dostala se dokonce na nejnižší úroveň od konce roku 2011.

2 

V přetrvávajícím prostředí rostoucích cen je tento vývoj poměrně překvapující a je tak otázkou, zda lze tento vývoj nakonec hodnotit pozitivně, jelikož může indikovat, že si domácnosti na prostředí vyšší inflace spíše zvykly. Ačkoli se důvěra domácností začala v letošním roce obecně zlepšovat, stále zůstává z historického pohledu nízká, odpovídá však úrovni odcházející krize druhé poloviny roku 2013.

„Dubnová data, podle kterých je důvěra domácností nejvyšší od října 2021, potvrzují zlepšující se sentiment spotřebitelů. Ani poměrně příznivá aktuální data však nezměnila fakt, že celková důvěra spotřebitelů stále zůstává výrazně pod svým dlouhodobým průměrem,“ uvedl ČSÚ.

1

Také důvěra mezi podnikateli se v dubnu plošně zvýšila o 2,8 bodu na 98,0 b., nejvíce ji táhl stejně jako v předešlém měsíci průmysl, v dubnu se však přidaly i služby. Příznivé je, že průmysl táhlo na rozdíl od předchozího měsíce i příznivé hodnocení současné situace, nejen pozitivnější vyhlídky do budoucna.

"Celková důvěra podnikatelů v ekonomiku podruhé za sebou vzrostla a přiblížila se svému dlouhodobému průměru," komentoval vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. "Přestože se sentiment mezi podnikateli postupně zlepšuje, mnohé pořád limituje nedostatečná poptávka, omezená dostupnost vybraných vstupů a v některých odvětvích také nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců," doplnil. Jako další bariéry růstu podle něj podnikatelé uvádějí legislativu, vysoké konkurenční prostředí či obecnou nejistotu z aktuální geopolitické situace.

Zlepšení ve službách bylo způsobeno především očekáváním silnější poptávky v příštích 3 měsících. Dubnová data pak přinesla také informace o vývoji kapacit a bariér růstu. Obecně platí, že se jako bariéra růstu mírně snižuje nedostatek poptávky a materiálu a naopak se opět zvyšuje faktor nedostatku pracovní síly.

3 

To je indikace, že se ekonomické situace obecně a trh práce se opět vyvíjí příznivěji, z pohledu antiinflačního boje to je však pro centrální banku spíše nepříznivá zpráva společně s tím, že očekávání růstu prodejních cen opět vzrostlo jak v průmyslu, tak ve službách, a ve stavebnictví a maloobchodu se snížilo jen nepatrně.

Dnešní indikátory důvěry tak vyznívají vesměs pozitivně, z pohledu centrální banky však přináší jestřábí argumenty a květnové jednání tak nakonec nemusí byt ohledně vývoje úrokových sazeb tak jednoznačné, jak se ještě před několika týdny mohlo zdát.

Zdroj: ČSÚ, ČBA, ČTK

 

 

 

Čtěte více:

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů je nejvyšší od loňského března. Stále však panuje nejistota ohledně budoucího vývoje
24.01.2023 10:03
Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského srpna. Takzvaný souh...
Důvěra v českou ekonomiku v únoru klesla. Podniky se obávají slabší poptávky, domácnosti jsou však více optimistické
24.02.2023 10:31
Důvěra v českou ekonomiku letos v únoru klesla z lednových 92 bodů na ...
Důvěra v ekonomiku v březnu mírně vzrostla díky vyhlídkám průmyslu. Domácnosti jsou ale pesimističtější
24.03.2023 10:12
Ekonomická důvěra v březnu vzrostla zejména díky průmyslu, kde se cite...

Váš názor
  •  
    24.04.2023 13:42

    škůdce Zamrazilová včera pro E15 to řekla jasně, zvyšování sazeb není na pořadu dne.....žvanění této dámy v lednu letošního roku, že příští rok v lednu budeme na cíli je hodně úsměvné....
    abc1
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university