Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důvěra podnikatelů i spotřebitelů je nejvyšší od loňského března. Stále však panuje nejistota ohledně budoucího vývoje

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů je nejvyšší od loňského března. Stále však panuje nejistota ohledně budoucího vývoje

24.01.2023 10:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského srpna. Takzvaný souhrnný indikátor důvěry v lednu vzrostl proti prosinci o 2,3 bodu na hodnotu 92,0. Důvěra se zvýšila mezi podnikateli i spotřebiteli, u kterých se dostala nejvýše od loňského března. Vyplývá to z informací na webu Českého statistického úřadu. Proti loňskému lednu je důvěra v hospodářství u podnikatelů, spotřebitelů i celkově na nižší úrovni.

Ukazatel důvěry podnikatelů v lednu meziměsíčně stoupl o 1,3 bodu na hodnotu 93,8, zvýšil se poprvé od loňského května. Důvěra vzrostla v průmyslu, obchodu i vybraných službách, ve stavebnictví podruhé po sobě klesla, ale stále se tam jako v jediném odvětví drží nad dlouhodobým průměrem. Lednové ukazatele důvěry přinesly několik nečekaných čísel a vyznívají poměrně smíšeně. Důvěra mezi spotřebiteli se dostala na nevyšší úroveň za poslední rok a ačkoli zůstává v dlouhodobém pohledu velmi nízká, domácností jsou rozhodně začátkem roku více optimistické, což by mohlo omezit očekávaný pokles spotřeby domácností. Pozitivní je pokles obav z inflace u domácností, ačkoli zde bude potřeba čekat na potvrzení čísel v příštích měsících, jelikož firemní sektor růst cen naopak stále čeká s výjimkou služeb. Čísla také potvrzují slábnoucí poptávku, která se nyní stává hlavní bariérou růstu oproti minulosti, kdy to byl nedostatek zaměstnanců.

"Po pětiměsíčním nepřetržitém poklesu byl v průběhu prosince a ledna zaznamenán růst důvěry v odvětví průmyslu. Tuto pozitivní informaci je ale nutné hodnotit velice opatrně, protože mezi respondenty je patrná velká nejistota ohledně budoucího vývoje," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Průmyslové podniky podle něj ve čtvrtletním průzkumu bariér růstu označily za hlavní překážku zvyšování produkce nedostatečnou poptávku.

Obdobně hodnotí situaci také hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler. "Nárůst by tažen průmyslem, kde se sice nepatrně zlepšilo hodnocení současné situace, ale zejména šlo o nárůst v položce očekávané výroby za 3 měsíce," a dodává, že se tak stalo v minulosti již několikrát a že se tato pozitivní očekávání nemusí zcela naplnit.

Důvěra ve stavebnictví naopak klesla, v maloobchodu a službách vzrostla jen mírně a obecně tak setrvává důvěra v podnikatelském sektoru pod průměrem posledního roku. Využití kapacit ve zpracovatelském průmyslu zůstává pod dlouhodobým průměrem a výrazně se jako hlavní bariéra růstu posunula na první místo nedostatečná poptávka, zatímco citelně se snížila jako bariéra nedostatek zaměstnanců. Nedostatky materiálů zůstává stále jako druhá nejvýznamnější bariéra růstu, ačkoli oproti minulému čtvrtletí se situace mírně zlepšila. Také u služeb je nyní nedostatečná poptávka hlavní bariéra růstu, u stavebnictví tento faktor také výrazně vzrostl a dostal se na druhé místo po nedostatku zaměstnanců.

05

Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 7,4 bodu na hodnotu 82,9. "V lednu sice většina sledovaných ukazatelů spotřebitelského průzkumu zaznamenala meziměsíční zlepšení, nicméně mnoho z nich stále vyznívá výrazně hůře ve srovnání s dlouhodobými průměry," podotkla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ. Stále přibližně 28 procent domácností uvádí, že sotva vyjdou se svými finančními prostředky, a desetina musí sáhnout do úspor nebo si půjčovat, dodala.

01

"Hlavní zlepšení důvěry bylo způsobeno větším optimismem domácností ohledně budoucí ekonomické situace a také své vlastní finanční situace," uvádí hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler. Menší počet domácností také vnímá svou finanční situaci hůře než před rokem, ačkoli stále téměř 30 % domácností uvádí, že sotva vyjdou se svými finančními prostředky a 10 % musí sáhnout do svých úspor nebo si na výdaje půjčovat.

02

I přes lepší očekávání ekonomické situace se však stále velká část domácností obává růstu nezaměstnanosti, naopak obavy domácností ohledně růstu cen poklesly a jsou nejnižší od začátku roku 2018. To je poměrně překvapující vývoj v kontextu přetrvávající vysoké oficiální inflace a je otázkou, zda nejde o jednorázový výkyv způsobený například zprávami o poklesu cen energií na světových trzích, které se však do oficiálních ceníků domácností dostanou až se značným zpožděním.

03

Každopádně výrazný pokles ocení centrální banka, která detailně sleduje, zda se „neodkotvují“ inflační očekávání. I přes pozitivní vývoj lednové důvěry však zůstává celkový indikátor na historicky nízkých úrovních.

04

Na začátku nového roku poklesl počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích 12 měsících. Ve srovnání s prosincem zároveň ubylo domácností, které očekávající další zhoršení svých financí v následujícím roce. Oproti minulému měsíci se domácnosti také méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace a snížil se podíl spotřebitelů, podle kterých současná doba není vhodná k velkým nákupům.


Zdroj: ČBA, ČTK 

 

Čtěte více:

Důvěra v českou ekonomiku poprvé od loňského března klesla pod 90 bodů
24.10.2022 9:54
Říjnové indikátory důvěry přinesly další mírné snížení důvěry jak mezi...
Důvěra v ekonomiku se v listopadu mírně zvýšila, podnikatelé byli nadále pesimističtí
24.11.2022 9:59
Důvěra v českou ekonomiku se v listopadu mírně zvýšila, meziměsíčně o ...
Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku opět stoupla. Naopak inflační očekávání pro eurozónu jsou nižší, uvedl institut ZEW
13.12.2022 12:19
Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v prosinci třetí ...
Důvěra v ekonomiku se v závěru roku snížila. Opět je nejnižší od loňského března
27.12.2022 9:48
Důvěra v českou ekonomiku je znovu nejnižší od loňského března. Takzva...
ZEW: Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se výrazně zlepšila
17.01.2023 12:15
Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v lednu výrazně z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data