Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsou zisky Nvidie udržitelné? Mezi investory se šíří diskuse o

Jsou zisky Nvidie udržitelné? Mezi investory se šíří diskuse o "bublině"

12.03.2024 11:11, aktualizováno: 12.3. 11:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Obavy, že stratosférické zisky společnosti Nvidia Corp. by mohly být neudržitelné, se rozšířily i mezi investiční manažery ESG, kteří v loňském roce překonali trh tím, že vsadili na akcie ve velkém.

"Z dlouhodobého hlediska jsem optimista, ale uznávám, že ocenění není zrovna atraktivní," řekl Kristofer Barrett, který loni dohlížel na rozhodnutí učinit z Nvidie největší podíl ve fondu Swedbank Robur Technology, čímž z něj udělal nejvýkonnější fond v žebříčku ESG fondů agentury Bloomberg. Fond Swedbank, který je podle pravidel Evropské unie registrován jako fond "podporující" environmentální, sociální a správní metriky, dosáhl v roce 2023 výnosu 53 %.

Podle Barretta však nyní existují určité obavy, že Nvidia může skončit jako oběť vlastního úspěchu. Dochází k "uvědomění, že se z ní staly maloobchodní akcie", řekl. "A to potenciálně předznamenává bublinu."

Podle čerstvých údajů společnosti Morningstar Direct klesl celkově podíl fondů ESG, které drží akcie společnosti Nvidia, na konci prosince na 15 % z 20 % ve druhém čtvrtletí roku 2023.

Z údajů, které zahrnují akciové otevřené a burzovně obchodované fondy splňující kritéria ESG společnosti Morningstar, vyplývá, že hodnota expozice těchto fondů vůči společnosti Nvidia činila na konci loňského roku zhruba 17,6 miliardy dolarů, což je přibližně o 10 % méně než v polovině roku 2023. Ve stejném období vzrostla tržní hodnota společnosti Nvidia o 17 %.

Nvid1 

Zdroj: Bloomberg

Nadšenci společnosti Nvidia poukazují na její železnou kontrolu nad čipy potřebnými k vývoji umělé inteligence poté, co se jejímu výkonnému řediteli Jensenu Huangovi podařilo z nenápadného výrobce grafických karet pro hráče vytvořit technologický kolos s tržní kapitalizací 2 biliony dolarů. A po varování před náhlým poklesem akcií Nvidie zatím většinou následovaly závratné zisky.

V loňském roce se tržní hodnota společnosti Nvidia vyšplhala téměř o 240 % a v roce 2024 již vzrostla o téměř 80 %. Podle údajů agentury Bloomberg žádný z 66 analytiků, kteří společnost Nvidia sledují, nedoporučuje klientům akcie prodávat, zatímco 60 analytiků tvrdí, že by investoři měli akcie nadále kupovat.

ESG fondy sázející ve velkém na společnost Nvidia dosahují lepších výnosů než jejich kolegové. Patří mezi ně i fond Robecosam Net Zero 2050 Climate Equities, který je registrován podle nejpřísnějších pravidel EU pro zveřejňování informací o ESG. Chris Berkouwer, který fond Robeco spravuje, říká, že společnost Nvidia je v jeho portfoliu považována za "usnadňovače přechodu" na základě názoru, že její technologie pomůže společnostem napříč odvětvími snížit jejich ekologickou stopu.

Podle údajů agentury Bloomberg fond v hodnotě 150 milionů dolarů za poslední měsíc vzrostl o přibližně 7 % a překonal tak více než 90 % svých kolegů. Berkouwer uvedl, že existuje 30 akcií, u kterých má fond Robeco větší nadváhu než u společnosti Nvidia, přestože v absolutním vyjádření patří mezi největší držitele.

"V případě společnosti Nvidia jsme stále poměrně optimističtí," řekl Berkouwer. Poslední čtvrtletní výsledky Nvidie, které společnost využila k tomu, aby předložila odhad tržeb, který opět překonal odhady analytiků , "udržely sen o umělé inteligenci při životě", řekl.

Co říká Bloomberg Intelligence:

Očekává se, že v tomto fiskálním roce překročí historická maxima v oblasti tržeb, Ebitda, čistého zisku, hotovosti z provozní činnosti a volného cash flow. Zvýšení ratingu od agentur Moody's i S&P v roce 2023 zdůrazňuje trvalé konkurenční výhody společnosti v kategorii zrychlených počítačů.

Nvid2 

Zdroj: Bloomberg

"Přestože cena výrazně vzrostla, zisky se zvýšily ještě více," řekl Berkouwer, který poznamenává, že Nvidia je součástí "vyváženého mixu" v jeho portfoliu. "To je opravdu působivé a svědčí to o tom, že Nvidia dokáže úspěšně uspokojovat poptávku."

S tím, jak se Nvidia mění v jednu z absolutně největších společností na světě, však roste i počet skeptiků. Cathie Woodová, přestože byla na počátku cyklu otevřenou zastánkyní transformačního potenciálu akcií AI, loni aktivně snížila svou expozici vůči společnosti Nvidia a dalším akciím velkých jmen spojených s boomem AI.

A hedgeové fondy, které se před posledními výsledky společnosti Nvidia vrhly na technologické akcie, je nyní opouštějí nejrychlejším tempem za posledních sedm měsíců, jak vyplývá z údajů prime-brokerské jednotky Goldman Sachs Group Inc. Mluvčí společnosti Nvidia se odmítl vyjádřit.

Barrett, který odchází ze Swedbank na pozici v jiné firmě, kterou nemůže jmenovat, dokud nebude učiněno oficiální oznámení, byl v únoru nahrazen na pozici portfolio manažera fondu Swedbank Robur Technology. Christian Blink, který nyní řídí fond Swedbank, uvedl, že Nvidia "může být v krátkodobém horizontu trochu napjatá", přičemž někteří investoři mohou využít příležitosti a vydělat peníze.

Výhled na další období je pozitivní. "Domníváme se, že lidé mají tendenci podceňovat dlouhodobé důsledky generativní umělé inteligence a společnost Nvidia je pro tuto technologii prostředníkem," řekl Blink. A Nvidia zůstává největším držitelem fondu, nyní tvoří téměř 10 % zhruba 15miliardového portfolia Swedbank, uvedl.

Bublina je "vždycky důvodem k obavám", řekl Blink. "Nemyslím si, že by nějaká byla, ale existuje mnoho faktorů pro to, aby se jí generativní umělá inteligence stala. To sledujeme."

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Slok to letos na snižování sazeb Fedu nevidí, mohou jít i nahoru
07.03.2024 12:42
Již nelze ignorovat to, jak moc se od prosince minulého roku uvolnily ...
Zlato je na dalším rekordu, troyská unce stojí více než 2157 dolarů
07.03.2024 10:43
Cena zlata se dostala na další rekord, jedna troyská unce (oz; 31,1 g...
Pozornost míří k ECB, ale zajímavější je BoJ. Polovodiče se připomenou výsledky
07.03.2024 11:29
Po pozitivním dni na Wall Street začala Evropa dole, ovšem její kondic...
Bloomberg: Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu
07.03.2024 11:54
Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finanční prostředky potřebné p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data