Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět závidí USA jejich ekonomiku, řekl Biden o obnově po pandemii. V ostře sledovaném projevu nabídl plány pro další mandát a napadal Trumpa

Svět závidí USA jejich ekonomiku, řekl Biden o obnově po pandemii. V ostře sledovaném projevu nabídl plány pro další mandát a napadal Trumpa

08.03.2024 8:17, aktualizováno: 8.3. 9:31
Autor: ČTK

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden v noci na dnešek využil svůj bilanční projev v Kongresu k představení vize pro případný druhý mandát a k výpadům vůči svému pravděpodobnému soupeři v listopadových volbách Donaldu Trumpovi. Přesvědčoval voliče o dobrém stavu ekonomiky a hovořil o zvyšování daní pro firmy a bohaté či o potřebě změnit imigrační systém. Také oznámil novou iniciativu pro posílení dodávek humanitární pomoci do Pásma Gazy.

Biden s tradičním poselstvím o stavu unie vystoupil na pozadí předvolební kampaně, která letos nezvykle brzy dospěla do finální fáze. Již nyní je prakticky jisté, že 81letý prezident, který je nejstarší hlavou státu v dějinách USA, bude kandidátem Demokratické strany, zatímco za republikánskou nominací míří o čtyři roky mladší a několikanásobně obžalovaný exprezident Trump.

Podle amerických médií byl předvolební kontext znát od samého počátku bezmála 70minutového projevu. Prezident na úvod znovu varoval před "útokem" na americkou demokracii, vyzval k pokračování podpory bránící se Ukrajiny a odsoudil Trumpova slova o pouze podmínečné pomoci spojencům z NATO. Hned nato mluvil o "lžích" republikánů o vpádu Trumpových příznivců do Kongresu a následně přešel k obraně práva na potrat, což demokraté považují za svou silnou zbraň v kampani.

"V roce 2024 znovu vyhrajeme," prohlásil Biden v jistém momentě. Na Trumpa a jeho politiku odkazoval opakovaně, místo jeho jména však používal výraz "můj předchůdce". Ke konci projevu také zavtipkoval o svém stáří, když řekl: "Vím, že na to možná nevypadám, ale už jsem tady nějaký ten pátek."

Podle Bidena jsou ovšem hodnoty politiků důležitější než věk. Vyzdvihl potřebu vzájemného respektu a odmítání nenávisti, přičemž se opět stavěl do protikladu se svým očekávaným soupeřem. "Někteří jiní lidé v mém věku vidí jiný příběh: Americký příběh zášti, pomsty a odplaty," řekl ve zjevném odkazu na Trumpa, který opakovaně v projevech mluví o odplatě a vyřizování účtů s oponenty.

Jak bývá zvykem, věnoval Biden značný prostor domácí ekonomice, kterou podle něj Spojeným státům zbytek světa závidí. Hospodářství v USA po pandemii zažívá lepší restart než v jiných bohatých zemích, voliči však stav ekonomiky stále hodnotí spíše pesimisticky.

Prezident v Kongresu vyzdvihoval investice do infrastruktury či odklonu od fosilních paliv, které v minulých letech prosadil, a zmínil i své plány například v daňové sféře. Navrhl daňové úlevy spojené s prodejem nemovitostí, které mají pomoci s vysokými náklady na bydlení, a na druhé straně navýšení firemní daně a novou daň pro miliardáře.

Trump vystoupení svého soupeře na své sociální síti Truth Social označil za "možná nejzlostnější, nejméně soucitný a nejhorší projev o stavu unie, jaký kdy zazněl". Republikánská senátorka Katie Brittová, která dostala na starost tradiční opoziční reakci na prezidentův projev, zase Bidena nazvala omezeným vůdcem, který není schopen vést USA.

Biden se do střetů s republikány dostával i přímo během svého projevu, zejména když mluvil o imigrační politice. V reakci na Trumpovo rozdmýchávání strachu z přistěhovalců řekl, že chce řešit problémy na americko-mexické hranici, ale nebude "démonizovat imigranty". Těsně předtím ale v bezprostřední reakci na výkřik z publika hovořil o přistěhovalcích jako o "ilegálech", což je výraz, kterému se demokraté jinak vyhýbají.

Příliš velký prostor opět nedostala klimatická politika, v níž Biden dosahuje omezených úspěchů. Ke konci projevu nicméně uvedl: "Vidím budoucnost, v níž zachráníme planetu před klimatickou krizí a naši zemi před násilím páchaným střelnými zbraněmi". Deník The New York Times to interpretoval jako jasný vzkaz pro mladé voliče.

U těch by Biden ve volbách mohl mít problémy kvůli své neochotě kritizovat Izrael za jeho agresivní tažení v Pásmu Gazy po teroristickém útoku hnutí Hamás ze 7. října. Dnes svá vyjádření směrem k Izraeli nijak významně nevyostřil, hovořil nicméně o "srdcervoucím" utrpení Palestinců a vyzval Izrael, aby se podílel na urychlení dodávek humanitární pomoci do Gazy.

Sám v tomto směru oznámil misi americké armády s cílem vybudovat dočasné přístavní molo u břehů Gazy pro doručování jídla a dalšího materiálu. Podle dříve zveřejněných informací by vybudování improvizovaného přístavu mohlo trvat týdny, podle Bidena to umožní masivní posílení dodávek pomoci do bojové zóny, aniž by tam byli nasazeni američtí vojáci.

Vedle blízkovýchodního konfliktu byla hlavním zahraničněpolitickým tématem projevu ruská agrese na Ukrajině, která pokračuje třetím rokem. Biden opět vyzval k vyčlenění dodatečných desítek miliard dolarů na podporu Kyjeva, což aktuálně blokuje republikánské vedení Sněmovny reprezentantů, a varoval, že absence americké pomoci neohrožuje jen Ukrajinu.

"Jestli si někdo v téhle místnosti myslí, že se (ruský prezident Vladimir) Putin zastaví u Ukrajiny, ujišťuji vás, že se nezastaví," prohlásil.


Čtěte více:

HSBC: Větší korekce na akciích už je nereálná
04.03.2024 15:12
Max Kettner z HSBC Global Research podle CNBC správně odhadl vývoj na ...
Stein: Neutrální sazby jsou zřejmě nad 4 %, pokud by ekonomika trpěla, Fed musí zasáhnout
05.03.2024 14:58
Jeremy Stein učí na Harvardu a působil ve vedení americké centrální ba...
Americké akcie v bublině? Podle stratéga JP Morgan ano
05.03.2024 13:20
Je na amerických akciích již bublina? To záleží na tom, koho se zeptát...
Invesco: Mohou prezidentské volby v USA v roce 2024 ovlivnit výkonnost trhu?
07.03.2024 6:43
„V době, kdy se v USA rozbíhají prezidentské volby 2024, se lidé často...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data