Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro na Slovensku

Euro na Slovensku

27.12.2005 10:48

Tak Slováci nás nakonec přece jen „předběhli“ a do evropského směnného mechanismu, tzv. ERM II, vstoupili dříve než Česká republika. A podle všeho o hodně dříve, neboť doposud nejasné plány české vlády směřovaly někam k roku 2008 jako roku vstupu do ERM II a po dvou letech, tj. v roce 2010 by nás nad mělo čekat přijetí eura.

Je zajímavé, jaké reakce vyvolalo rozhodnutí Slovenska na české straně. Ministerstvo financí ústy ambiciózního náměstka Prouzy tvrdí, že na našich plánech se nic nemění a že do ERM II vstoupíme za 2 roky, v druhé polovině roku 2007, tak, abychom mohli euro přijmout v roce 2010. (Rozumnější část MF raději mlčí, neboť ví o českém státním rozpočtu své…)

Na druhé straně je citelné, že rozhodnutí Slovenska zvyšuje tlak na české politiky: Mimo ERM II už zůstáváme jen my, Maďaři a Poláci. Kdysi nejpokročilejší trojka v transformaci od socialismu ke kapitalismu tak překvapivě ztrácí dech ve srovnání s třemi baltskými státy, ale i se Slovinskem a naposledy se Slovenskem.

Znamená to, že nám ve srovnání s těmito pěti středoevropskými zeměmi něco chybí? Podle mého názoru ano: jasná představa politiků (a jejich voličů) odkud a kam jdeme a že ta cesta má smysl, i když není vždy pohodlná. Baltské státy, například, udržují svoji rozpočtovou politiku dlouhodobě na „vzorné“ úrovni a plnění maastrichtských kritérií pro ně nepředstavuje žádný problém. Podobně je tomu u Slovinska. A Slovensko, které mělo ještě před 7 lety, v agónii mečiarovské vlády, schodek rozpočtu okolo 10 % HDP a nejvyšší vládní výdaje v celé Evropě, je na nejlepší cestě se k baltským státům přidat. Jak v omezování daní a vládních výdajů, tak v ekonomickém růstu.

V žádné z úspěšných zemí se však nevyhnuli tomu, co naše vláda považuje za „stupidní“ a „sebevražedný“ krok, tj. snížení vládních výdajů na sociální dávky a omezení zbytečné vládní byrokracie. U nás se již od roku 1997 nepřetržitě strašíme, jak hrozné by to bylo, kdybychom, nedejbože, nezvyšovali důchody nebo sociální dávky a mezitím nám narostla nezaměstnanost, daně i dluh.

Z této úvahy vyplývá, že vstup do eura skutečně není primárně otázkou osvíceného vládního rozhodnutí a dokonalého načasování, ale spíše signálem, že v dané zemi vládne vláda, která je schopná ekonomiku usměrňovat a která se nebojí přijímat odvážná ekonomická rozhodnutí.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Hm..
    02.01.2006 15:47

    No ja nevim, v cem by melo byt Slovensko tak vpredu pred CR? Zadny normalni ekonomicky ukazatel nepotrzuje tyto informace. Zije se tam hur, jsou tam mensi platy i duchody. Investuje tam mene velkych spolecnosti a i vyuzitelny potencial je tam mensi. Narod, ktery se enchal desitky let zivit tim druhym, by si mel uvedomit, ze sam se nikam nedostane. A spolehat na EU, potazmo na Euro je velmi blahove. Nemyslim si, ze je tam vsechno spatne, i tady mame co dohanet, ale kdyz se tam poptate nekoho, kde by chtel zit, malokdo rekne na Slovensku. A to take o necem svedci....
    Pave
  • Nie je všetko zlato, čo sa blyští
    28.12.2005 9:59

    Bohužiaľ sú v roku 2006 na Slovensku voľby, v ktorých má po tvrdých reformách pravice najväčšie šance smrteľný trojuholník Smer - KSS - SNS, čiže bezprogramoví vymetení populisti, komunisti a pribrzdení nacionalisti. To je cena za reformy.
  • Ono se to vstupuje.
    27.12.2005 11:41

    Myslím že mít tak nízké mzdy, nízké důchody, vysokou nezaměstnanost a nízký HDP na hlavu jako mají slováci je jen draze vykoupená "pokrokovost" a chvála od pana Schneidera. Lepší je vstoupit o málo později ale nezbídačovat střední a chudé vrstvy a mít pořád podstatně větší HDP na hlavu jak má ČR než být chváleni jako slováci.
    Černý
    • budoucnost
      28.12.2005 11:00

      Tyhle argumenty(nizke mzdy, nizke duchody a nizky HDP na hlavu) plati do doby, nez SKK zacne posilovat vuci CZK a to bude od noveho roku. Pak vase argumenty se zacnou stracet protoze, vsechno co jste psal je v podstate umele ovlivneno kurzem. Otazka: Prepoctete si vsechny sve cisla v kursu 1:1. Pak vam vyjde neco jineho. A jestli na Slovensku nevyhraji socani tak muj odhad je 1:1 do 4 let.
      Smaki
      • Fakt?
        04.01.2006 15:23

        Já jsem myslel, že HDP je podle PPS, ne? A taky nevím o tom, že by průměrná mzda byla na Slovensku kolem 20000 Sk :)))
        Michal B.
    • důkaz
      27.12.2005 12:00

      Přesně, kdyby se měli na Slovensku dobře, tak by do České republiky nemigrovalo tolik slovenských Cikánů. Krysy, opouštějící potápějící se loď, vědí vždy dobře kam zamířit.
      • Euro ?
        28.12.2005 16:40

        Z mých známých ani jeden Němec není Eurem nadšen. Spíše naopak. A já věřím více rozhovoru s normálními lidmi než propagandistickému masírování mozků. To, že ochladlo nadšení Maďarů a Poláků k Euru též o mnohém svědčí. Proto bych spěchal pomalu. Třeba se vyhneme napravování nechtěného způsobeného zbytečnou horlivostí. Pořádná Příprava Prostředek Proti Posraný Práci !
        Praktik
        • re
          02.01.2006 14:57

          keby madari a poliaci mali na to zaviest euro v 2009 tak by sa hned spominalo ako uzasna vec. Tie kecy o tom ze treba pockat vedu iva ti co na to nemaju teraz.
          miroslav
      • re:dukaz
        27.12.2005 21:02

        No nebude to spis tim ze v CR jsou daleko stedrejsi socialni davky? Jinak potencial Slovenska bych v zadnem pripade nesnizoval, narozdil od nas se nebali/neboji delat radikalnejsi ekonomicke kroky, o nichs si pod vladou nasich pseudo-odborniku muzeme nechat jenom zdat...
        Jan Pokorny
      • len sa opajajte
        27.12.2005 15:48

        tym ako je to v CR skvele a o 5 rokov sa budete divit, co sa to deje v pobalti ci na tom posranom SVK...
        edo
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university