Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Too good to be true?

16.11.2005 13:59

Česká ekonomika je prý tygrem střední Evropy, ne-li celé Evropské unie. Průmysl roste dvouciferným tempem, mzdy také rostou, příjmy státní kasy jsou vyšší než očekávání. Je možné se z takové záplavy dobrých údajů netěšit?

Ne nadarmo se ale ekonomii říká „dismal science“. Pro ekonomy totiž současná euforie nepředstavuje ani tak zasloužený triumf, jako spíš nevyužitou šanci. Česká ekonomika neroste proto, že by byla bůhvíjak vnitřně konkurenční: Stačí se podívat na neklesající nezaměstnanost, či na patetický stav (ne)reforem sociálního sektoru, důchodů či zdravotnictví.

Užíváme si zkrátka dividendy vstupu do Evropské unie, na který se u nás připravovali všichni zahraniční investoři a teď chrlí televizní obrazovky, automobily i sklo na evropské trhy. Efekt vstupu do EU se však vyčerpá (stačí se podívat na pokles dynamiky investic v posledních dvou čtvrtletích) a naše ekonomika se vrátí ke „svým“ 2 % růstu ročně.

Aby se to nestalo, musela by vláda využít letošní mimořádně příznivé situace a začínat něco dělat s veřejnými rozpočty. Třeba snížit dynamiku růstu mezd ve veřejném sektoru na nulu, valorizovat důchody jen minimálně nebo vůbec, snížit nemocenskou a eliminovat doživotní nárok na tzv. životní minimum, které je pro mnoho lidí vyšší než jejich potenciální mzda. Proč vlastně máme v období tak masivní konjunktury rozpočtový schodek? Co budeme dělat, až se růst zpomalí?

V podobně euforickém rozpoložení bylo Německo (východní) v polovině 90. let, kdy se zdálo, že všechno jde podle plánu Helmuta Kohla na „kvetoucí zahradu“. Dálnice se opravovaly, byty stavěly, všechny energetické sítě se rekonstruovaly. A mezitím se politici vyhýbali reformě sociálního systému a raději zvyšovali minimální mzdu, jakoby zapomněli, že veškeré investice nebudou k ničemu, pokud lidé nebudou ochotni pracovat. Když přišly těžší časy, rozpočtový schodek se prudce zvýšil, nezaměstnanost zůstala vysoká a celá země propadla do deprese, z které se doposud nevzpamatovala.

Bylo by neodpustitelné, kdybychom stejně prohospodařili několik ekonomicky dobrých let i my. Kdy bychom reformy měli dělat, když ne dnes?

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • .
    16.11.2005 16:23

    Problém je, že při dnešním stavu se snaží jen idiot. Ačkoli Vlastu Tlustého zrovna nemusím, tak 15% daň je pro mě stimulem k vyšší snaze a vyššímu výkonu. Současný stav = údržba, vcelku to jde a jakákoliv snaha jít výše = okamžitý trest formou vyšších daní a odvodů, tak proč se snažit. Argument, že nebude na základní služby státu neberu, protože ty stojí již sned za starou bačkoru a jediné co vylepšují je statistka nezaměstnanosti.
    Mike
    • Aha
      16.11.2005 17:30

      Mluv za sebe. Můj příjem je trošku větší než průměr v této zemi, ale snažím se dál. Jestli je u moci Tlustý nebo Paroubek je mi srdečně jedno.
      Pavel (idiot)
      • .
        17.11.2005 0:21

        Zřejmě máš důvod se snažit. Mě už také nebaví dělat více než 8 hodin denně jen pro větší daně. ( Mám všeho dostatek, tak proš bych se honil ). Pokud budou vládnout stejní líde Časem to také pochopíš
        Jack
      • .
        17.11.2005 0:20

        Zřejmě máš důvod se snažit. Mě už také nebaví dělat více než 8 hodin denně jen pro větší daně. ( Mám všeho dostatek, tak proš bych se honil ). Pokud budou vládnout stejní líde Časem to také pochopíš
        Jack
  • Kořeny problému
    16.11.2005 15:51

    Nezpochybňuji v žádném případě nutnost reforem, přesto si při vzpomínce na stav ekonomiky po pětiletém Klausově úřadování (ve srovnání s dneškem) neodpustím lehce zlomyslné: "To by mě zajímalo, kde udělali soudruzi z ODS chybu." Osobně bych raději viděl reformu v rukou Klacka a Sobotky (s přáním, aby jim do toho Paroubek nemluvil), než v režii Vlasty Tlustého.
    glox
    • Z chyb je treba se ucit.
      23.11.2005 22:09

      Z chyb kterkoliv politicke strany u moci. A ktera jich nasekala vic je ted jedno. Clanek je absolutne aktualni a na miste: Co bude dal se snad vseobecne vi. Nelze to se ani utesovat tim ze "mam nahrabano" a je mi jedno kdo vladne. Ono by to jedno nemelo byt kdyz se i z nahrabaneho ma platit dane. Levice je silne alergicka na lidi podnikave, bohate, motivovane. Podporuji ji ( a KSCM) lidi predevsim stari a nevzdelani. ODS ma skvely plan a zajiste nema nic spolecneho s tim co bylo pred lety za jejich vlady. A kdyz uz jsme u jmen: V trznim hospodarstvi, se bohuzel maji dobre prave lidi podnikavi,motivovani a mnohdy neprijemni,nesympaticti, prlis dravi a ti hodni sympaticti, nazorove oblibeni nemusi mit uspechy. Bohuzel. A ta strana, ktera Vam v pohode slibi rovnostarsvi, zvyseni platu tech neuspesnych, tech nevzdelanych,chudych a hodnych lidicek, mnohdy nepracujicich, ta muze v cervnu ziskavat vase hlasy. Az prijde opravdova recese do Ceske kotliny a HDP okolo slabych 2%, bude zle. A verim ze i tohle budete o po dekadach svalovat na ODS a Klause. Inu Cesi vzsycky svaluji svoji neschopnost na ty ktere nemaji radi.Kteri se maji financne lip nez oni. Ci zasluhou? Vy rikate vlivem tunelu. Ja rikam protoze jsou podnikavi a motivovani. Ze nemusite Tlusteho a nebo Macka? Toz nemusite. Nechte si Paroubka,Ratha,tak zvaneho ekonoma Sobotku a spol.
      Thyronx
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university