Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

15.11.2005 13:23
Autor: 

Slovensko
Na peňažnom trhu nebola príliš veľká aktivita. Výnosy pokračovali v raste, najviac v segmente 2M až 1Y (o 10 až 20 bps). Zvyšok krivky 2Y až 10Y sa konsolidoval a výnosy už vzrástli iba o pár bodov. Obchodovanie by sa malo upokojiť a ragovať skôr na podnety z eurozóny. Aktivita sa pravdepodobne opäť vystupňuje pred rozhodovaním Bankovej rady o sadzbách (o dva týždne).

Polsko
Polské dluhopisy byly zrovna tak jako zlotý ve vleku politických událostí. Zkrácený týden začal výnos dvouletého dluhopisu na 4,93 %, pětiletého dluhopisu na 5,50 % a desetiletého dluhopisu na 5,65 %. Výnosy rostly v reakci na nejistou podobu fiskální politiky nového kabinetu. I Evropská komise začala kritizovat představy nové ministrině financí o dalším navyšování schodku veřejných financí. V sobotním interview pro Financial Times Lubianska investory opět znepokojila, když řekla, že počítá s dalším navyšováním sociálních výdajů a omezením zahraničních investic ze strany velkých nadnárodních hypermarketů. Trhy dostaly krátkou vzpruhu během úterka, když posilující zlotý poslal výnosy u všech splatností dolů. S blížícím se čtvrtečním hlasováním o důvěře vládě a rostoucími obavami o rozpočtovou ukázněnost budoucího populistického kabinetu začalo přibývat prodávajících. Důvěru na trhy vrátil až nový premiér Marcinkiewicz, když se v projevu před hlasováním o důvěře v polském Sejmu mezi mnohými protichůdnými sliby zavázal bojovat proti schodkovým rozpočtům. Dluhopisy tak nakonec uzavíraly týden s minimálními změnami oproti pondělním otvíracím hodnotám.

Maďarsko
Ani informace o rekordně nízké inflaci nedokázaly zvrátit negativní náladu na trhu dluhopisů. Naopak, byly to především jestřábí komentáře domácích a zahraničních centrálních bankéřů spolu s oslabujícím forintem, které přispěly k tomu, že se střední dlouhý segment výnosové křivky posunul o 20 bazických bodů vzhůru. V této souvislosti připomeňme, že domácím dluhopisů ublížil zejména výrok guvernéra MNB, který uvedl, že období snižovaní úrokových sazeb dané příznivou globální situací (čti uvolněnými měnovými podmínkami) skončilo, resp. v případě, že úrokové sazby půjdou ve světě vzhůru Maďarská ekonomika se tomu musí podřídit. Jinak řečeno Jarai naznačil, že je-li na pořadu dne v Maďarsku nějaká změna oficiální úrokové sazby, pak jedině směrem vzhůru a to nehledě na skvělá inflační čísla. Jarai však toto své vyjádření později korigoval, když uvedl, že uvnitř bankovní rady neexistuje apetit po zvyšování základní sazby.

Podle našeho názoru zvyšování základní úrokové sazby opravdu není na pořadu dne a to přesto, že by si to část bankovní rady přála a trhy již s růstem sazeb počítají. Dokud forint neoslabí skutečně radikálně (zde vidíme klíčovou hranici EUR/HUF 255.50) není třeba se růstu oficiální sazby obávat. Většina bankovní rady jsou svým přesvědčením spíše holubice, které byly navíc do MNB teprve nedávno jmenovány současnou vládou. Tito členové bankovní rady zvednou ruku pro zvýšení základní sazby teprve v momentě, kdy forint bude čelit masivním výprodejům ze strany momentálně velmi rozladěných zahraničních investorů. Takový okamžik je však velmi těžké odhadnout a ve velmi krátkém období patrně není, zdá se, ani na pořadu dne.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.