Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká říjnová revoluce, od cara přes Lenina, Stalina, Brežněva, Gorbačova, Jelcina až po Putina… Rusko

Velká říjnová revoluce, od cara přes Lenina, Stalina, Brežněva, Gorbačova, Jelcina až po Putina… Rusko

08.11.2005 15:38
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Rusko, země neomezených možností, den poté, co jsme vzpomněli na 88leté výročí VŘSR…, možná si i vy pamatujete hesla z doby nedávno minulé, která nás měla přenést za hranice všedních dní, ale ne přes železnou oponu. Ta již díky bohu padla a přesto, že padla i ruská „mlha“, tak Rusko láká investice ze západu znovu. Rekordní cena ropy dodala odvahu investorům a ti v Rusku investují nemalé finanční prostředky. Jako jeden z příkladů uveďme společnost Ikea, která vsadila na ruské spotřebitele více, jak 1 mld. USD, když otevřela 5 obchodních domů od roku 2000, což je největší investice švédského výrobce nábytku v 33 zemích, kde má své zastoupení. Na konci loňského roku investoři znejistili a část svých peněz z trhu stáhli poté, co ruská vláda vzala útokem ropný gigant, splečnost OAO Yukos. Dnes se ti samí vrací, ačkoliv vědí, že riziko podobných manévrů zůstává. Mezinárodní společnosti jako Coca Cola, Toyota a Ikea zvyšují produkci a tržby v Rusku.

Ruský index RTS posunul letos Moskvu na 13. příčku ve světových tabulkách mezi trhy, když do 13. září vzrostl o 47 %. Pro srovnání index MSCI Emerging Markets za stejné období získal 17 %, ale v loňském roce RTS zaostal za ostatními trhy, když přinesl pouhé zhodnocení 4,8 %. Index MSCI oproti tomu rostl o 17 %. Vysoká cena ropy a silný akciový trh podle Marka Mobiuse z Templeton Asset Managementu dává prezidentovi Putinovi možnost udržovat ruskou ekonomiku v kurzu, ale na druhé straně nezapomíná podotknout, že největší riziko Ruska spočívá právě v cenách ropy a v politické situaci. Ruská ekonomika roste sedm let v řadě. Ekonomové očekávájí GDP v letošním roce na úrovni 5,9 %. Tento ekonomický růst je nejvíce podmíněn nerostným bohatstvím Ruska, které je světovou dvojkou v těžbě ropy, a tak ropa a zemní plyn dělají 60 % celkového příjmů do státní pokladny z exportu.

Akcie společnosti OAO Lukoil, která má největší zastoupení v indexu, od začátku roku zhodnotily o více jak 80 % a na londýnském trhu, kde se jejich akcie obchodují ve formě ADR, dosáhly maximální ceny 4. října 62 USD. Podobně se daří akciím OAO Gazprom. Na základě růstu ekonomiky se zvětšuje podíl přímých zahraničních investic, které za první pololetí letošního roku dosáhly výše 9,3 mld. USD oproti 11,8 mld. za celý rok 2004. Jak již bylo zmíněno, nejvíce investic udělala Ikea, kterou nákupem za 501 mil. USD následovala Coca Cola, jež koupila druhého největšího výrobce ovocných nápojů ZAO Multon. Stranou nezůstal holandský Heineken, který jako evropská jednička mezi pivovary rozšířil počet ruských akvizic. Následovaly Ford Motor a Toyota.

Na druhé straně peníze z ruského trhu také mizí, ne všichni zapomněli na říjen 2003, kdy prezident Putin poslal za mříže Michaila Chodorkovského, podle oficiálních zdrojů Rusko za letošní rok očekává odliv kapitálu ve výši 9 mld. USD. Letos se putinova vláda připomněla kauzami s daněmi společností TKN – BP a AO VimpelCom. Transparency International ve své zprávě uvedla, že Kreml namísto řešení ekonomických problémů využívá antikorupční kampaně ke zviditelnění prezidenta a řešení jeho osobních problémů. Mobius a ostatní sledují vývoj v Rusku velmi pozorně a pukud by se politická situace změnila v represivní, pak podle jeho názoru ztratí důvěru investorů, a tak nárůst ruského trhu může skončit jako jedna krátkodobá rally.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university