Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Závod zahalený velkou mlhou...

Závod zahalený velkou mlhou...

29.09.2005 10:11
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Přemýšleli-li jste někdy o investování do investičních fondů, tak před Vámi vyvstanula otázka jak vybrat ten nejlepší z celé nabídky.
Přeji Vám hodně štěstí…

Tento obchod, který zahrnuje objem finančních prostředků ve výši jednoho bilionu dolarů a obhospodařuje individuální investory a instituce, je zahalený do tajemna a jeho spolehlivé srovnání je prakticky nemožné. Nevěšte hlavu, blýská se na lepší časy a na trhu se objevuje řada důvěryhodných hodnocení. Ta by měla být postavena nejen na výkonnosti jednotlivého fondu jako jediného měřítka jeho úspěšnosti, ale své sehrají i ostatní data, která jsou již běžně dostupná. Mezi ně by měly patřit takové údaje, jako je „malý“ životopis managementu, nastavení rizikových hranic, kontrolní orgány a ostatní informace, které lze získat pohledem do nezávyslých hodnocení. A tak někteří manažeři začínají hovořit o „závodě“, který právě začal.

Závod je poháněn rozmachem oblíbenosti kolektivní formy investování, která je prozatím velmi málo regulovaná a i z toho důvodu za oponou zůstavají některé „maličkosti“ o rizikových operacích a přehmatech. Podle posledních statistik se v tomto sektoru na trhu prezentuje cca 8000 aktivních investičních „hedžových“ fondů, ale hodně z nich - možná tisíce - nikdy nezveřejnilo zprávu o svých výsledcích v některé nezávislé databázi. Jako příklad uveďme letošní „kolaps“ fondu Bayou Management LLC, který přes několik červených vlajek dokázal nashromáždit aktiva za více jak 300 mil. USD. To by mělo podpořit poptávku po nezávislém hodnocení.

Zaplnit prázné místo chce společnost Morningstar Inc., která je známa svým hodnocením jedné až pěti hvezdiček pro jednotlivé investiční fondy a fondy fondů. Společnost podle slov viceprezidenta analytického oddělení Johna Rekenthalera z hodnocení dvoutisícovky jí pokrývaných institucí postaví mimo hru ukazatel výkonnosti.

Změnu připravuje i analytická společnost Lipper Inc., jejíž mateřskou společností je zpravodajská agenturu Reuters Group Plc. Ta koupí databáze TASS Research získala informace o 4000 aktivních institucích. Rozdíl mezi hedžovými fondy a podílovými fondy tkví v jejich regulaci. Zatímco na druhém místě jmenované fondy jsou v USA regulovány SEC, a tak dostupnost důležitých dat není překážkou v případě jejich hodnocení, pak právě skupina hedžových fondů patří do té rizikové skupiny. Podle posledních zpráv se tito správci budou muset zaregistrovat jako investiční poradci u SEC, ale i tak jejich sektor zůstane „neregulovaný“. Fondy se brání zveřejňování údajů také z toho důvodu, aby jejich úspěšné strategie nebyly „kopírovány“ konkurencí. Někteří kolektivní investoři se snaží předběhnout konkurenci a zažádali si o udělení ratingu od společnosti Standard & Poor’s. Na straně druhé zaznívají hlasy, že taková porovnání nejsou objektivní, protože jejich strategie jsou příliš odlišné.

Až firmy jako Morningstar získají větší respekt a vliv na tok finačních zdrojů, určitě sami manažeři fondů začnou zasílat požadované údaje… nezoufejme, evoluce ve světě velkých financí je teprve na začátku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university