Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Doma není nikdo prorokem…

Doma není nikdo prorokem…

13.09.2005 17:58
Autor: Roman Koděra, Patria Finance

Zatímco si americký akciový trh od začátku roku připsal minimální zisky, pak ti, co investovali s fondy, které se neorientují pouze na domácí trh, vydělávají dvakrát více. Tento fakt není žádnou novinkou a v porovnání posledních tří až pěti let se tento obrázek příliš nemění. Výnosy z asijských a latinskoamerických portfolií vysoce přesahují „americký sen“. Pohledem do statistických dat největších pěti fondů, které klientům nabízejí formu tohoto investování, tak za prvních sedm měsíců letošního roku do fondů Capital Worl Growth & Income Fund a EuroPacific Growth Fund, které spravuje skupina Capital Group, tak i do Barclays Global Investors Ishares ETF a do fondů skupiny Julius Baer a Dodge & Cox Ínternational fondu přiteklo 23,7 mld USD. Hlubší analýzou a slovy čísel to přibližně odráží ten fakt, že finační zdroje do těchto fondů vyrovnaly ty investice, které naopak mířily na americké trhy.

Mezinárodní fondy odkrojily větší část koláče a dnes jim patří 18% podíl na trhu. Oproti 10 % z předešlého období se jedná skoro o dvojnásobek, avšak stále je to málo a dá se očekávat další růst. Opět pohledem do statistik získáme výsledek, který hovoří za vše. V porovnání s 929 fondy nabízejícími investice na domácím trhu, které dosáhly zisku 3,3 %, se 292 mezinárodním podařilo vygenerovat zisk 6,6 %. Za poslední tři roky je obrázek podobný - výnos včetně dividend 18,3 % oproti 13,8 %. Nabízí se otázka, jsou jedni chytřejší než ti druzí?

Správnou odpověď asi nenalezneme, ale v pohledu na rozložení investičních strategií se nám rýsuje pomyslný návod, jak diverzifikovat své portfolio na trhy nám blízké a trhy “exotické“. Mnohdy Američané nevědí, co vlastně kupují, vždyť sami neprocestovali celé Spojené státy, natož, aby věděli, které státy patří do východní Evropy. A právě v tom je síla marketingu jednotlivých fondů. Ty jsou schopny svým klientům za „tučný poplatek“ naservírovat svoji nabídku. Mějme však na paměti, že celkově se jedná o cyklický jev, kdy se peníze přesouvají ze západu na východ a zpět. Východ získává pozicí Číny a Indie, které se čím dál tím více zapojují do celosvětové ekonomiky. Proč? Protože sama velká ekonomika strýčka Sama si od nich půjčuje na to, aby mohla utrácet. Kam to povede, nelze s určitostí říci, ale ať jsme odpůrci globalizace nebo jejími přívrženci, musíme si uvědomit, že rozdělování finačních aktiv do různých míst nám může přinést větší zisk, než slepá důvěra v největší a nejkolosálnější motor americké ekonomiky.


Váš názor
  • Fondy
    16.09.2005 17:43

    Investoval jsem loni do GAGEX ( Global Energy) $25,000. Rocni zisk 91%. Letos zatim delaji 65%. Real Estate jsem opustil (RESX,REPIX) a "jedu" ted v energiich. Latinskoamericke fondy jsou prilis riskantni stejne tak jako Cina. Na "ENERGICH" se nemuzu splest. Zaroven s cenou ropy roste i cena pynu a vlastnevsech energii a trend jasne rika ka se ceny budou ubirat. CASTKU DO $ 10, tis mam jako vzdy na "high risk" s tim ze prodavam a nakupuji i nekolikrat za mesic a v aktualnim case (tedy okamzite). Poplatky na Scottrade.com jsou nekde v okoli $7 USD za transakci.
    THYRONX
    • Oprava
      16.09.2005 17:46

      FRESX a REPIX , PHM, TOL,...Real Estate nejak brzdi se zvysujici se urokovou sazbou fedu. Dobre jdou i FSENX A FSESX (Energy) FLATX (Latinska AMERIKA) nejde spatne a;e chce to hlidat.
      Thyronx
  • GLOBALTREND,nyní ISČS-GLOBAL STOCKS FF
    14.09.2005 10:16

    Rád bych znal Váš názor na výše uvedený fond fondů, jehož vlastní jmění na podílový list je již mnoho let mizerné (0,4844 Kč - viz.HN z 9.9.05). Jaká je vůbec jeho investiční strategie? Mně připadá značně mizerná i když ve Zpravodaji ČS to vypadá velice hezky. Investoval jsem do něj před pěti lety, ale kdybych totéž investoval do akcií sám, byl bych na tom mnohem lépe. Děkuji a s pozdravem J.S.
    • Globaltrend nebo akcie
      19.09.2005 13:29

      Také jsem byl klientem tohoto fondu a něco jsem na něm vydělal aktivnějším obchodováním. Pro dlouhodobé držení bych ho ovšem nevolil. Používal jsem ho spíše kvůli diverzifikaci rizika, než kvůli výnosu. Na to se lépe hodily fondy zaměřené na východ a střed Evropy. Pokud jste si už investování do akcií vyzkoušel a s úspěchem, pak v Global Stocks FF opravdu ztrácíte čas. Z vlastní zkušenosti však musím říci, že je velmi snadné přecenit své síly na burze. Po 3 měsících obchodování se na výsledky zmíněného fondu dívám jako na vysněnou metu.;-)
      Jirka
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university