Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrubý domácí produkt ČR: pětiprocentní sprint při klesající tvorbě kapitálu

Hrubý domácí produkt ČR: pětiprocentní sprint při klesající tvorbě kapitálu

09.09.2005 9:11
Autor: David Marek

Komentář doplněn
Hrubý domácí produkt se ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšil o 5,1 %. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se podle sezónně očištěných dat HDP zvýšil o 1,3 %. Zároveň byla podle očekávání revidována data za první tři měsíce roku. Původní údaje uváděly meziroční tempo růstu HDP 4,4 %, aktualizovaná data mluví o 4,7 %.

Očekávání naplnilo nejen tempo růstu HDP, ale i vývoj jednotlivých výdajových položek. Klesající investiční dynamika a pokles tvorby zásob českou ekonomiku zpomalovaly, domácnosti a vláda svými spotřebními výdaji přihodily jen málo, o naprostou většinu tempa růstu HDP se postaral zahraniční obchod.

Spotřeba domácností se zvýšila o 2,1 % (1,6 % v 1. čtvrtletí). Rychlejší tempo útrat domácností reflektuje především zvýšení zaměstnanosti a tedy i disponibilního důchodu domácností. Zaměstnanost v české ekonomice ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně stoupla o 0,9 %. Celkový objem mezd a platů se ve 2. čtvrtletí zvýšil o 6,2 %, což je o půl procentního bodu rychlejší tempo než v 1. čtvrtletí. Nicméně je zřejmé, že poplašné zprávy o nadměrné zadluženosti domácností jsou spíše výplní okurkové sezóny než skutečným problémem. Spotřební výdaje domácností letos, stejně jako loni, rostou relativně pomalým tempem, a to navzdory nízkým úrokovým sazbám. V letošním roce dokonce došlo ke zvýšení míry úspor domácností. Relativně pomalý růst spotřeby domácností vysvětluje zdánlivý paradox absence inflačních tlaků při rychlém růstu ekonomiky. Zatímco HDP se zvýšil o 5,1 %, domácí poptávka stoupla pouze o 2,0 %.

Investice v české ekonomice sice nadále stoupají, ale začaly se trochu zadýchávat. Údaje o dovozu strojů a dopravních prostředků naznačovaly ztrátu dynamiky této položky HDP. Investice do strojů a dopravních prostředků tvoří dvě třetiny hrubé tvorby fixního kapitálu. Stejně jako v prvních třech měsících letošního roku došlo i ve druhém čtvrtletí k poklesu investic do budov, které představují zbylou třetinu celkových investic. Přičteme-li k pomalejšímu růstu hrubé tvorby fixního kapitálu pokles zásob v porovnání s loňským rokem, dostáváme se k celkovému poklesu tvorby kapitálu v české ekonomice.

Motorem hospodářského růstu je v současnosti především zahraniční obchod. Vyvážené hodnocení by ovšem mělo obsahovat nejen chvalozpěvy o vývozu, ale také zmínku o stagnaci dovozu reflektující vývoj domácí poptávky. Vývoz se meziročně reálně zvýšil o 6,9 %. Ve srovnání s 1. čtvrtletím, kdy se vývoz zvýšil o 17,9 %, došlo k výraznému zpomalení. Při pohledu na ukazatele popisující vývoj ekonomiky eurozóny to není nijak překvapivé. Tempo hospodářského růstu eurozóny ve 2. čtvrtletí zpomalilo na 1,1 %.

Revize prvního čtvrtletí a příznivé údaje za druhé čtvrtletí by měly přispět k rychlejšímu uzavírání mezery výstupu. Přidáme-li k tomu riziko zažehnutí vyšších inflačních očekávání pod tlakem vysokých cen energií a rezignaci vlády na konsolidaci veřejných rozpočtů, jsou úvahy o zvyšování úrokových sazeb ČNB v příštím roce reálnější, než byly dosud.

Svižné tempo růstu HDP se samozřejmě promítne v konvergenci k západoevropským ekonomikách a průměru EU. Loni dosahoval hrubý domácí produkt na osobu v ČR 70 procent průměru EU (65 procent průměru eurozóny). Letos by se měl posunout na 73-74 procent průměru EU (68 průměru eurozóny). V konvergenčním dostihu by tak měla Česká republika předběhnout Maltu i Portugalsko a přiblížit se na dohled Slovinsku, Řecku a Kypru. Zbytek zemí na západ od našich hranic je ale stále na hony vzdálen.


Váš názor
  • zkuste
    11.09.2005 2:09

    Zkuste v jine zemi vyhlasit:kdo sem prijde podnikat tak nemusi platit dane a jeste mu zaplatime.Pak porovnejte rusty HDP.V CR je zadelano na obrovsky prusvih.Na ukor zahranicniho kapitalu,ktery je protezovan doplaci vsichni ostatni obcane CR.Zajimalo by me kdy uz se konecne probudi radobyekonomove a reknou narovinu kolik dani priteka do rozpoctu z obycejnych danovych poplatniku a kolik z takzvanych tahounu ekonomiky.Je nadherne hrat si na ekonomickeho tygra,ale pokud z toho obcane maji kulove tak je to k nicemu.
    dodo
    • Každá mince má dvě strany
      16.09.2005 9:34

      Tak jednoduché, jak to popisujete, to rozhodně není a příklady si můžete najít i z praxe. Navíc pokud by byly pobídky pro zahraniční investory obecně natolik škodlivé, proč by to dělaly ostatní státy (vč. vyspělých) ? Příchodem zahraničního investora získáváte pro našince: pracovní místa, možnost pracovat se špičkovými technologiemi a něco se přiučit za mzdu ve valné většině vyšší než u našich podniků. Na misky vah pro a proti musíte dát proti sobě na jedné straně úlevy pro investora a proti tomu případné náklady na dávky pro nezaměstnané a jejich rodiny, pokud by investor nepřišel (každá země se snaží investora přitáhnout především do oblastí s vysokou nezaměstnaností), daňové výnosy z mezd zaměstnanců a jejich útrat v dané oblasti (což umožní zaměstnání dalších spoluobčanů např. v sektoru služeb). Čili každé úlevy pro zahraniční investory by měly být počítány s určitou (jistěže konečnou :-) dobou návratnosti. Pozitivním příkladem úlev pro příchod zahraničního investora Vám může být např. VW ve Škodě Mladá Boleslav (viz. průměrná mzda zdejších zaměstnanců, kde i mzda v dělnických profesích rozhodně není jako v mnoha českých podnicích na úrovni minimální mzdy... a jen tak na okraj: jejich fotbalový klub to dotáhl až do 1. ligy). Naopak negativním příkladem Vám může být to, co předvedl Flextronics v Brně. Čili je to o tom s rozumem a chladnou hlavou (a bez příjmu různých "ouplatků" jak je u nás zvykem ...) propočítat, kdy se nám pobídky vyplatí a pak dle nejlepšího vědomí a svědomí rozhodnout. Sám jsem např. zvědav, jak budou na Slovensku za pár let hodnotit přetáhnutí automobilky KIA od nás k nim masivními úlevami.
      PaulC
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university