Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BCG: Mapa světového obchodu se mění, objem po 20 letech poroste pomaleji než ekonomika. Prohloubí se regionální vazby

BCG: Mapa světového obchodu se mění, objem po 20 letech poroste pomaleji než ekonomika. Prohloubí se regionální vazby

22.02.2024 13:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Světový obchod čeká v důsledku ekonomických a geopolitických v příštích 8 letech celá řada změn. Podle nové analýzy Boston Consulting Group (BCG) poroste světový obchod se zbožím do roku 2032 průměrným tempem 2,8 % ročně, zatímco tempo růstu světového HDP ve stejném období se odhaduje na 3,1 %. Jsme tak svědky zásadního odklonu od trendu, kterého celý svět využíval po většinu času od konce studené války a který spočíval v tom, že hnacím motorem globalismu je právě obchod.

 „Globální obchod se mění a kdysi známá mapa se nyní překresluje. Dochází ke změně rovnováhy v dodavatelských řetězcích a sousední země upevňují své regionální obchodní vztahy. Proto očekáváme, že se toky zboží po celém světě navždy změní,“ vysvětluje výkonný ředitel a seniorní partner BCG a globální vedoucí BCG Global Advantage Nikolaus Lang.

bcg 1

Například obchodní cesty mezi Čínou a USA nebo Čínou a EU, které bývaly vždy stabilní a rychle se rozvíjely, nyní pomalu zastiňuje vznik a rostoucí význam regionálních obchodních koridorů. Z výzkumu BCG vyplynulo pět nových faktorů globálního obchodu, které budou definovat svět v nadcházejícím desetiletí:

Dynamika obchodu s Čínou. Přetrvávající obchodní napětí a rostoucí „regulace“ obchodu mezi Čínou a Západem způsobují zpomalení obchodu. Předpokládaný pokles obchodu mezi USA a Čínou, jehož hodnota by v roce 2032 měla klesnout o 197 miliard dolarů oproti roku 2022, je proto jednou z nejvýznamnějších událostí na nově vznikající mapě světového obchodu. Obchod mezi Čínou a EU bude sice i nadále růst, ale pomaleji než celosvětový průměr.

Pevnost Severní Amerika. Spojené státy, Kanada a Mexiko budou těžit z dohody, kterou mezi sebou tyto tři státy uzavřely (USMCA). Předpokládá se, že obchod mezi USA a jejich sousedy v nadcházejícím desetiletí vzroste o 466 miliard dolarů.

Růst obchodu zemí ASEAN. Státy jihovýchodní Asie patří k největším vítězům nového uspořádání světového obchodu. Země se stávají klíčovou destinací pro společnosti, které se v oblasti výroby a zásobování snaží snížit svou závislost na Číně. Díky tomu se ze zemí ASEAN stává čím dál zásadnější platforma pro globální vývoz, jejíž kumulativní obchod podle předpokladů v příštích 10 letech vzroste o 1,2 bilionu dolarů. Díky stabilnímu základu těchto zemí zde zároveň roste množství investičních a obchodních aktivit.

Vzplanutí Indie. Indie těží z nízkých nákladů, stále schopnější pracovní síly a zlepšující se logistiky. Domácí trh tak nabývá na významu, přičemž Indie se v rámci globální výroby zároveň stává destinací pro strategii „Čína + 1“. Předpokládá se, že průměrný roční růst jejího obchodu dosáhne 6,3 %, což je více než dvojnásobek celosvětového průměru.

Dva protichůdné směry ruského obchodu. Velká část ruského obchodu se přesouvá do spřátelených zemí BRICS (Brazílie, Čína, Indie a Jihoafrická republika). Zatímco obchod Ruska s Čínou a vzroste do roku 2032 o 134 miliard dolarů a s Indií o 26 miliard dolarů, obchod s EU o 222 miliard dolarů poklesne.

„Jedním z hlavních faktorů, které k těmto změnám přispívají, je tzv. jednotková ekonomika, ale jasným katalyzátorem je také geopolitika,“ říká výkonný ředitel a seniorní partner BCG, spoluautor zprávy Marc Gilbert a dodává: „V roce, kdy nás čeká mnoho klíčových voleb po celém světě a volit se chystá téměř polovina světové populace, očekáváme, že se průmyslová politika bude i nadále zaměřovat na národní ekonomickou bezpečnost, tvorbu pracovních míst a zelenou energii. Jedním z důsledků bude posílení regionálních obchodních uskupení zejména v Severní Americe, Evropské unii a zemích ASEAN.“

bcg 2

Čína je dnes předním světovým vývozcem zpracovaných výrobků, ale klesá její relativní nákladová konkurenceschopnost a domácí ekonomika v Číně zpomaluje. Firmy mimo Čínu v důsledku tohoto vývoje přehodnocují svůj dodavatelský řetězec a obchod, který utichne mezi Čínou a Západem, se tak často přesune jinam. Ze sníženého objemu obchodu s Čínou budou nejvíce těžit země ASEAN a Indie. Velké množství firem přesouvá výrobu právě do těchto ekonomik, aby snížily rizika globálního dodavatelského řetězce a získaly přístup na nové trhy. V nadcházejících 10 letech tak vzroste obchod mezi zeměmi ASEAN a Čínou o úctyhodných 616 miliard dolarů. Stejně tak se zvýší obchod zemí ASEAN s USA a Japonskem, a to o více než 200 miliard dolarů.

Podle autorů zprávy přitom nadcházející změny nejsou pouhým jednorázovým výkyvem, ale jde o strukturální změny, které budou zásadním způsobem přetvářet globální ekonomiku. Firmy by s tím proto měly počítat a na nové rozložení obchodních cest se předem připravit.

 

Celá zpráva je ke stažení zde.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Munro: Teslu je velmi těžké porazit, zejména pokud se držíte starého způsobu přemýšlení
21.02.2024 6:05
Sandy Munro v rozhovoru pro Brighter with Herbert uvedl, že Tesla je p...
Růst nebo hodnota? Kvalita…
20.02.2024 17:21
Pokud se investiční diskuse přenesou z úrovně celého trhu o něco níže,...
Bloomberg: Zaváhání u elektromobilů mění evropský automobilový průmysl
21.02.2024 10:55
Automobilky Volkswagen, Renault a Stellantis nyní přemýšlejí o dříve n...
Amazon míří do indexu Dow Jones, vystřídá problémovou firmu Walgreens
21.02.2024 9:57
Americký internetový prodejce Amazon se stane součástí akciového Dow J...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data