Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna znovu pod 30,00, sentiment se lepší díky politice a ČNB

Koruna znovu pod 30,00, sentiment se lepší díky politice a ČNB

17.02.2005 18:32
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Česká koruna dnes posílila znovu pod hranici 30,00 a uzavřela na hodnotě 29,98 Kč/EUR, když se během obchodování dostala ještě o halíř dále. Vůči dolaru koruna posílila pod hranici 23 CZK/USD a končila na 22,96 koruny za dolar. Posílení koruny lze připsat pozitivní náladě po včerejším prohlášení viceguvernéra centrální banky a zklidňování politické situace.

Dnešní den nepřinesl nové zprávy, které by byly relevantní pro kurz koruny. Jednání bankovní rady ČNB nebylo měnové a žádná nová data nebyla na programu. Po Miroslavu Singerovi dnes promluvila Michaela Erbenová - další člen bankovní rady ČNB. Její slova týkající se fiskální politiky ale neměla na trhy přímý dopad. Další posilování koruny by mělo být spíše opatrné. Zpevňování koruny uvedla centrální banka jako jeden z důvodů pro poslední snížení úrokových sazeb. Pravděpodobnost dalšího snížení sazeb se zvýšila i s nižší než očekávanou inflací. Přesto, bankovní rada je částečně obměněná a včerejší Singerova slova naznačila, že by postup nové rady proti sílící koruně nemusel být tak příkrý.

Dolar v zásadě zůstává na své sestupné linii. Dnes zveřejněná data o nových žadatelích o podporu v nezaměstnanosti byla pod odhadem trhu, což dolar na čas posílilo, korekce ale byla svižná a v tuto chvíli je kurz na 1,3085 USD/EUR, tedy ještě o něco slabší než před daty. Alan Greenspan dnes zopakoval svou pololetní zprávu. Jeho projev nepřinesl prakticky nic, co by už nebylo známo, přesto některé subjekty na trhu mohlo zklamat, že šéf Fedu nepřišel s dalším impulsem, který by dolar podpořil. Projev ale v tuto chvíli stále pokračuje. Index důvěry philadelphského fedu neměl na trhy bezprostřední vliv.


Váš názor
  • a
    18.02.2005 11:10

    ani se nedivím, stát okrádá kurzem zahraniční investory, které nalákal daňovými prázdninami a přitom obětuje domácí podniky.
  • samozřejmě, jasně že, v pohodě
    18.02.2005 9:10

    jsem si zvykl na silný kurz.Denně ho sleduji a hlídám.V současnosti prodělávám měsíčně jeden milion korun proti stejnému období loňského roku.Němec mi nejenže nepřidal, ale ubral.Navíc platím mýtné v Německu, což je další velká ztráta. DPH za listopad mi ještě Fin. úřad nevrátil, protože zahájil vytýkací řízení.Ráno se mě byli zeptat zaměstnanci, jestli jim letos zvýším mzdy.Takže je to fakt v pohodě.Brzy už žádné starosti mít nebudu.Mým dělníkům potom přidá sociální demokracie.Konečně budu mít klid.Ještě jim poděkuji, protože sám bych se nikdy nerozhod skončit to věčné trápení.Půjdu taky na úřad práce pro podporu a zbytek života už budu pracovat pouze načerno.
    orada poisson
  • Moc povedene prohlaseni....
    18.02.2005 0:09

    Vyvozci si uz na prilis silny kurs zvykli, z cehoz vyplyva, ze kdyz bude jeste horsi situace, tak si zvyknou jeste o to rychleji. Skutecnost je bohuzel opacna, coz chapou v okolnich zemich a se silnym kurzem bojuji. Nebo snad je tomu treba rozumet tak, ze posilenim kurzu se aspon urychli vycerpavajici boj o preziti tradicnich ceskych vyrobcu, zavislych na exportnich trzbach, coz je dobre, protoze je treba u nas nevyrabet nic tradicniho. Nemyslim si, ze cesky prumysl ma dobre vysledky v exportu a ze si zvykl. Dobre vysledky ma jen zahranicni prumysl, ktery k nam docasne (po dobu trvani vyhod) umistil svou vyrobu. Mimochodem, zvyknout si lze na leccos. Napriklad analytici ze Zapadu sveho casu vyhodnotili, ze jsme si jiz na komunismus zvykli, takze nam uz nevadi, ze se treba nemuze cestovat do ciziny. A ze vlastne lide cestovat uz ani
    PaZi
  • zlate Slovensko
    17.02.2005 21:07

    Proste mame smulu.Kam se podivas samy i....Jeden prohlasuje ze si cesky podnikatel zvykne i na horsi podminky druhy ze ma radsi nezamestnane nez podnikatele treti ze nakup letadel a vrtulniku pro papalase je dobra investice.Pani podnikatele,asi je nejvyssi cas zabalit.Tady uz z toho moc nekouka.
    dodo
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university