Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Deset překvapení pro rok 2005 dle Morgan Stanley

07.02.2005 12:44
Autor: Petr Žabža, Patria Finance

V lednu jsem Vám nabídl několik nápadů a názorů z dílny komentátora Matthew Lynna, týkajících se možných událostí roku 2005 na světových finančních trzích. Pro zpestření a v zájmu dostatečné diverzifikace názorů nyní připojuji desatero, vzniklé pro změnu v kancelářích investiční banky Morgan Stanley na konci roku 2004. Autorem je Byron Wien, společně se Stephenem Roachem jeden z hlavních „stratégů“ dané banky. Na konci článku navíc naleznete 5 bonusových bodů …

1. Ropa získá cenu za nejvolatilnější komoditu roku 2005. V první fázi dojde k poklesu na hranici 30 dolarů za barel, ve druhé polovině roku se však ceny opět zvýší a dosáhnou minimálně 60 USD/barel. Hlavním důvodem budou přetrvávající disbalance mezi nabídkou a poptávkou, společně s problémy v zásobování. Přesto nedojde k využití amerického „Strategic Petroleum Reserve“, naopak bude Kongresem povolena těžba v „Arctic National Wildlife Refuge“.

2. Americká administrativa potvrdí rozdvojení své osobnosti – na jedné straně bude hlasitě utvrzovat svět v podpoře politiky silného dolaru, na straně druhé bude trvat na neomezeném působení tržních sil při nastavení „fair price“. Očekávané postupné oslabení USD bude nahrazeno prudkým propadem – na 1,80 vůči euru a na 85 vůči japonskému jenu. Evropa a Japonsko začnou volat po „druhém díle Louvre Accord“ ve snaze nepříznivý trend zvrátit, navzdory oslabení měny se schodek americké obchodní bilance nadále prohloubí.

3. Výnos 10letých státních dluhopisů Treasuries se ve druhé polovině roku dostane na 6 % (v současné době je to 4,25 %). Jedním z důvodů bude drastické omezení nákupů amerických dluhových instrumentů ze strany Číny a Japonska. Navzdory mírné inflaci a absenci jakýchkoliv známek přehřívání ekonomiky pokračuje FED ve zvyšování sazeb na každém ze svých zasedání. Na konci roku je „Fed funds rate“ cca 4,25 %. A. Greenspan přizná, že „reálné úrokové sazby byly příliš nízko příliš dlouho“.

4. Po dvou letech růstu americký akciový trh v zásadě stagnuje. Mezi hlavní důvody tohoto vývoje zařazuje Morgan Stanley růst úrokových sazeb, přílišný optimismus investorů, pokračující mezinárodní napětí a „předluženost“ jednotlivých spotřebitelů.

5. Čína vydrží tlak svých obchodních partnerů a nebude nic měnit na „statu quo“ svého měnového systému. Odmítne návrh zafixovat juan vůči „koši měn“, naopak potvrdí zájem na pevné vazbě vůči USD ve snaze podpořit ekonomickou stabilitu, růst zaměstnanosti a pokračování hospodářských reforem. Míra růstu čínské ekonomiky dosáhne 9 %. Ceny komodit nepřeruší svou růstovou sérii.

6. Japonsko se opět ponoří do recese – za hlavní důvod bude označeno posilování jenu a nízké přispění vývozu do Číny ve vztahu k udržení dostatečného ekonomického růstu. Investoři si začnou klást otázku, je-li Japonsko i nadále schopno prosperovat jako vysocenákladový výrobce v nízkonákladovém regionu. Index Nikkei 225 se přiblíží 10,000 bodům.

7. Politika „tvrdé ruky“ prezidenta Vladimíra Putina přejde únosnou mez – odhalení široce zakořeněné korupce (navíc po skandálu s manipulací voleb na Ukrajině) povede k „Druhé ruské revoluci“ a Vladimír Putin bude přinucen rezignovat. Ekonomika oslabí, rubl ztratí hodnotu a ruský akciový trh propadne o 25 %.

8. V rámci amerického akciového trhu se bude velmi dobře dařit producentům, prodejcům a rafinérům ropy a zemního plynu, na špici se však ocitnou firmy „energetické infrastruktury“ – na konci roku 2005 budou jedněmi z vítězů společnosti Weatherford a Halliburton. Svou cestu ke slávě bude znovu zažívat uhlí, Peabody Energy a Consol Energy před sebou mají ještě dlouhý růst.

9. Letošní léto bude buďto příliš horké nebo příliš studené a srážky budou sporadické – to povede k výrazně vyšším nárokům na potravinové zásoby. Firmy mající nyní plné sklady – jako Archer Daniels Midland nebo Bunge – budou z toho vývoje jednoznačně profitovat.

10. Administrativa prezidenta Bushe to na poli ekonomické legislativy mírně řečeno „přežene“ – citujíce vysoké transakční náklady a nejistý výnos z celé operace jak republikáni tak demokraté zablokují částečnou privatizaci systému „Social Security“. Kongres se vzchopí a zavede strop na maximální míře odškodnění.

A ten slíbený bonus? Tady je – 5 „překvapení“, která se do top 10 nedostala a přesto si podle Morgan Stanley zaslouží zveřejnění:

1. Evropské trhy v roce 2005 z hlediska výnosnosti předčí jak Spojené státy tak Japonsko – hlavním důvodem jsou relativně vysoké dividendové výnosy a poměrně racionální valuace. Francie a Německo konečně implementují reformy trhu práce, kapitálové investice vzrostou a produktivita se zvýší. Silné euro je „starou Evropou“ vnímáno jako známka důvěry v jeho budoucnost.

2. „Bottom – fishing“ se v USA rozběhne na plné obrátky – firmy jako Fannie Mae, Marsh & McLennan, Merck a Pfizer budou odměnou pro kontrariánsky uvažující správce portfolií.

3. Slabý dolar přinese novou vlnu zájmu o drahé kovy – stříbro, jež se v roce 2004 obchodovalo na 8 USD, dosáhne hladiny 10 USD. Zlato prolomí hranici 500 USD.

4. Vyšší úrokové sazby budou konečně cítit také na trhu nemovitostí – ceny průměrně velkých domů začnou po letech růstu klesat.

5. Spojené státy zažijí podobně vážný teroristický útok jako v roce 2001 – šok pro ekonomiku to samozřejmě bude, akciový trh se však po prudké korekci vzchopí poměrně rychle.

Zdroj: Morgan Stanley


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university