Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Když už nikdo nevěří …

Když už nikdo nevěří …

10.11.2004 12:55
Autor: 

Řeklo by se, že vláda každý podzim prochází parlamentním martyriem schvalování státního rozpočtu proto, aby veřejné finance nebyly vydány zcela napospas její zvůli. Omyl. Skutečné hospodaření se může od původního návrhu významně lišit. Letošním hitem jsou původně neplánované pololetní „dárečky“ v podobě mimořádných dávek rodinám s dětmi a penzistům, jež měly kompenzovat vyšší daně. Ponechme stranou fakt, že změna daní je zamýšlena jako trvalá, zatímco dávky byly jednorázové. Z pohledu veřejných rozpočtů je zajímavější kolotoč událostí, které „dárečky“ spustily.

Ministerstvo práce a sociálních věcí sdělilo deníku Mf Dnes, že mu bude v letošním rozpočtu chybět 4,4 miliardy korun. Mimořádné sociální dávky vyplacené v pololetí přišly na 6,6 miliardy korun. Výsledkem je fakt, že již ke konci října byl překročen celoroční rozpočet na sociální dávky. Další zhruba miliardu bude stát vládu ústupek u 14. platů pro státní zaměstnance. Ty měly původně činit 10 procent normální měsíční mzdy, odbory si vybojovaly 25 procent.

Řešením má být seškrtání podpory exportu a investičních pobídek o 1,3 mld. Kč. Ekonomická logika je tak postavena zcela na hlavu. Kvůli výdajům na podporu spotřeby domácností budou sníženy výdaje podporující investice. Dále má být odloženo splácení závazků, za něž se stát zaručil. Rozpočet by se tak měl vylepšit o 0,6 mld. Kč. To samozřejmě není úspora, ale jen přesunutí nákladů do budoucnosti. Klíčovým tahem je ale nevyplacení prostředků na penze České poště, která je zpravidla penzistům doručuje. Ve svém důsledku to není nic jiného než zvýšení státního či veřejného dluhu. Buď vláda České poště „půjčku“ splatí z rozpočtu v příštím roce, s čímž se samozřejmě ve schváleném návrhu na příští rok nepočítá a výsledkem bude vyšší schodek a státní dluh či zoufalé a nahodilé hledání úspor jinde v rozpočtu. Nebo si ke splacení „půjčky“ vytáhne peníze z pošty samotné. Česká pošta, státní podnik 100procentně vlastněný státem, měla na konci loňského roku v nerozděleném zisku z minulých let a fondech ze zisku přes 4 miliardy korun. Nějaká cesta přes FNM nebo ČKA by se asi našla. O to nižší by byl výnos z případné privatizace České pošty, který by snížil schodky veřejných rozpočtů a veřejný dluh. Koketování vlády s penězi České pošty, naznačuje, že privatizace pošty stojí za úvahu.

Zdroje mimořádných příjmů postupně vysychají. Z Ruska jsme dluhy vymohli, UMTS licence prodali a k privatizování zbývá již jen několik společností. Rozpočtové schodky i před reformu zůstanou poměrně vysoké a stále se objevují nové nášlapné miny čekající na další ministry financí. Naposledy to byly luxusní doživotní penze pro policisty. Pravděpodobnost, že se vláda bude uchylovat k hledání financí u firem, které ještě stát vlastní, zřejmě poroste. Že to není řešení, ale jen skrývání skutečných problémů veřejných financí, je snad každému jasné.

Nobelovu cenu za ekonomii letos dostali Finn E. Kydland a Edward C. Prescott, kteří se mimo jiné proslavili kritikou diskreční politiky a obhajobou pravidel v hospodářské politice. Jejich teorie byla aplikována především v oblasti měnové politiky. Relevanci jejich myšlenek i oblasti fiskální politiky dokládá česká vláda. Na začátku rozpočtové reformy se mluvilo o malých ambicích, ale do určité míry odborná veřejnost vládě věřila. Ostatně po dlouhé době se vůbec s reformou alespoň začalo. Po nespočetné sérii úprav, které se rozhojnily zejména po letní obměně vlády, už ale věří málokdo. Důležité je, že nevěří ani ratingové agentury. Standard & Poor’s na začátku září snížila hodnocení dlouhodobých korunových závazků vlády ze stupně A+ na stupeň A s odůvodněním, že náprava veřejných financí není v dohledu. Paralela s teorií dynamické nekonzistence hospodářské politiky je nasnadě. Bohužel.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • lol
    29.11.2004 16:00

    Tady se jeste nekdo divi, ze stat prozira penize na soc. davkach misto na invetsicich? Jsme v Cesku, panove ... v SOCIALISTICKYM Cesku ... bohuzel ... :(
    Pavel
  • mystifikátor Marek?
    16.11.2004 11:05

    je pravda, že pan Marek nemá tuto vládu rád, což z jeho článků trčí jako sláma z bot. Jenže v případě Škromachova ministerstva má pravdu. Tahle vláda se může snažit šetřit sebevíc a bude jí to k ničemu, pokud bude jejím členem vlivný bolševik Škromach, který dojí státní pokladnu neuvěřitelným způsobem. O co víc vláda ušetří jinde, o co víc tato ekonomika svými daněmi plní rozpočet, o to víc chce Škromach pro své ministerstvo.
    Mirek Šejna
  • Mystfikátor Marek
    11.11.2004 8:06

    Logika článku páně Markova je postavena na hlavu a ne postup vlády v tomto případě. 1.Rozhodnutí vlády je úplně jiné co se týká náhrady 6 miliard za vyplacené příspěvky dětem a důchodcům. Nevím kde tento svůj názor velký mystifikátor Marek vzal. 2.K nesystémovosti příspěvku lze říci jen to že nahrazuje rodinám a důchodcům zvýšení DPH dočasně do té doby než bude platit zákon o pomoci rodinám s dětmi a zvýšení důchodů od 1.1.2005. Což do systému zapadá. 3.Že jedna agentura (a opakuje to už poněkolikáté ve svých příspěvcích) snížila nepatrně rating ČR z A+ na A a jiné renomované agentury nikoliv svědčí spíše o drobné chybě této agentury, neboť : a.HDP roste rychleji než se předpokládalo - dokonce to uznává i konzervativní ČNB. b.Zahraniční obchod skončil slušným přebytkem. c.Investoři věří ekonomice ČR čím dál více viz trvalý růst akcií na BCCP i v RMS. Vím že pan Marek vymaže můj názor ze serveru Patria protože je slabý v kramflecích a nenávidí vládu což ho zaslepuje. Jiní jeho kolegové z Patrie jsou podstatně soudnější.
    Černý
    • RE...
      11.11.2004 12:13

      A jéje, zapšklý úředník Ministerstva práce a sociálních věcí se ozval. Zalez hňupe, rozhazování Tvého šéfa jde i z Tvojí kapsy....
      Dreamer
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university