Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

19.10.2004 10:30
Autor: 

Slovensko:
Dlhopisový trh je naďalej pod vplyvom domácich udalostí a ignoruje pohyb výnosov v Európe. Výnosová krivka Bundov v minulom týždni klesla avšak slovenské výnosy rástli a spread sa tak rozširoval. Dôvodom je najmä väčší počet aukcií dlhších cenných papierov v treťom štvrťroku. Ministerstvo zaradilo do kalendára mimo plánu aukciu desaťročných štátnych dlhopisov. V reakcii na to časť investorov predalo svoje portfóliá s úmyslom nakúpiť „lacnejšie“ na primárnom trhu. To samozrejme spôsobilo mierny rast výnosov, približne o 5 bps. Aukcia nakoniec dopadla v súlade s očakávaním trhu. Štát predal 2,68 mld. Sk 10-ročných štátnych dlhopisov s priemerným výnosom 5,146 %. Celkový dopyt investorov sa vyšplhal na 6,28 mld. Sk. Kratší koniec krivky (2-3 roky) sa sa v uplynulom týždni posunul smerom hore v menšom rozsahu (cca 2-3 bps). Momentálne na trhu neprevláda jednoznačný trend, ale po tom čo štát prestane intenzívne ponúkať dlhé papiere môžu výnosy klesnúť. Ďalší pokles výnosovej krivky sa môže dostaviť v budúcom roku pod vplyvom rozbiehania dôchodkovej reformy (penzijné fondy budú umiestňovať akumulované prostriedky). Samozrejme definitívne nie je vylúčený ani ďalší malý pokles oficiálnych úrokových sadzieb. Aukcia nakoniec dopadla v súlade s očakávaním trhu. Štát predal 2,68 mld. Sk 10-ročných štátnych dlhopisov s priemerným výnosom 5,146 %. Celkový dopyt investorov sa vyšplhal na 6,28 mld. Sk.

Polsko:
Výnosy polských dluhopisů byly v uplynulém týdnu relativně stabilní. Trh otevíral v pondělí na hodnotách 7,15%, 7,07% a 6,86% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Informace o tom, že by podíl státního dluhu měl dosáhnout jen 52% namísto plánovaných 54-55% HDP, situaci na trhu nijak neovlivnila. V úterý došlo k mírnému poklesu výnosů o cca 5bps u dvou a desetiletého dluhopisu. Ve středu výnosy mírně vzrostly díky relativně slabé aukci nových desetiletých dluhopisů. Poptávka po nich byla 3,6 mld. PLN ve srovnání s nabídkou ve výši 2,6 mld. PLN, průměrný výnos dosáhl 6,74%. Ve čtvrtek nedošlo k žádnému významnějšímu posunu výnosů. K drobnému výkyvu došlo odpoledne po zveřejnění zářijové inflace, která však odpovídala tržním očekáváním, stejně jako zveřejněný růst mezd. V pátek trh čekal na výsledky hlasování o důvěře vládě M. Belky a výnosy se mírně zvýšily po celé výnosové křivce. Trh v pátek zavíral na hodnotách 7,08%, 7,06% a 6,85% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Výsledek hlasování o důvěře byl znám až po uzavření trhů.

V tomto týdnu očekáváme, že trh bude reagovat na skutečnost, že Belkův kabinet získal důvěru, a proto očekáváme mírný pokles výnosů. Tento pokles by měla podpořit i úterní data o průmyslové výrobě, která podle nás budou pod tržními odhady. V pátek po zveřejnění jádrové inflace a maloobchodních tržeb očekáváme mírnou korekci.

Maďarsko:
Vývoj na trhu dluhopisů byl minulý týden tentokrát překvapivě zřetelně odlišný od vývoje na devizovém trhu. Příznivá hodnota zářijové inflace přála zejména dluhopisům na krátkém konci výnosové křivky, kde se v cenách plně odrazila očekávání trhu, že MNB tento týden sníží svoji základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů. Pozitivní náladu na trhu rovněž podpořil úspěch čtvrteční aukce tříletého vládního dluhopisu, která byl třikrát přeupsána. Pokud jde o další vývoj na trhu dluhopisu v tomto týdnu očekáváme, že euforie spojená se včerejším rozhodnutím MNB se začne postupně vytrácet a trh bude směřovat k negativní korekci. Ta může být ještě zesílena na konci týdne, kdy se do povědomí investorů dostane další aukce pěti a desetiletého vládního dluhopisu. Blížící se aukce může opět vyvolat efekt zaujímaní výhodných pozic, což by mohlo pokles cen na trhu prohloubit.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university