Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

O nadbytečných zásobách a nereálném očekávání...

15.07.2004 13:14
Autor: 

Dobré zprávy přichází po kapkách, naopak "neštěstí nechodí nikdy samo". Z pohledu akciových trhů (zejména těch na druhé straně Atlantického oceánu) byl včerejšek potvrzením druhé poloviny úvodní věty - maloobchodní prodeje zaznamenaly největší propad za posledních 16 měsíců, polovodičový gigant Intel Corp. potvrdil pondělní "downgrade" investiční banky Merrill Lynch a dodal trhům něco jako "profit-warning" (což v kontextu dne zavdalo důvod k největšímu jednodennímu propadu od října 2002) a nakonec bylo oznámeno, že mzdy v Británii rostou nejrychleji za poslední 2 roky. Jinými slovy: Růst americké ekonomiky není tak jednoznačný jak se zdálo, technologické tituly budou (alespoň dočasně) hrobníkem amerických akcií a inflační tlaky se pomalu derou na povrch. Komentář týdeníku The Economist v sekci "Buttonwood Column" byl ještě o něco jasnější - "Sell while stocks last".

Jedním z důvodů takto příkrého odsouzení je podle "Buttonwood column" zejména narůstající problém nadměrných zásob, nejvíce viditelný právě v segmentu technologií. Na meziroční bázi rostou tyto zásoby u Intel Corp. o 29 %, o 30 % u Texas Instruments a o 47 % u Cisco Systems. A řekněme si zcela upřímně - nic není starší než tři měsíce staré PC. Nakrásně se tedy můžeme dočkat okamžiku, kdy výše uvedené společnosti (a mnoho jejich více či méně přímých konkurentů) budou kraulovat v neprodaných a neprodejných polovodičích, které prostě nebude kam dát (jistě, jde o trochu nadsázky, ale zase tak nereálné to není). Co však mnoho investorů zapomíná, je fakt, že technologie jsou jako spousta jiných průmyslových odvětví také cyklické. A že nejsou imunní proti nadměrným zásobám. A že zde funguje tlak na snižování cen. A hlavně - že současné jejich ceny jsou prostě nonsens.

Jedna věc mě dnes ráno zaujala v komentáři agentury Bloomberg k včerejšímu dění na Wall Street. Podle tohoto příspěvku se v 1Q/2004 zvýšila ziskovost firem z báze indexu S&P500 o 27,5 %, v 2Q/2004 je to "jenom" 20 % a podle všech indikací se tento údaj dále sníží na 14,9 %. No, já mít firmu, která bude alespoň dvě čtvrtletí po sobě zvyšovat ziskovost na akcii o zhruba 20 %, tak jsem nejšťastnější člověk na světě. Jistě - hlasy oponentů budou argumentovat, že se jedná o průměrnou hodnotu a jednotlivé firmy jsou na tom všelijak, v tom však spočívá nevýhoda průměrů. Na druhé straně by tak možná nebylo od věci ve včera zmíněném "Merrill Lynch Fund Managers Survey" položit následující otázku - "O kolik by se měla zvyšovat ziskovost, aby jste byli pánové spokojeni?". Bude-li to o 30 %, okamžitě se objeví obavy z prudkého (a nejspíše oprávněného) zvyšování úrokových sazeb. Bude-li to o 5 %, objeví se obavy o udržitelnost dynamiky ekonomické expanze. Problém není v tom, kolik firmy vydělávají - problém je v očekávání toho, kolik by měly a při dané ekonomické konstelaci mohou reálně vydělávat.

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • Slava socialismu
    15.07.2004 15:34

    V Cechach a vlastne v cele EU klesa kupni sila.Socialisticke vlady se zatim snazi ze vseho vylhat.Myslim,ze jeste budeme Intelu a jinym "ubohym" firmam vdecni,ze si muzeme koupit i dva roky stare PC.Na nove totiz nebudeme mit.A tak Intel nemusi mit obavy co se zasobama.USA se kazdym dnem vzdaluji a jsem presvedcen o tom,ze az Evropa pochopi,ze socialismus je "kravina" bude hodne tezke srovnat krok.Ale tesme se z toho,ze byvali radobyekonomove dnes maji jine starosti a resi jestli povolit mrizovane postylky nebo ne,jasejme nad silnou korunou a socialnimi vymozenostmi.
    dodo
    • RE ...
      15.07.2004 18:01

      No, pana ex-ministra zdravotnictví bych považoval za cokoliv jen ne za ekonoma. Faktem zůstává, že Evropa pomalu připomíná jednu velkou a tlustou byrokratickou, sociálnědemokratickou a páchnoucí stoku. Kdejakej nemakačenko je na podpoře dva roky, protože přece nebude vstávat v šest a chodit do práce, když mu Škromach a spol. dohodí. Lidi, co si to nemůžou dovolit nakupují na dluh až se hory zelenají. Až přijde doba splácení a oni na to nebudou mít tak, prostě natáhnou ruku a řeknou státe zaplať, my jsme nevěděli že se z půjček platí úroky. Tahle republika je totální humus.....
      Dreamer
  • Zalezi aj na baze
    15.07.2004 15:15

    Ak ta firma mala minuly rok zisk 100 EUR a toho roku 128, tak je to sice zvysenie o 28% ale v praxi som bohatsi len o 28 EUR (- dane).
    • Presne tak
      16.07.2004 9:54

      V obdobi na zacatku ekonomickeho cyklu kdy ekonomie zacina rust, zisky jsou pomerne nizke a 30% nic neznamena, zalezi z jakeho zakladu se to pocita. Zabza pise nesmysly.
      Pako
      • nesmysly píšeš ty
        16.07.2004 11:47

        Co to meleš Pako? Něco jinýho je snad když roste zisk z 0,1 na 1 USD. To je potom opravdu velký nárůst protože to roste z nízkých hodnot. T.Habala ale dává za příklad růst z 100 na 128, což je nárůst z vysoké základny, takže je to nárůst dost solidní. V USA je hodnota zisku na akcii firem blízko svých rekordních hodnot, žádný růst z nuly !!!
        M.
    • ???
      16.07.2004 8:39

      Habala, Habala, ty jsi asi na ekonomii chýbala...:)
      M.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university