Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zentiva - klasický VC (+MBO) příběh

07.07.2004 13:40
Autor: 

Vyhledat, koupit, dát do pořádku/nastartovat růst, prodat. Takový je obecný mustr na vydělávání peněz venture capital investorů - těch, kteří deklarovaně, či efektivně investují do tzv. rizikového kapitálu. Ačkoliv je v jednotlivých případech tento podle situace modifikován (fáze, v jaké do společnosti investor vstupuje, doba jeho působení, míra participace stávajícího managementu na transakci - kombinace s MBO, míra participace lidí z fondů na restrukturalizaci, struktura financování dluh/vlastní jmění - prioritní akcie, běžné akcie, konvertibilní dluhopisy apod., forma a načasování exitu z investice, atd.), jde v podstatě o stále to samé.

Jak byl tento počin úspěšný v případě Zentivy můžeme již do značné míry posoudit nyní. Nejdříve ale trochu historie co se týče vlastnických vztahů. Zentiva (Léčiva) byla znárodněna v roce 1946 a stala se součástí SPOFA. V roce 1993 založil FNM společnost Léčiva, která byla částečně privatizována v roce 1994 a uvedena na trh BCPP. 31. března 1998 získalo vedení společnosti spolu s investicí poskytnutou Warburg Pincus většinový podíl, byla učiněna nabídka na odkoupení zbývajících akcií. Registrace na BCPP byla zrušena 28. srpna 2000 poté, co společný podíl managementu a WP dosáhl 96,8 %.

Následující grafy shrnují jak vývoj výnosů společnosti tak její schopnosti realizovat vyšší průměrné výnosy a nákladovou efektivitu (odraženo v maržích). Konečným ukazatelem úspěšnosti pak je návratnost na investovaný kapitál (determinovaná právě obratem aktiv a maržemi), prezentovaná v druhém grafu (údaje jsou pouze za bývalou Léčivu a.s. podle CAS).


Zdroj: Patria Finance, Zentiva

Protože toto je pouze první z několika článků, které se budou věnovat nové společnosti obchodované na BCPP, omezíme se nyní pouze na prezentované grafy. Nárůst tržeb reflektuje zejména celkový vývoj na domácím trhu, silnou pozici společnosti co se týče prodeje a marketingu a obměnu jejího produktového portfolia. Ta se spolu se zlepšující se efektivitou provozu a produktivitou odráží v rostoucích maržích. Vývoj obratu aktiv (jejich využití - využití zapojeného kapitálu) a marží (to, jak je toto transformováno do ziskovosti) odráží zlepšující se návratnost investovaného kapitálu a jeho části - vlastního jmění. Zde pro jednoduchost prezentujeme používanější, ovšem někdy zavádějící, návratnost založenou na zisku (ROIC, ROE), z hlediska hodnoty společnosti i celkového obrazu o jejím stavu jsou vhodnější poměry založené na cash flow - CFROIC, CFROE.

K druhému z grafů doplňme, že spolu s odhadem růstu společnosti již realizovaná návratnost dává poměrně zajímavou indikaci hodnoty aktiv a následně vlastního jmění a akcií. Jde o zde již několikrát diskutovaný vztah mezi poměrem realizované a požadované návratnosti na kapitál (ROIC/WACC, ROE/COE) na straně jedné a poměrem účetní a vnitřní hodnoty aktiva (akcie) (P/BV) na straně druhé.

Z grafu je přitom těm, kteří pracují s těmito koncepty patrné, že dosahovaná návratnost je zde každopádně vysoko nad návratností požadovanou, což by samo o sobě mělo být (a také je) odraženo v hodnotě a následně ceně akcií na trhu (upraveno o relevantní faktory, jako je současná výkonnost a potenciál bývalé Slovakofarmy). Příčiny této relativní velikosti ROIC a ROE (a následně P/BV) lze přitom najít jak na straně (i) externích determinant výkonů společnosti (struktura odvětví, bariéry vstupu, vyjednávací síla vůči dodavatelům a odběratelům, hrozba substituce), tak na straně (ii) jejích vnitřních charakteristik (optimalizace procesů výroby, výzkumu a vývoje, prodeje a marketingu, kvalita produktového portfolia, kvalita managementu a míra sladění jeho zájmů se zájmy akcionářů atd.). I těmto se budeme nadále věnovat.

Jiří Soustružník


Váš názor
  • Klasicky pribeh ... ale kdeze???
    08.07.2004 3:38

    Klasicky pribeh mozna v USA nebo UK, v cechach je to pribeh spis pionyrsky nez klasicky. Docela by se nam jich hodilo aspon pet do roka a Patrii jiste take. :-) Zentiva je naprosto dokonaly pribeh profesionalne rizene firmy, dobre udelaneho MBO s pionyrskym IPO. Co by manazeri a majitele Bontonu dali za to, aby meli za sebou tenhle klasicky pribeh. Jen houst and GO Zentiva. Treba si vice manazeru spocita, ze byt trasparentni se vyplati, vykazovat zisk se vyplati a ze uspesny exit je lepsi a cistejsi cesta k vlastnimu ohodnoceni nez jakakoli jina. Kdo da dohromady jmena, deseti podniku jez mohou podobny pribeh zopakovat ma muj obdiv.
    martin suba
    • Re: "Být transparentní"
      12.07.2004 17:18

      Být transparentní, nebo být Zentivoidní. Obé nelze. Já myslím, že už si hodně manažerů spočítalo, že je lepší být netransparentní, stáhnout akcie z trhu a vykoupit minority za nízkou cenu, přeměnit akcie na listinné, případně provést vyvlastnění, místo výplaty dividend půjčovat sestrám/sestřenicím... V tom Warťas není výjimkou (neudělali snad jen vyvlastnění). Ale souhlasím, že lokálně jedineční jsou se snahou dotáhnout do konce Exit. Ikdyž takový Limart se o Exit snažil také :-)
      Kozina+
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data