Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnanost a sociální stát – inspirace z USA

Nezaměstnanost a sociální stát – inspirace z USA

15.10.2003 18:20
Autor: 

O tom, že sociální systém ovlivňuje míru nezaměstnanosti nepochybuje pravděpodobně nikdo. Až na několik málo výjimek pak nikdo nepochybuje ani o tom, že oba fenomény jdou ruku v ruce: čím velkorysejší je sociální systém, tím vyšší je míra nezaměstnanosti. Jako přesvědčivá ilustrace může sloužit srovnání nezaměstnanosti v sociálně „ohleduplné“ Evropské Unii a v „drsných“ Spojených státech. Zatímco v eurozóně dosahuje průměrná nezaměstnanost 8,8%, Američané si dělají starosti s tím, že míra nezaměstnanosti se zvýšila již na 6,1%. Z tohoto srovnání plyne, že zhruba 5 milionů Evropanů v aktivním věku je diskvalifikováno z trhu práce – ve srovnání s Amerikou - a to paradoxně proto, aby se zachovaly „sociální jistoty.“ Ve skutečnosti je rozdíl mezi Amerikou a Evropou ještě větší: míra nezaměstnanosti je totiž velmi nedokonalé měřítko efektivnosti trhu práce. Více vypovídá podíl ukazující počet lidí zaměstnaných z celkového počtu lidí v aktivním věku. (Aby vás úřad registroval jako nezaměstnaného, musíte podstoupit řadu administrativních úkonů, což řadu lidí odradí a ve statistikách nezaměstnaných se nikdy neobjeví.) I zde Spojené státy dominují, když ze stovky lidí v aktivním věku je zaměstnaných více než 70. V Evropě je to jen o něco nad 60 a tento podíl navíc stále klesá.

Řada ekonomických studií vede jednoznačně k závěru, že hlavním důvodem zhoršování problému nezaměstnanosti je sociální systém, který vytváří tzv. past chudoby, kdy se lidem s nižší kvalifikací nezaměstnanost téměř či doslovně „vyplácí“. Tato past chudoby je vytvořena systémem sociální podpory a pomoci, který rodinám garantuje určitý příjem, bez ohledu na to, zda příslušníci rodiny pracují, snaží se práci najít či prostě jen inkasují podporu. Neefektivnost takového systému je evidentní, ať už analyticky či empiricky. Není náhodou, že ve Spojených státech funguje jiný sociální systém, který nepodporuje, tak jako evropský, dlouhodobou nezaměstnanost. I díky tomuto systému pracuje v USA mnohem více lidí a nezaměstnanost není takovým sociálním problémem jako v Evropě.

Základním kamenem sociálního systému je v USA princip tzv. daňových kreditů („Earned Income Tax Credit“), kdy vláda poskytuje sociální dávky ne těm, kteří nepracují i když mohou, ale těm, kteří si najdou jakoukoliv, i špatně placenou práci. Vyděláte si 500 dolarů měsíčně a stát vám k nim přidá. Nevyděláte si nic a stát vám nemá k čemu přidat. Zatímco v českém systému je vlastní aktivita penalizována (co si vyděláte, to vám stát odebere snížením sociálních dávek), rozumný systém vlastní aktivitu odměňuje a pomáhá i méně kvalifikovaným vydělat si vlastní prací prostředky na živobytí.

Další pozitivní efekty systému EITC jsou evidentní. Zatímco dnes se v Čechách vyplácí pracovat načerno a navíc žádat o sociální dávky, v reformovaném systému to je naopak: kdo nevykážete vlastní příjem, nebude mít nárok na sociální dávky. Dá se tedy očekávat, že oficiálně vykazovaná míra nezaměstnanosti by dále klesla díky tomuto efektu. Stát by v novém systému neplnil roli drába, který trestá aktivitu, ale naopak by k aktivitě občany vedl.

Je jasné, že sociální systém každé země musí brát ohled na ty, kteří si z vážných, převážně zdravotních důvodů na sebe vydělat nemohou. Pro ně je nezbytné setrvat u garance určitého příjmu. Avšak u lidí schopných práce není žádný důvod k odměňování zahálky a penalizaci aktivity. Systém, který takové motivace poskytuje není sociální, ale asociální a je třeba jej změnit.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK


Váš názor
  • zamestnanost v CR je umela
    22.10.2003 20:34

    Udaje v CR jsou naprosto zcestne.Nezamestnanost se snizuje tim,ze se vymysleji nova a nova zbytecna urednicka mista.Myslim,ze nebudu daleko od pravdy,kdyz reknu,ze v Cechach je nejvic zbytecnych uredniku na svete.Odectete tyto mista a mate nezamestnanost kolem 20%.At nekdo rekne poctive analyzy zamestnanosti.
    dodo
  • 16.10.2003 13:30

    S clankem v zasade souhlasim. Zda se mi vsak ponekud prilis uzce zamereny. Autor vubec neuvazuje eticka a principielni hlediska. Jakakoukoliv davku, ktera je placena z dani, lze definovat jako zakonne okradani. Jedna se o vynucenou solidaritu, ktera prestava byt solidaritou a znahodnocuje prave takove hodnoty jako solidarita a charita. Jiste muzeme tento system porad zdokonalovat ale porad bude od zakladu spatny. Nepochybuji o tom ze v USA je tento system efektivnejsi nez v socialisticke Evrope nicmene i tam zpusobuje mnohe problemy. Bohuzel uz ani v USA nejsou politici typu M. Thatcher nebo R. Reagan
  • Dejte to precist Danu Munichovi
    16.10.2003 12:40

    Plne se s clankem ztotoznuji zejmena v pasazich: "míra nezaměstnanosti je totiž velmi nedokonalé měřítko efektivnosti trhu práce. Více vypovídá podíl ukazující počet lidí zaměstnaných z celkového počtu lidí v aktivním věku. (Aby vás úřad registroval jako nezaměstnaného, musíte podstoupit řadu administrativních úkonů, což řadu lidí odradí a ve statistikách nezaměstnaných se nikdy neobjeví.) I zde Spojené státy dominují, když ze stovky lidí v aktivním věku je zaměstnaných více než 70. V Evropě je to jen o něco nad 60 a tento podíl navíc stále klesá." At si to precte Dan Munich a konecne uz ty sve pseudoanalyzy z Hospodarskych novin, kde se nam snazi namluvit, ze nezamestnanost neexistuje, hodi do kose. Je tu ovsem jiny problem - pokud stat bude poskytovat davky proti prijmu, tak se jiste najdou taci, kdo se domluvi, ze budou formalne zamestnani a formalne pobirat prijem a davky opet ziskaji. Mimochodem, uz ted existuje znacna korupce pri hledani pracovniho mista - personalista si casto rekne az o 100000 korun s tim, ze misto jinak obsadi jinym kandidatem... Ekonomika proste funguje a pokud zdroje neceho jsou omezene, tak tento statek je velmi drahy. A v tuto chvili to je prace - proto kdo chce praci, musi platit...
    CERGE
    • Strucna statistika vs. komplikovana realita
      17.10.2003 13:09

      S clankem velmi souhlasim a ztotoznuji se take s pochybami o vhodnosti ukazatele nezamestnanosti. Nezamestnanost, prace a dobrovolne nepracovani se totiz velmi lisi svoji strukturou v jednotlivych zemich. Namatkou treba i proto, ze v kazde zemi se do pracovniho procesu (tj. do oficialnich placenych cinnosti) zacinaji ruznym tempem a ruznou formou zapojovat zeny. V Evrope zrejme probiha vice prace v mimozamestnaneckem pomeru, nez v USA. Otazkou je, z jakych pricin tomu tak je - zda jde o kulturni vzorce, ekonomicke pohnutky ci jine okolnosti. Statisticka mira dokaze zachytit jen "viditelnou" cast reality, nerika vsak nic o tom, jak probiha napr. prerozdelovani prijmu v ramci rodin a jinych skupin (a nemusi jit jen o sedou ekonomiku). Statistiku ovlivnuje taky forma prace - EU se snazi snizit ukazatele nezamestnanosti mimo jine podporou prace na snizene uvazky - mezi statisticky zamestnene se tak ma dostat vice lidi. Velkym problemem v Evrope v oblasti zamestnanosti vsak stale zustavaji vysoke naklady na lidskou praci, coz vede zejmena v CR ke trem resenim: 1) firmy zamestnavaji na cerno nezamestnane, 2) firmy "spolupracuji" s drziteli zivnostenskeho listu, 3) firmy oficialne vyplaceji minimalni mzdu, pripadne zamestnaveji lidi oficialne na zkraceny uvazek (a bud jim k tomu dopaceji neco "na ruku", nebo taky ne).
      MN
    • Nezaměstnanost neexistuje?
      17.10.2003 10:45

      Dan Munich tvrdí, že nezaměstnanost neexistuje? To se mi nechce věřit.
  • Prosím, dejte to přečíst p.Žabžovi
    16.10.2003 10:21

    ať nějak zkusí zdůvodnit, proč by Amerika měla "jít" dlouhodobě hůř než Evropa. Z Vašich čísel vyplývá, že při srovnatelné technologické úrovni musí být Evropa o 15% lepší v produktivitě práce, aby byla schopna USA konkurovat. Kolega Žabža si to ale nemyslí a straší nás výlevy typu "Kdy už to přijde..?" apod. Serióuní zdůvodnění na alespoň 3-letý horizont chybí...
    SAX
  • Nezaměstnanost a sociální stát
    16.10.2003 2:18

    Toto je nejlepší článek na toto téma co jsem v českém tisku kdy četl. Zdravý rozum káže, že když budou lidé placeni aby nepracovali tak se najde dost těch kterým tato podpora stačí na to aby nepracovali. Podobně to platí i o dětech. Platíme-li lidem aby měli děti tak se najdou ti, kterým tato podpora stačí na to aby seděli doma a podstatně narůsta počet nemanželských dětí. Článek opomijí jeden další bod. V USA máme ze všech vypělých zemí nejdelší pracovní dobu (1970 hodin ročně) a nejméně dovolené: v průměru 14 dní ročně. Plus asi 7 svátků.
    Mike Saywer
    • Pane Mike
      16.10.2003 14:39

      jestliže se o děti člověk řádně stará, tak doma určitě nesedí. Výchova stojí hodně starostí nervů a peněz, zatímco Vy si Váš příjem užijete sám. Nehledě na to, že to budou děti někoho jiného kdo bude jednou přispívat na Váš důchod a na důchody ostatních, kteří mohli mít děti a z pohodlnosti a sobectví se jich vzdali. To je problém celé Evropy.
      Petr Hlaváč
    • Reakce
      16.10.2003 8:30

      Proto spousta Američanů pracuje tím způsobem, že jsou 2 roky zaměstnáni a pak si udělají půl roku volno.
      Lojza
      • Coz je porad lepsi...
        16.10.2003 10:16

        ... nez kdyz by nepracovali tech 2,5 roku vubec a pobirali davky.
        Jarek
  • Snížení odvodů za zaměstnance
    14.10.2003 12:39

    Dokud bude stát trestat zaměstnavatele 35% "daní" za to, že někoho zaměstnává nic se nezmění. Znám osobně mnoho podnikatelů, kteří by byli ochotni zaměstnat více osob ( měli by pro ně i práci ), ale vzhledem k vysokým odvodům se jim to nevyplatí. Samozřejmě, že zmíněná podpora "snaživých" je vždy lepší než darování dávek za nic.
    Michal 2
  • U nás by to bylo naruby
    14.10.2003 12:11

    Bojím se, že i tento systém z tohoto pohledu zajímavý by byl u nás okamžitě nějakým způsobem zneužit. Třeba tím, že by zaměstnavatelé okamžitě začali vyplácet např. minimální mzdu, bokem by to dorovnali a vychytralý občan by si šel ještě pro dávky.
    Michal
    • To Michal
      14.10.2003 14:59

      Pokud se najdou podnikatelé, kteří vyplácejí zaměstnance bokem, tak především proto, že zdanění práce je u nás příliš velké. Jestliže by tomu tak nebylo, vypláceli by je pouze přes výplatní listinu - výhoda odečtu výdajů by převážila nad výše uvedenou úsporou pracovních nákladů. Takže to absolutně není o tom, že by česi byli větší darebáci než američané (jak naznačujete), ale o tom že ke svému jednání dostanou od "lidí, kteří si říkají stát" dostatečnou motivaci.
      Dummy
      • Reakce
        16.10.2003 8:19

        Odkdy se píší příslušníci národů s malým písmenem na začátku? Člověk, který je tak tupý na český jazyk, je určitě skvělým podnikatelem. Navíc někteří podnikatelé nebudou platit daň státu ani v případě, že bude činit méně jak 15 %.
        Lojza
        • reakce na Lojzu
          16.10.2003 13:00

          Krásný podpis , krásné jméno- až do smrti Lojzou i závistivým chudákem.
  • Hezké, ale...
    14.10.2003 11:49

    Je to všechno moc hezké a podepsal bych se pod to, jenže co je to platné, když vám každý socialista namítne, že Evropa má své tradice, lidé tu chtějí jistotu a že zavádění amerických novinek do Evropy povede ke zbídačení obyvatel, vytváření chudinských čtvrtí. "Podívejte se na americká velkoměsta", řekne vám. "Chtěli byste mít něco podobného tady?" Evropané zkrátka nestojí o nízkou nezaměstnanost. Nechtějí, aby je stát motivoval k aktivitě. Nechtějí se sami rozhodovat. Nechtějí riziko. Radši budou pomalu doma zahnívat na sociálních dávkách, občas si přividělají bokem a všem známým budou vyprávět, jak jsou strašně hloupí, že chodí do práce. Path dependency funguje a historii nezměníme. Bohužel!
    Pavel
    • Reakce
      16.10.2003 8:23

      Rád bych si také přividělával bokem. Mohlo by to být velice zajímavé. Určitě zajímavější než si přivydělávat bokem!
      Franta
    • Re: Hezké, ale...
      15.10.2003 11:27

      Na to by se zase dalo namítnout, že tzv. sociální státy v Evropě zase nijak velkou tradici nemají. Je to vlastně jenom období od 2. světové války.
      Pavel2
    • to pavel
      14.10.2003 16:27

      Ty namitky by sice padly (uz je slysim), ale drive nebo pozdeji se bude muset soc. system tak jako tak zmenit, viz napr. demogr. vyvoj apod.
      Milan
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university