Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mobilní trh v České Republice (V): Místo, kde chtějí společnosti být (opak.)

Mobilní trh v České Republice (V): Místo, kde chtějí společnosti být (opak.)

11.09.2003 13:04
Autor: 

V minulých článcích jsme popsali pozici jednotlivých operátorů na domácím trhu mobilních telekomunikací. Na samém začátku této série článků jsme přitom konstatovali, že toto odvětví je zajímavé nejen pro akcionáře telekomunikačních titulů, ale i pro ekonomy, pro které toto odvětví představuje příležitost pro analýzu oligopolního typu trhu se všemi aspekty, kterými je tento často charakterizován (např. možné cenové války, či naopak implicitně a někdy i explicitně dohodnuté společné chování, možné cenové vedení nejsilnějším na trhu, strategické hry atd.).

Skutečnosti uvedené v minulých článcích mohou poskytnout i náhled do, mezi ekonomickými teoretiky populární, diskuse o tom, zda na finanční výsledky společnosti má větší vliv externí prostředí (tj. dané odvětví, popř. makroekonomické prostředí, tímto se zabývá tzv. industrial oranization), nebo její vnitřní slabé a silné stránky.

Co se týče domácího odvětví mobilních telekomunikací, považujeme ho za poměrně velice atraktivní z hlediska společností v něm operujících:

1. Vyjednávací síla dodavatelů je poměrně nízká jak na straně opex (operačních nákladů), tak capex (technologie, infrastruktura, IT). První je z velké části dáno velikostí operátorů vzhledem k celkové velikosti dané ekonomiky a jejich většiny dodavatelů, druhé stavem, v jakém je celosvětově poptávka po produktech odvětví výrobců telekomunikačních zařízení (např. Ericsson, Alcatel, Motorola).

2. Vyjednávací síla zákazníků se liší v jednotlivých segmentech, zatímco v segmentu větších korporací může být relativně větší, roztříštěnost ostatních poskytuje pouze minimální sílu pro „vyjednávání“ a omezuje se tak na akce typu protestů a petic ve výjimečných případech. Také se domníváme, že by konkurenci znatelně prospěla přenositelnost mobilního čísla (MNP).

3. Možnost substituce při dané definici trhu v podstatě neexistuje, nejbližší je samozřejmě komunikace přes fixní linky, která je ale právě díky nástupu a popularitě mobilní telefonie v útlumu.

4. Možnost příchodu nového operátora – bariéra vstupu. Toto téma je na delší diskusi, krátce řečeno je ale pravděpodobnost tohoto vstupu díky prudce klesající marginální rentabilitě kapitálu v odvětví (i když z relativně vysoké úrovně) poměrně velmi malá (i když se nedá vyloučit, vliv by měl např. i MNP).

5. Bariéra výstupu – do určité míry do atraktivity odvětví promlouvá i obtížnost výstupu z něj, která je do značné míry dána kapitálovou intenzitou (která je zde relativě vyšší) dané produkce/poskytování služby.

6. Intenzita konkurence mezi stávajícími operátory:

* Cenová – I když zejména Oskar, a v poslední době i T-Mobile mají tendenci k snižování tarifů, o agresivitě, či dokonce cenových válkách se tu rozhodně mluvit nedá. V souvislosti s cenami je ovšem důležité upozornit na většinou častou relativní složitost jednotlivých tarifních programů a jejich v některých případech příliš velký počet – pro vyhodnocení toho, u kterého operátora by měl daný zákazník nejnižší celkový výdaj za volání a další služby by již byl potřeba jednodušší optimalizační prográmek.

* Necenová konkurence, jako:

- marketing, výdaje na získávání nových zákazníků, udržení stávajících
- nové produkty
- atraktivita stávajících produktů (vnímaná kvalita) také většinou nepředstavuje extrémně složitý faktor ztěžující operátorům jejich existenci

7. Jako poslední se dá mezi uvedené externí faktory na úrovni odvětví zařadit možná regulace, včetně dohledu a nařízení ÚOHS. Ta je v současné době omezena téměř výhradně na propojovací poplatky, to se ovšem může změnit.

Připomeňme, že obecně je za trh mobilních telekomunikací s největší intenzitou konkurence považována Velká Británie (podobně jako např. energetika – Britové ve srovnání s kontinentální Evropou asi mají vůbec větši sklony k tomu deregulovat, privatizovat a přísně střežit monopolní a kartelové praktiky na trzích, které k tomu mají blízko).

Celkově se dá domácí trh považovat za velmi atraktivní, což potvrzují i data o návratnosti kapitálu prvních dvou operátorů (bohužel údaje z rozvahy na kalkulaci pro Oskara k dispozici nejsou). Tyto ukazuje následující graf, včetně srovnání s (konsolidovanou) návratností kapitálu Českého Telecomu, reflektující zejména ziskovost provozu pevných linek. Ziskovost je u něho tlačena dolů jednak velkou mírou substituce mobilními telekomunikačními službami (3) a velkým objemem „vynucených“ investic v minulých letech (7). tyto faktory více než vyvažují sílu společnosti danou jejím post-monopolním statutem a relativně stále slabou pozicí alternativních operátorů.


Zdroj: Operátoři, Patria Finance

Na grafu je mimo zmiňované zajímavá další důležitá věc – přes nižší návratnost na celkový kapitál (nezobrazeno) dosahuje T-Mobile CR vyšší ROE. Důvodem je jeho zadlužení - využití daňového štítu z odpočitatelnosti úrokových nákladů, který více než vyváží zmiňovaný nižší ROIC.

V následujícím článku se podíváme na volby a implementace strategie společností v odvětví.

Jiří Soustružník

Předchozí díly ze série o mobilním trhu v ČR:
Mobilní trh v České Republice (IV): Kdo je tedy vítěz?
Mobilní trh v České Republice (III): Proč má jeden víc?
Mobilní trh v České Republice (II): Kdo má víc?
Mobilní trh v České Republice (I): Rozděl a …


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university