Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČSÚ: ekonomický sentiment v českých podnicích a domácnostech se v srpnu zlepšil

27.08.2003 9:58
Autor: 

ČSÚ zveřejnil výsledky pravidelného měsíčního průzkumu spotřebitelské důvěry a sentimentu podniků a podnikatelů. Tzv. souhrnný indikátor se po červencovém poklesu vrací na červnovou hodnotu 101,9 bodů, zásluhu na tom má především růst důvěry ve stavebnictví, obchodu a spotřebitele, důvěra průmyslových podniků stagnuje. Souhrnný indikátor letos dosáhl svého maxima (103,5 b.) v dubnu. Ukazatelé důvěry nemají v ČR takovou důležitost jako třeba v USA (Michigan) nebo v Německu (Ifo) a trhy tak neovlivňují.

následuje úplné znění tiskové zprávy ČSÚ
Saldo souhrnného indikátoru důvěry se v srpnu 2003 oproti předchozímu měsíci zvýšilo, a to jak vlivem salda spotřebitelského indikátoru, tak vlivem salda podnikatelského indikátoru.

Mezi respondenty z průmyslu (956 respondentů) hodnotilo 37 % svou ekonomickou situaci v srpnu jako dobrou, 58 % jako uspokojivou a 5 % jako špatnou, což je lépe než v červenci. Po sezónním očištění se hodnocení poptávky v současnosti v srpnu ve srovnání s červencem zlepšilo (růst salda o 4 body), stejně jako hodnocení současné zahraniční poptávky (růst salda o 5 bodů). Stav zásob hotových výrobků se podle mínění respondentů mírně zvýšil, saldo vzrostlo o 1 bod. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení nezaměstnanosti a zpomalení výrobní činnosti. Nadále trvá nejistota ohledně vývoje v příštích šesti měsících, pokles indikátoru důvěry již ale nezpůsobila. Celkový indikátor důvěry v průmyslu se oproti předchozímu měsíci nezměnil.

Ve stavebních podnicích (460 respondentů) se v srpnu hodnocení domácí poptávky po sezónním očištění nezměnilo, hodnocení zahraniční poptávky se zlepšilo (růst salda o 2 body), ale zůstává na nízké úrovni. Podíl respondentů očekávajících zlepšení ekonomické situace v příštích šesti měsících klesl oproti červencovým 44 % na srpnových 27 %, podíl respondentů očekávajících neměnnost vzrostl na 67 % (v červenci 53 %) a podíl respondentů předpokládajících zhoršení činil 6 % (v červenci 3%). Celkový indikátor důvěry ve stavebnictví vlivem očekávaného růstu zaměstnanosti v podzimní stavební sezóně mírně vzrostl.

Respondenti z odvětví obchodu (324 respondentů) hodnotili v srpnu ekonomickou situaci svého podniku ze 41 % jako dobrou, dalších 55 % ji považovalo za uspokojivou a 4 % za špatnou. V příštích šesti měsících 52 % respondentů očekává neměnnost ekonomické situace (v červenci 63 %), dalších 44 % očekává její zlepšení (v červenci 33 %) a zbývající 4 % očekávají zhoršení (stejně jako v červenci). Respondenti signalizují v srpnu snížení stavu zásob zboží a zároveň zvýšení požadavků na dodavatele v příštích třech měsících. Celkový indikátor důvěry v obchodě vzrostl.

Ve vybraných odvětvích služeb (763 respondentů) hodnotilo v srpnu 66 % (v červenci 59 %) respondentů svoji současnou ekonomickou situaci jako dobrou, 32 % respondentů ji hodnotí jako odpovídající sezóně (v červenci 39 %) a 2 % jako špatnou (stejně jako v červenci). Růst poptávky očekává 35 % respondentů, neměnný vývoj 62 % respondentů a 3 % pokles. Neměnnost ve vývoji cen očekává 88 % respondentů, růst cen 7 % respondentů a 5 % pokles. Pokles počtu zaměstnanců očekává 36 % respondentů, neměnnost 53 % a růst počtu zaměstnanců 11 % respondentů. Celkový indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb vzrostl.

Z odpovědí respondentů zabývajících se zahraničním obchodem (214 respondentů, z nich necelá polovina jsou respondenty také průzkumu v průmyslu) vyplývá, že ve 3. čtvrtletí 2003 při zachování dovozu na úrovni 2. čtvrtletí 2003 poklesne mírně vývoz. Při stagnaci dovozu by mělo dojít k mírnému růstu u strojů a dopravních prostředků. Pokles dovozu by se měl projevit zejména u minerálních paliv a u spotřebního zboží. Pokles vývozu je signalizován u potravin, minerálních paliv a u strojů a dopravních prostředků. U dovozních i vývozních cen předpokládají respondenti stagnaci. Podle jednorázového zjištění očekává 54 % respondentů pro příští rok oživení západních ekonomik. 72 % respondentů nepředpokládá nárůst vývozu do zemí Evropské unie v prvním roce po přistoupení.

Spotřebitelé (1000 dotázaných respondentů) v srpnu očekávají, že se celková ekonomická situace i jejich finanční situace v příštích dvanácti měsících mírně zlepší. Saldo očekávané celkové ekonomické situace vzrostlo o 1 bod stejně jako saldo očekávané finanční situace spotřebitelů. Oproti minulému měsíci se snížil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících, saldo kleslo o 4 body. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu v příštích dvanácti měsících spořit, se zvýšil (růst salda o 4 body). Celkový indikátor spotřebitelské důvěry vzrostl.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university