Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Připravovaná evropská směrnice základem pro jednotný trh penzijního připojištění

Připravovaná evropská směrnice základem pro jednotný trh penzijního připojištění

18.06.2003 13:35
Autor: 

Pro uživatele Patria.cz jsme připravili další novinku – komentáře mezinárodní advokátní kanceláře Weinhold Legal k aktuálním tématům týkajícím se kapitálového trhu a obchodního práva. Advokátní kancelář Weinhold Legal byla založena v roce 1996. Od poloviny roku 2002 spolupracuje Weinhold Legal s poradenskou společností Ernst & Young a je začleněna do celosvětové sítě advokátních kanceláří sdružených do Ernst & Young Law Alliance, ve které působí okolo 2 700 právníků ve více než 50 zemích světa. Bližší informace o advokátní kanceláři Weinhold Legal naleznete ZDE.

Prvním krokem k vytvoření společného evropského trhu v oblasti penzijního pojištění by se měla stát směrnice o penzijních fondech (Pension Funds Directive). Podle posledních informací lze její vydání, o němž bylo v polovině května 2003 dosaženo politické shody, očekávat v brzké době. Význam nové směrnice má spočívat zejména v liberalizaci přeshraničních aktivit penzijních fondů (v terminologii směrnice institutions for occupational retirement provision). Po vstupu ČR do EU budou moci z liberalizace penzijních fondů těžit též čeští zaměstnanci a podnikatelé a zaměstnavatelé se sídlem v ČR.

Podle nové směrnice budou členské státy EU povinny zajistit, aby zaměstnavatelé a osoby samostatně výdělečně činné („OSVČ“) se sídlem na jejich území měly právo platit příspěvky do penzijních fondů registrovaných v jiných členských státech a na druhé straně aby penzijní fondy registrované v některém z členských států, pokud jim úřady domovského státu udělí povolení k přeshraniční činnosti, měly právo tyto příspěvky přijmout od zaměstnavatelů nebo OSVČ se sídlem v jiném členském státě. Například nadnárodní společnosti tak budou moci svým zaměstnancům v různých členských státech snáze nabízet stejný program penzijního pojištění. S cílem zaručit ochranu investic pro budoucí důchodce a efektivní správu prostředků vložených do penzijních fondů bude směrnice obsahovat přísná pravidla opatrnosti a další kontrolní standardy, avšak v souladu se zásadou subsidiarity práva EU členským státům naopak ponechá volnost při organizaci jejich systémů penzijního pojištění a při rozhodnutí o roli tří „pilířů“ důchodového systému a o úloze jednotlivých institucí poskytujících dávky penzijního pojištění, jako jsou odvětvové penzijní fondy, zaměstnavatelské penzijní fondy a pojišťovny působící v oblasti životního pojištění. Kromě schválení směrnice bude v budoucnosti úspěch při vytváření společného evropského trhu v oblasti penzijního pojištění záviset zejména na míře, v níž se podaří eliminovat daňové překážky pro fungování celoevropských penzijních fondů, zejména daňové znevýhodnění příspěvků do zahraničních penzijních fondů. Podle nedávného rozhodnutí Evropské komise ze dne 5. února 2003 jsou taková znevýhodnění neslučitelná s právem EU.

V českém právu je působení penzijních fondů upraveno v zákoně o penzijním připojištění se státním příspěvkem (č. 42/1994 Sb.). Na rozdíl od některých jiných oblastí finančních služeb (například od právní úpravy zahraničních osob v oblasti kolektivního investování) však zatím české právo nepočítá s činností zahraničních penzijních fondů v tuzemsku. Rovněž tak již výše zmíněná problematika zdaňování přeshraničních příspěvků do penzijních fondů se v budoucnu může dotknout ČR, protože české právo upravuje zvláštní daňový režim příspěvků zaměstnavatele na penzijní připojištění pouze pro penzijní fondy zřízené podle českého práva.

Robert Rabas
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal


Váš názor
  • Nechci rejpat
    18.06.2003 15:32

    ... ale dokud nebudou "státní příspěvky" k penzijnímu připojištění "moci jít" i do zahraničních penzijních fondů (což asi nebudou nikdy), bude vliv podobných opatření na český trh marginální.
    Kozina
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university