Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odbory žádají vyšší daně pro bohaté a pomalejší snižování korporátních daní

Odbory žádají vyšší daně pro bohaté a pomalejší snižování korporátních daní

28.05.2003 9:21
Autor: 

Zástupci odborů včera opět jednali s vládou o rozpočtové reformě. Podle mluvčího ministerstva financí Jaroslava Dědiče ale ze setkání nevyplynuly žádné závěry a schůzky budou pokračovat. "Odbory seznámily koaliční experty s návrhy vyšších daní a opatření proti daňovým únikům. Jednání budou dále pokračovat," řekl mluvčí ministerstva agentuře ČTK.

Odbory navrhují zvýšit zdanění bohatým a jsou proti snižování daně z příjmů právnických osob na 24% v roce 2006. Podle odborového předáka Milan Štěcha je takové snižování příliš rychlé. Odbory také požadují vyšší majetkové daně, přísnější majetková přiznání, minimální daň pro ztrátové podnikatele a plošné zavedení registračních pokladen.

Vláda nechce zavést milionářskou daň, ani minimální daň pro živnostníky. Pokles korporátních daní bude kompenzován zvýšením nepřímých daní. Ministr financí Sobotka očekává, že současný návrh reformy bude vládou schválen (ZDE). Slovensko přitom jde v reformách daleko před ČR, pravděpodobně zavede rovnou daň 19% (ZDE).

(zdroj: ČTK)


Váš názor
  • Jasné, ne?
    28.05.2003 10:36

    1.Proč mají daně za podnikatele platit zaměstnanci dosud nikdo nevysvětlil. Jestli si někdo myslí, že podnikatel ušetřenou daň bude reinvestovat, tak má plnou pravdu, ale určitě ne do podniku, ale do sebe na dovolené, nebo do svých aktivit. snížení daní pro podnikatele má jen vizuelně snížit tempo růstu nedoplatků na daních! 2. spočítal někdo kolik stojí vyplácení podpor nezaměstnaných a to včetně sociálních podpor? Jaká je možná produktivita práce lidí po 60tém roce věku a mladých nezaměstnaných potenciálně nastouplých na místa lidí v důchodovém věku? Argumenty vlády s tím, že se prodlužuje věk, je zcela mylná, protože nelze aplikovat na celou populaci. Navíc roste počet civilizačních chorob a není to jen otázka životosprávy a kouření, takže starosti těchto lidí o své zdravotní problémy se promítají i do jejich produktivity, zatím co mladí a zdraví se flákají po ulicích a parcích a cílevědomě si ničí zdraví drogováním za peníze daňových poplatníků. 3. snížit nemocenskou v 1.3dnech je holý nesmysl. Spousta lidí krátkodobě je doma aby běžnou chřipku pro začátek přeležela a šla rychle do práce - taky by mohl podnikatel někoho vyhodit, že? A co se týče dlouhodobé nemoci, pak je to zase o něčem jiném. spíš se zaměřit na kvalitu lékařů vypisujících neschopenky, kontroly nemocných, dodržování léčebného režimu. Na nemocenské jsem si celý život platil a poctivě platím jako zaměstnanec, proč mi stát tedy znárodňuje uspořené prostředky na nemoc a stáří? Jsou to jen glosy, ale snad si naše vláda uvědomí, že nelze parazitovat na poctivých zaměstnancích, tím spíše, že není schopna schválit uskromnění svých členů ani členů našich parlamentů. Ti si na své požitky nedají šáhnout, spíše naopak. Proč tito mají placenou celou nemoc, proč k platu berou naturalie.?!? Jedinou cestou je produktivita práce, nemůže být přeci jedno jestli kalhoty ušili z 1 m čtverečního nebo 10ti metrů, s tím, že trh rozhodne. Současně je třeba se zamyslet nad náklady státní správy - kolik stojí rozesílání poštovních doručenek, kolik stojí rozesílání složenek na dani z nemovitostí, když stejně většina lidí platí na pokladnách finančních úřadá a ještě tam řve kvůli frontám, kolik stojí rozesílání nepříslušné pošty na jiné úřady v rámci postoupení a celá řada blbostí zakotvených v zákonech. Spousta daňových poradců tohoto využívá, protože to zákon umožňuje, cíleně tak získává majetkový prospěch, který nezdaní. Je třeba se jen zodpovědně zamyslet, projít se v terénu s otevřenými očima a nedělat rozhodnutí od zeleného stolu. Jen tak zabráníme tomu, aby se z našeho státu stal stát podvodníků, veksláků a kriminálníků. a ktomu nám vstup do EU opravdu jen pomůže, neboť za stávajícího stavu jsme schopni rozšířit pole nekalosti na celou evropu. Jen se podívejme co se děje s dovozem ojetých automobilů. Proto vážení politici, vykašlete se na mateřidouškového dědka z reklamy o vstupu do EU, a začněte za peníze daňových poplatníků pracovat s plnou zodpovědností.
    František Obdržálek
    • Jedine, co je jasne,
      28.05.2003 13:01

      je to, ze zatimco ve svete vetsinou pochopili ekonomicke zakonitosti (USA, Slovensko, Madarsko, Irsko, Rusko, ....), u nas si stale jeste mysli, ze poruci vetru, desti. Za se jim to nepovede je jasne, ze to zaplatime vsichni - vcetne vas pane Obdrzalek - je bohuzel taky jasne.
      Jirka Stejskal
    • ???
      28.05.2003 11:39

      Take jsem nepochopil, jake dane plati zamestnanec za zamestnavatele? Zamestnanec snad plati dan ze sveho prijmu jako fyzicka osoba. A kam si podnikatel investuje svuj zisk je jeho vec, jsou to preci jeho penize a muze si s nima delat co chce. Snížení daní pro pravnicke osoby v CR je myslim nezbytna vec napr. pro udrzeni konkurence s ostatnimi sousednimi staty, kam by se mohl zacit presouvat kapital (a s tim i pripadne zisky) vetsich nadnarodnich firem.
      Jan Stastny
    • Otázka
      28.05.2003 11:11

      Pane Obdržálku, které daně platí zaměstnanci za podnikatele?
      Rostislav Gargulák
      • neplacené daně
        28.05.2003 13:13

        myslím že pan Obdržálek chtěl říci asi toto: Já jako zaměstnanec mám na své výplatní pásce každý měsíc ztrženo (a zaměstnavatel přihodí) napevno dané hrozné daně (sociální i z příjmu). Můj bratranec živnostník už pátý rok platí daň z příjmu kolem 2 tis. ročně (aby byl v plusu) a na sociálních dávkách platí sotva třetinu toho co já. Žije si královsky a já mu platím přídavky na jeho tři děti (v té maximální sazbě) - asi je skutečně něco špatně.
        Sup
        • Ještě k daním
          29.05.2003 10:04

          Myslím, že vašemu argumentu rozumím. Problém je však v tom, že na nepoctivce typu vašeho bratrance nedoplácíte jenom vy, ale i všichni ostatní. Tedy další podnikatelé či úředníci, zaměstnanci atd. Ovšem je správné tento případ (nevím, jak častý) paušalizovat, tak jak to dělají např. odbory a stavět do protikladu OSVČ a zaměstnance? Pokud bych měl odborům věřit, pak bych bral argument, který by chtěl zestejnoprávnit (omlouvám se za to slovo) tyto dvě skupiny tak, že každý bude na konci roku podávat daňové přiznání, se stejnou šancí na odpočty atd.. Tento systém funguje např. v USA. Ovšem naše odbory nic podobného nežádají, oni jen chtějí, aby živnostníci platili víc a žíví falešnou představu o doplácení lidí v zaměstnaneckém poměru na zaměstnavatele.
          Rostislav Gargulák
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university