Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh práce v ČR: expanze nebo kontrakce?

Trh práce v ČR: expanze nebo kontrakce?

29.04.2003 11:55
Autor: 

Český statistický úřad dnes zveřejnil údaje z výběrového šetření pracovních sil v 1. čtvrtletí letošního roku. Podle průzkumu ČSÚ pracovalo v české ekonomice v 1. čtvrtletí 4 718,6 tis. osob, což je o 32,4 tis. osob více než před rokem. Zatímco počet zaměstnanců se snížil o 42,3 tis., počet živnostníků bez zaměstnanců vzrostl o 55,4 tis. a řady podnikatelů se zaměstnanci se rozšířily o 22,5 tis. osob. Počet nezaměstnaných se snížil o 2,1 tis. na 389,9 tis. osob. Míra nezaměstnanosti spočtená na základě těchto dat a odpovídající metodologii Mezinárodní organizace práce (ILO) klesla na 7,6% ze 7,7% v 1. čtvrtletí loňského roku. Nutno upozornit, že údaje za loňský rok byly přepočítány na základě definitivních výsledků sčítání lidu z roku 2001.

Co nám uvedená data říkají? Celkový počet osob přinášejících si domů nějakou peněžní kompenzaci za svou práci roste. To částečně vysvětluje, proč i přes negativní informace o trhu práce poskytované každý měsíc Ministerstvem práce a sociálních věcí stále rostou tržby maloobchodních prodejců a ukazatele spotřeby domácností. Nezaměstnanost v české ekonomice je problém, nicméně pro některé makroekonomické úvahy je vhodné vzít v potaz raději vývoj zaměstnanosti, který nemusí být přesným zrcadlem změn v nezaměstnanosti.

Mnohé jistě zarazí rozdíl v míře nezaměstnanosti spočítané podle dat z výběrového šetření pracovních sil a míře registrované nezaměstnanosti, kterou se dozvídáme z Ministerstva práce a sociálních věcí. Rozdíl není jen v úrovni míry nezaměstnanosti, ale také v jejím vývoji. Zatímco jedna klesá, druhá stoupá. Míra obecné nezaměstnanosti (podle metodologie ILO) byla v 1 čtvrtletí o 2,5 procentního bodu nižší než míra registrované nezaměstnanosti. Vysvětlením je odlišná definice nezaměstnaného v dotazníku ČSÚ a na úřadech práce. Pro ČSÚ je nezaměstnaný ten, kdo po celé sledované období (tj. tři měsíce) hledal práci a neodpracoval za mzdu či jinou odměnu ani jednu hodinu. Je zřejmé, že míra nezaměstnanosti podle výběrového šetření pracovních sil nepokrývá krátkodobou frikční nezaměstnanost (do tří měsíců). Částečně způsobuje rozdíl mezi oběma mírami nezaměstnanosti také nelegální pracovní činnost nezaměstnaných registrovaných na úřadech práce spojené se zneužíváním dávek v nezaměstnanosti.

Důležitou informací je přeskupení zaměstnanosti ze skupiny zaměstnanců mezi podnikatele bez zaměstnanců, což lze vysvětlit dvěma faktory: rostoucí oblibou zaměstnávání zaměstnanců nepřímo prostřednictvím jiných kontraktů než pracovních smluv a snahou nezaměstnaných či zaměstnanců řešit své nepříznivé postavení na trhu práce zahájením podnikání. Prvnímu faktoru lze patrně přiřadit vyšší váhu.

Díky údajům o zaměstnanosti je možné odhadnout vývoj produktivity práce. Zaměstnanost se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšila o 0,7%, takže při růstu hrubého domácího produktu o 1,5% (prognóza Patrie) ve stejném období, by se národohospodářská produktivita práce zvýšila o 0,8%, tedy stejně jako v posledním čtvrtletí loňského roku. Protože již známe průměrnou inflaci za první kvartál, jsme schopni na základě odhadu růstu produktivity práce odhadnout odpovídající růst mezd. Použijeme-li za měřítko inflace změnu indexu spotřebitelských cen, potom nám vychází, že by se průměrná mzda v 1. čtvrtletí měla meziročně zvýšit maximálně o 0,4%, při použití indexu cen průmyslových výrobců vychází přiměřený mzdový růst pouze 0,2%. Z uvedených orientačních výpočtů je pravděpodobné, že i na začátku letošního roku pokračovala nepříznivá relace mezi vývojem mezd a produktivity práce a s tím spojený růst reálných jednotkových mzdových nákladů. Aby tomu tak nebylo, musel by být buď růst domácí ekonomiky podstatně rychlejší nebo požadavky odborových organizací skromnější.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university