Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Případ porodné: norský luxus v české kotlině

Případ porodné: norský luxus v české kotlině

28.03.2006 16:46
Autor: David Marek

Čas běží stále rychleji. Schválené zvýšení porodného se ještě nestalo realitou a někteří politici již zamýšlí další změny. A nejen tak ledajaké! Za první dítě by se mělo platit 60.000 Kč, za druhé 90.000 Kč a třetí by do vínku dostalo dokonce 120.000 Kč. Je to málo nebo moc?

Úhlů pohledu je více. Ze strany státní pokladny je jasno. I při sedmiprocentním růstu ekonomiky chybí ve státním rozpočtu několik desítek miliard. Spíše by se tedy mělo hledat, kde šetřit. Prioritou se ale zdá být snad všechno. Investice do infrastruktury, platy státních zaměstnanců, důchody, podpora školství, vědy, výzkumu a nyní i porodné. Jak je to s těmi holuby na střeše?

Jinou možností je podívat se na výši porodného v zahraničí. Některé země porodné vůbec neznají. Švédsko, oblíbený vzor některých českých politiků, je příkladem. Porodné neexistuje ani v Rakousku, Nizozemí či Portugalsku. Nicméně i v případě srovnávání se zeměmi, kde podobná sociální dávka existuje, jsou výpočty zbytečné. Stačí se totiž podívat na Norsko, které je v tomto ohledu nejštědřejší. Porodné v této zemi činí 33.584 norských korun na jedno dítě. Při aktuálním kurzu obou korun to je 106.000 Kč. Správnější porovnání ovšem zahrnuje i zohlednění rozdílu v cenových hladinách. V Norsku je zhruba dvaapůlkrát dráže než v ČR. A rázem jsme zhruba na 43.000 Kč. Právě tolik je porodné v Norsku přepočtené do českých korun podle parity kupní síly.

Pro srovnání v Polsku činí porodné 400 PLN (3.650 Kč podle směnného kurzu), ve Slovinsku 57.190 SIT (4.770 Kč), na Slovensku 4.320 Sk (3.290 Kč). V Maďarsko je stanoveno jako 225% minimální starobní penze, což by aktuálně mělo být asi 5.150 Kč. V západoevropských zemích EU se porodné, je-li zavedeno, pohybuje mezi 400 a 1700 euro. Samozřejmě i zde jsou rozdílené cenové hladiny, ale i po jejich zohlednění by bylo zamýšlené porodné v ČR na hony vzdáleno.

Rodit v Čechách, případně na Moravě, bude bolet ještě o něco méně než v Norsku, které si své rodiny hýčká. Chvályhodné. Zbývá jen nalézt podobně bohatá ložiska ropy, jaká skýtá severomořský šelf.

Hlasování v anketě o porodném a diskuse k tématu probíhá ZDE

Váš názor
  • Lumpen představitelé
    03.04.2006 9:38

    Všimněte si přátelé, jak snadno rozdávají naši tzv. představitelé naše peníze. Jediným účelem je podplácení případných voličů, nikoliv investice do našeho spolku zvaného ČR. Dle mého názoru se demokracie zvrhla (a nejen u nás) do něčeho, co by se dalo nazvat "lumpen-demokracie". Co proti tomu můžeme dělat? a) nevolit je b) nedávat jim peníze, tj. využít všechny formy, pokud možno legální, jak jim nedávat peníze c) požadovat po politicích rozumné chování a jakmile někdo jedinkrát zklame, nikdy víc ho nevolit (případně ani jeho stranu, pokud ho sama neodstraní) d) tlačit na rozumné chování politiků jak při osobním setkání (ale toho se přísně chrání), tak prostřednictvím médií. Dle mne musí být politici štvanci, na které budou média odhalovat jakoukoliv nepravost. Tím docházíme k pojmu "mediokracie". Ale mně osobně to připadá pořád lepší, než současný hnůj. Jinak doporučuju zvážit perspektivně zlepšení systému např. odstraněním všeobecného a rovného volebního práva (takto vždy vítězí populisté podporující líné a hloupé), závorou pro vstup do politické funkce např. složením finanční kauce, testu inteligence, testu znalostí apod, samozřejmě úplným odstraněním jakékoliv imunity. Dalo by se toho vymyslet hodně, protože současný systém opravdu zdegenerovatl. Nicméně stromy zelenají, sluníčko svítí a my se nesmíme nechat otrávit těmi uslintanými dědky. Zdravím všechny rozumné lidi, TH
    Tomáš Hrabě
  • porodné
    29.03.2006 14:30

    Paráda, konečně to socany napalo. SOULOŽNÉ !!!! To je ono. Zadávám inzerát : Hledám samičku pokud možno po druhém porodu za účelem přípravy na státní přízpěvek za další soulož. Zn. Kočičko jdeme napůl. Já to udělám ty to vychováš! Sakra to bude kvalitní populace. P.s. už aby byly ty volby. Co ty parubkosobotkovce ještě napadne? Cikáni už se začínají zajímat kde že jsou ty volební místnosti? nebojte se kolegové , já jim vysvětlil ,že paroubek je z ODS a oni slíbili, že mu dají své hlasy. CHAchachacha.
    picák
    • Skvělé
      04.04.2006 21:05

      Dežo to udělá, po rozdělení peněz to matka odloží do babyboxu, případně se to nechá samo odrůst.
      «»
  • proč ne 300 tis. ?
    29.03.2006 12:46

    Kdybych já byl barevný,měl bych život nádherný.živil by mě český stát,já jen tančil, pil a krad.Souložil bych jako kaneca peněz měl plný ranec.Po světě pak cestoval,v Strassburgu si stěžoval.Nezabýval bych se prací,živil bych se emigrací.Příslušníci jiné rasymají u nás zlaté časy.I ten Cikán zdivočelýze Spiše i Pováží,houfně do Čech stěhuje seza svou černou .....Vítej v zemi zaslíbenénáš národní hoste!Díky tobě populacezkvalitní a vzroste....
    edfu
    • naprosto vystizne !!!
      01.04.2006 10:10

      barevni uz vi, koho maji volit ;)
      pipi
  • Vsechno spatne
    29.03.2006 11:04

    Doufam, ze se nic podobneho neprosadi. U mne ty strany, ktere vic a vic rozdavaji (prerozdeluji) moje danove penize, nemaji sanci. ------------------ Podporu rodin a deti uvitam - ale za spravne bych povazoval pri narozeni ditete odpustit rodicum napr. polovinu placenych dani v danem roce (otec + matka). ------------------- Aby uz konecne muj (:-)) stat zacal podporovat lidi, kteri pracuji, vydelavaji penize, priznavaji je do dani a maji zajem na zalozeni rodiny. -------------------- Spolecenske skupiny, ktere nepracuji, nebo pracuji, ale prijmy nepriznavaji, by snad ani nemeli vychovavat deti. A ne dostavat statisice z mych dani !!! ----------------- Pavel
    pm
    • naprostý souhlas
      29.03.2006 17:19

      Docela rád bych věděl, zda se nějaký konkrétní elitní pitomec přizná jako autor tohoto nápadu. Ale jak to tak vypadá, nejlepší bude volit velkou koalici-nulové daně na potraviny, 15% daně na vše ostatní, dańové prázdniny pro živnostníky a porodné až 120 tisíc!! Stačí jen přetřít ptáka oranžovou barvou a bude vymalováno.
      mazel
    • Jen klid
      29.03.2006 11:52

      Myslím, že se nemusíme vzrušovat tím, že by se to prosadilo. Kdy naposledy se takovéto velkohubé předvolební sliby staly realitou? Je to jen manipulace těch, kteří ještě neuvedli do provozu své mozkové závity. Jinak - pokud si jednou mé děti budou chtít od státu vzít půjčku 60, 90 nebo 120 tisíc, je to jejich věc, ale stát ať si počká, až budou plnoleté a budou si o tom moci rozhodovat samy. Sám je nehodlám zadlužovat už jako kojence. Pokud se nemýlím, tak se podle vlády mají narodit proto, aby zachraňovaly náš zadlužený rozpočet, důchodový účet a samozřejmě i vrátily tyto úplatky na vlastní zrození i s úroky a podílem za ty děti, které nikdy makat nebudou, přestože na ně peníze stát dá. Takže slibotechny nevolím a abych náhodou nezapomněl, udělám si asi pro jistotu uzel a ne na kapesníku.:-)
      Jirka
    • super
      29.03.2006 11:16

      To jsem rad, ze nekdo premysli timto smerem a nejsem sam. Jen cekam, kdy na to prijde i ta nase "elita".
      petr
      • Nosovice
        29.03.2006 15:30

        Tyto vyzvy jsou urcene hlavne pristim obyvatelum Nosovic.Ti o nejakem zadluzovani prece neuvazuji.Ti maji zafixovane,ze kdyz by nahodou bylo v budoucnu neco splatit tak se prece zvednou dane lidi s vetsimi prijmy.A tim to bude vyreseno.
        dodo
  • Chybicka se vloudi
    28.03.2006 19:04

    Jestli plati, ze 4.320 Sk = 5.674 Kč tak jsem asi zaspal nejakou zasadni zmenu kurzu.
    ZKu
  • Jánošíci z ČSSD.
    28.03.2006 17:05

    Jánošík byl možná pro pár chudáků hrdina, ale to nic nemění na tom, že to byl lupič a zloděj. Jánošíci z ČSSD rozkrádají státní pokladnu už 8 let. Doufám, že většina normálních lidí jim to o volbách spočítá tak, že už si neškrtnou.
    +++
    • hovori sa
      28.03.2006 23:00

      ze janosik bol zbojnik, ale nie je to jediny zlodej, ktoreho dodnes oslavujeme....
      vlado
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data