Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflace v únoru bez překvapení

Inflace v únoru bez překvapení

08.03.2002 9:19
Autor: 

Komentář doplněn
Index spotřebitelských cen se v únoru zvýšil ve srovnání s lednem o 0,2%, v meziročním srovnání jsou spotřebitelské ceny vyšší o 3,9%. Údaje přesně odpovídají prognózám Patrie a konsensu trhu. K růstu spotřebitelských cen přispělo především zvýšení cen na dráze a zdražení služeb Českého Telecomu. Desetinu procentního bodu lze připsat na vrub sezónního zvýšení cen rekreačních zájezdů. Naopak směrem dolů inflaci tlačilo zlevnění potravin, sezónní zlevnění oděvů a obuvi a pokračující, i když mírnější, pokles cen pohonných hmot.

Pro vývoj celkového indexu spotřebitelských cen byly nejvýznamnější dva faktory: změny regulovaných cen a růst cen rekreace. Na konci ledna zvýšila České dráhy ceny jízdného o 13,1%. Český Telecom zdražil své služby v průměru o 5,6%. Souhrnný efekt těchto změn na index spotřebitelských cen činí 0,14 procentního bodu. Protože však v únoru ještě dobíhalo lednové zvýšení regulovaných cen, přispěly změny regulovaných cen k únorové inflaci 0,23 procentního bodu. Jako každý rok nás v lednu neminulo zvýšení cen cestovních kanceláří. Zahraniční i domácí rekreační zájezdy zdražily o 2,2%. V této skupině spotřebního koše (rekreace a kultura) k růstu cenového indexu přispělo také zdražení novin a časopisů o 2,4%. Celkem se tato skupina podílela na růstu inflace jednou desetinou procentního bodu. Ke zdražení přistoupily také restaurace a hotely, jejichž ceny se v průměru zvýšily o 0,6%.

V únoru se však spotřebitelé dočkali také některých příjemnějších cenových změn. Mezi nejdůležitější patří zlevnění potravin. V průměru ceny potravin klesly o 0,5%, když hlavní příčinou tohoto vývoje byl pokles cen masa o 1,5% a ovoce o 3,6%. U masa převážil vepřového (zhruba o 4,6%) a drůbeže (o 4,2%) nad zdražením hovězího (o 1,3%). Naopak ceny některé zeleniny ( především brambor) nadále rostly. Brambory podražily téměř o 30%. V lednu se jejich cena zvýšila o 20%. Ve srovnání s loňským únorem se brambory letos v únoru prodávaly o 102% dráže.

Co se týče dopravy, byl růst na železnici kompenzován pokračujícím snižováním cen u benzínových čerpadel. Ceny pohonných hmot se v průměru snížily o 1,8%. V lednu se zlevňovalo o 2,9% a v prosinci o 6,2%. Únorový pokles cen pohonných hmot je již osmým měsícem snižování cen v řadě. Tento vývoj souvisí s předchozím poklesem dovozních cen ropy a ropných produktů, na němž se podílel pokles cen ropy a posílení koruny vůči dolaru. Od počátku roku však cena ropy na světových trzích spíše roste, čímž se podstatně zužuje prostor pro další zlevňování benzínu a nafty u čerpacích stanic v ČR.

Aktuální údaje o spotřebitelských cenách nepředstavují žádné překvapení ani pro finanční trhy ani pro ČNB. Inflace se pohybuje téměř přesně ve středu cílového koridoru, jež si vytyčila ČNB. Za připomenutí však stojí nižší rozsah deregulací. Pokud by letos regulované ceny vzrostly stejně jako v roce loňském, činila by nyní inflace nikoli 3,9% ale 4,5%. Prognóza inflace, která je pro měnovou politiku ČNB důležitější než aktuální údaje, směřuje pohodlně do inflačního cíle. Není tedy důvodu, aby se ČNB znepokojovala tím či oním směrem. Výraznější pokles, a to dokonce pod cílové pásmo, je již patrně nevyhnutelný. Jeho ráz je však technický, tj. dán loňským vývojem cen, a dočasný. Ve druhé polovině roku bude inflace patrně opět růst. Na konci roku očekáváme meziroční inflaci na úrovni 3,4%. V průměru za celý rok odhadujeme inflaci na 3,1%.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data