Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Produkční ceny v lednu: levná ropa tlumila zdražení elektřiny

Produkční ceny v lednu: levná ropa tlumila zdražení elektřiny

13.02.2002 9:13
Autor: 

Přestože v lednu dochází ke změně ceníků řady firem, jež by mělo zachytit zvýšení produkčních nákladů v průběhu minulého roku, lednové cenové indexy v produkční sféře vykázaly nečekaně nízké hodnoty. Index cen průmyslových výrobců se v lednu meziměsíčně zvýšil o 0,2%, jeho meziroční změna tak nyní činí 0,6%. Ceny v zemědělském sektoru v průměru klesly o 0,7% meziměsíčně a ve srovnání s loňským lednem jsou vyšší o 1,5%. Meziměsíčně klesly také ceny tržních služeb (-0,2%) a jejich meziroční změna je nyní 3,2%.

Lednový vývoj cen průmyslových výrobců se obtížně predikuje, neboť v lednu řada firem provádí jednorázové zvýšení cen, které by mělo zohlednit zvýšení nákladů v průběhu předchozího roku. Tato změna není automaticky implementována k 1. lednu, ale probíhá v průběhu celého měsíce. Problém je však na straně Českého statistického úřadu, který za lednový index cen průmyslových výrobců považuje hodnoty zjištěné k 15. lednu. Všechna zdražení, jež proběhla ve druhé polovině měsíce, budou až v únorových číslech. Lednový "přeceňovací" efekt je tak nutno rozložit do dvou měsíců. Ovšem v jakém poměru? To lze předem těžko říci. Se stejným problémem jsme se museli potýkat již v loňském roce, kdy se ukázalo, že lednové zvýšení cen bylo ve větší míře zobrazeno až v únorových číslech.

Ceny v průmyslu se zvýšily díky změně regulovaných cen elektřiny, tepelné energie a vody. Tento faktor přispěl k meziměsíčnímu zvýšení indexu cen průmyslových výrobců čtyřmi desetinami procentního bodu. Je tedy zřejmé, že cenový vývoj v ostatních průmyslových odvětvích působil na index cen průmyslových výrobců negativně, tj. směrem k jeho poklesu. Hlavní zásluhu na tom mají především dvě odvětví: koksování a rafinérské zpracování ropy, kde ceny klesly o 1,6%, a chemický a farmaceutický průmysl, jehož ceny byly nižší o 1,5%. Obě odvětví přispěly k celkové změně indexu cen průmyslových výrobců mínus jednou desetinou procentního bodu. Tyto obory mají společný ještě jeden rys: obě silně závisí na dovozních cenách nerostných paliv. Vzhledem k tomu, že ceny ropy a zemního plynu klesaly loni od června do konce roku a k pokles dovozních cen těchto komodit posílilo posílení koruny vůči dolaru, vznikl prostor ke zlevnění domácí rafinérské a chemické produkce. Je však nutno podotknout, že tento cenový vývoj reflektuje podmínky ze závěru loňské roku, nikoli aktuální podmínky. Pokles cen ropy se totiž již zastavil. Lednová průměrná cena ropy typu Brent byla dokonce o 4% vyšší než v prosincové ceny ropy. Zpomalení hospodářského růstu v USA a EU v loňském roce stlačilo také ceny kovů na světových trzích, což pomohlo ke snížení cen produkce domácího kovodělného průmyslu. V lednu se ceny v tomto odvětví snížily o 0,6%. I zde však již došlo k obratu a ceny většiny kovů již opět rostou. Oživení ve stavebním sektoru a s tím související růst poptávky po stavebních hmotách umožnilo firmám o průmyslu skla, keramiky, porcelánu a stavebních hmot zvýšit v průběhu ledna své ceny o 1,6%. Výraznější cenový pohyb byl zaznamenán také u cen uhlí (zlevnění), váha tohoto odvětví je však v celkovém indexu cen průmyslových výrobců natolik malá, že dopad na tento index je nevýznamný.

Pestrý obrázek nabízí ceny zemědělských výrobců. Celkový index cen v tomto sektoru klesl meziměsíčně o 0,7%, přičemž rostlinná produkce podražila o 4,2%, zatímco živočišné výrobky zlevnily o 3,4%. Ovoce, jehož cena v posledních měsících rychle rostla, konečně mírně zlevnilo. Vystřídala jej však zelenina, jejíž velkoobchodní ceny v lednu zdražily o 15,5%, především zásluhou růstu cen brambor. U živočišné produkce také existují dva protichůdné cenové vlivy. Zatímco drůbež a vepřové zlevnily, jateční skot je dražší.

Protože od produkčních cen k cenám spotřebitelským je to jen krok, vyvstává otázka, jak může ovlivnit současný vývoj produkčních cen inflaci, jež je sledována centrální bankou. Lednové ceny v průmyslu do značné míry ovlivnily administrativní zákroky (změna regulovaných cen elektřiny, tepelné energie a vody) a vnější cenové vlivy (předchozí pokles cen ropy a kovů). Pokud bychom odhlédli od těchto vlivů, ceny v průmyslu by se v lednu zvýšily o 0,1%. To naznačuje pokračování příznivého trendu cen v průmyslu a absenci rizik pro růst spotřebitelských cen. Připomeňme, nejistotu ohledně únorových číslech o cenách v průmyslu. Bylo by tak předčasné činit z lednových čísel nějaké jednoznačné závěry. Jiná je však situace v zemědělském sektoru, odkud se nárůst cen zeleniny již promítl a bude promítat do cen potravin.

David Marek

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university