Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ECB - skončilo otálení aneb rázný řez

08.11.2001 15:26
Autor: 

Evropská centrální banka na dnešním zasedání rozhodla o snížení klíčové sazby o 50 bps na 3,25%. Podle průzkumu agentury Bloomberg snížení sazeb očekávalo 23 z 24 dotázaných ekonomů, z toho 19 z nich se vyslovilo pro snížení sazeb o 25 bps, pouze 4 očekávali redukci o 50 bps. Klíčová sazba se tak ocitla na svém minimu od února 2000. ECB tak dnešním rozhodnutím překvapila většinu ekonomů.

Ke snížení úrokových sazeb přistoupila dnes také britská centrální banka, Bank of England, která stanovila svou repo sazbu na 4,0%, což je o 50 bps níže než předtím. V úterý snížil klíčovou úrokovou sazbu také americký FED o 50 bps na 2,0%.

Evropská centrální banka podlehla tlaku zhoršujících se makroekonomických údajů v zemích eurozóny. Tempo růstu HDP se v eurozóně již ve druhém čtvrtletí snížilo na 1,7% (ze 2,4% v prvním čtvrtletí). V mezičtvrtletním vyjádření tak produkt eurozóny stagnoval, poprvé od roku 1996. Růst zachraňoval mírný růst soukromé spotřeby (0,6% mezi čtvrtletími). Objem investic se snížil o 0,8%, s tím jak evropské firmy revidovaly své rozvojové plány. Vliv americké ekonomiky se projevil i poklesem vývozů z eurozóny, které se snížily o 1,2%, zatímco dovozy klesly jen o 0,6%. Z jednotlivých zemí eurozóny byla nejcitelněji postižena Itálie (pokles HDP o 0,1%) a Německo, kde HDP stagnoval v mezi-čtvrtletním vyjádření. Poslední baštou růstu tak zůstala Francie, kde se HDP zvýšil o 0,3%. Německý ministr financí Hans Eichel včera v rámci setkání ministrů financí EU (Ecofin) prohlásil, že Evropská komise sníží odhad letošního růstu HDP eurozóny z původně očekávaných 2,8% na 1,7%, což odpovídá odhadu MMF (+1,7%)

Slabé výsledky vedly i německou vládu k revizi výhledu na roky 2001 a 2002: letos by podle německého ministerstva financí měla ekonomika vzrůst jen o 0,75%, příští rok pak jen nepatrně rychleji (o 1,25%). Objem průmyslové produkce se v Německu v září snížil meziročně o 2,0%. Skutečný šok přineslo ovšem až zveřejnění výzkumu hospodářského klimatu tzv. indexem IFO. Tento index většinou velmi přesně naznačuje, jakým směrem se bude ubírat německá ekonomika a jeho zářijový pokles na úroveň 85 bodů (z hladiny 89,5 bodů v srpnu) je proto vážným varováním. Jde totiž o nejnižší úroveň od roku 1993 a dokonce o nejprudší meziměsíční propad od ropné krize v roce 1973. Propad se stejně týkal jak hodnocení současné situace firem, tak jejich výhledu na příštích šest měsíců.

Výkonnost francouzské ekonomiky je o něco lepší než v případě Německa, nicméně zpomalení je citelné i zde. Meziroční růst HDP se snížil na 2,3% ve druhém čtvrtletí tohoto roku z úrovně 2,8% začátkem roku. Francouzský statistický úřad na začátku října snížil prognózu růstu HDP pro letošní rok na 2,1% z předchozích 2,3%. Pozitivní dynamiku si doposud udržuje francouzský průmysl, jehož produkce se v srpnu zvýšila o 1,7% ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Nicméně důvěra firem se v září propadla o 5 bodů a dosáhla nejnižší úrovně od roku 1996. Ke snížení úrokových sazeb přispěl také pokles inflace v eurozóně na 2,4% v říjnu (odhad). Eurozóna se konečně dostala na dostřel dvouprocentní hodnotě, která je pro ECB horní cílovou hranicí. Podle čerstvé prognózy Evropské komise by v příštím roce měla průměrná míra inflace klesnout na 2,0% z letos odhadovaných 2,8%.

Vysvětlení, proč ECB tak dlouho otálela, částečně spočívá ve vývoji peněžní zásoby (M3). Ta se v září meziročně zvýšila o 7,6% a tříměsíční klouzavý průměr se zvýšil na 6,9% ze srpnových 6,4%. Druhým pilířem měnové politiky ECB je právě limit pro růst měnové zásoby. Cíl je definován tak, že tříměsíční klouzavý průměr meziročního růstu M3 by neměl převýšit 4,5%.

Jak pomůže snížení úrokových sazeb evropské ekonomice? Reálný dopad nižších úrokových sazeb se nejsilněji projevuje zhruba se zpožděním 4 - 6 čtvrtletí. Pro ekonomiku eurozóny však bude důležitý psychologický efekt kroku ECB. Spotřebitelská důvěra je klíčem k udržení dynamiky hospodářského růstu v nejbližších měsících. To platí stejně tak pro USA jako EU.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university