Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČNB nezměnila úrokové sazby: Znamená to uklidnění situace?

30.08.2001 16:07
Autor: 

Bankovní rada ČNB se na dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Není obvyklé vyjadřovat se, když se "vlastně nic nestalo". Dnešní ponechání úrokových sazeb však neznamená, že se nic nestalo.

Srpen přinesl směs informací nejednoznačného charakteru. Na jedné straně se opět zvýšila míra inflace a prohloubil se schodek obchodní bilance, což by ukazovalo na možnost zpřísnění měnové politiky. Stejným směrem by mohl centrální bankéře ovlivnit také zrychlující se růst peněžní zásoby a objemu úvěrů poskytnutých domácnostem. Na straně druhé přichází nepříznivé zprávy o ekonomickém vývoji v zahraničí, což by se mohlo projevit zpomalením hospodářského růstu. Další důležitou informací pro rozhodování bankovní rady byl také včera zveřejněný údaj o mzdách v české ekonomice, který však nevychýlil jazýčky vah ani jednu stranu.

Nejednoznačnost nových informací a především brzké zveřejnění dalších důležitých makroekonomických informací, platební bilance a hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí, patrně vedly k vyčkávacímu postoji ČNB. Svůj význam budou mít také aktuální údaje o inflaci za srpen. Nicméně měnová politika se řídí především prognózou inflace, nikoli současnou hodnotou. Proto se domnívám, že větší pozornost bude soustředěna na hrubý domácí produkt a především spotřebu domácností. ČNB se bude chtít ujistit, zda domácí poptávka skutečně roste natolik rychle, že by to mohlo ohrozit dosažení inflačního cíle v příštím roce.

Dnešní neutrální rozhodnutí neznamená, že by se situace měla uklidnit, spíše naopak. Kdyby nyní ČNB zvýšila sazby, klesla by pravděpodobnost dalšího zvyšování v následujících měsících. Po dnešním rozhodnutí je tomu však spíše naopak.

A jak tomu bude po zbytek roku? Očekáváme, že ČNB do konce roku ještě zpřísní měnové podmínky o 25 až 50 bazických bodů. Jako možné termíny změny úrokových sazeb se nabízí především tři data: září (k dispozici budou údaje o HDP za 2. čtvrtletí), říjen (ČNB bude zveřejní aktualizaci svých prognóz inflace) a prosinec (k dispozici bude kompletní sada makroekonomických údajů za 3. čtvrtletí). Kromě zmíněných údajů o HDP a spotřebě domácností za 2. čtvrtletí máme k dispozici řadu indicií, které napovídají, že by si spotřebitelská poptávka měla udržet současné tempo růstu, případně ho zvýšit. V první řadě lze jmenovat údaje o vývoji hrubého disponibilního důchodu domácností (tj. veškeré příjmy domácností včetně mezd, důchodu z vlastnictví, sociálních dávek a jiných transferů po odečtení zaplacených daní a sociálních příspěvků), poklesu míry úspor či rychle rostoucím objemu bankovních úvěrů poskytnutých domácnostem. Všechny zmíněné indikátory ukazují jedním směrem, tj. na možnostech pokračování či zrychlení růstu spotřebitelské poptávky, s čímž se samozřejmě také zvyšuje riziko vzniku poptávkou tažených inflačních tlaků.

Letošní inflační cíl již ČNB patrně nesplní. Čistá inflace nyní dosahuje hodnoty 4,7% a cílem bylo stanoveno pásmo 2-4%. Aby čistá inflace klesla k hornímu konci cílového intervalu, musely by být meziměsíční změny čisté inflace každý měsíc záporné, neboť v loňském roce byly hodnoty meziměsíční čisté inflace velmi nízké (v září 2000 dokonce -0,1%). Podobně nepravděpodobné se zdá být dosažení nového inflačního cíle, stanoveného pro index spotřebitelských cen, v prvních měsících příštího roku. Kredibilita centrální banky, a s ní i nízká inflační očekávání, jsou tak v sázce.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university