Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČSSD: Prodat část akcií společnosti ČEZ je ekonomicky krátkozraké

26.09.2006 17:04
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČSSD:
Česká strana sociálně demokratická nesouhlasí s včerejším rozhodnutím vlády ODS o prodeji části akcií společnosti ČEZ, a.s., která je ve vlastnictví státu. ČSSD to považuje za nesystémový a ekonomicky nevýhodný záměr, jehož jediným cílem má být látání údajných děr ve státním rozpočtu ČR na rok 2007. Největším rizikem ohlášeného záměru prodat část akcií společnosti ČEZ však je jeho amatérské provedení.

„ Při profesionálním přístupu k celé transakci bych očekával, že vláda nejprve ohlásí záměr a podíl, který bude prodávat. Tím, že vláda zcela nelogicky zvolila opačný postup a dopředu zveřejnila očekávaný výnos z prodeje akcií, je jasné, že stát na tom bude v každém případě tratit. Nedivil bych se, kdyby to zahýbalo pražskou burzou a kdyby Komise pro cenné papíry v této věci zahájila šetření,“ uvedl Milan Urban.

Z dlouhodobého hlediska je tento záměr pro ČR nevýhodný z několika hlavních důvodů.

Ekonomická nevýhodnost spočívá v tom, že stát by mohl realizovat při případném odprodeji v budoucnu vyšší výnos v řádu desítek miliard korun. Za poslední 4 roky vzrostla hodnota akcií společnosti ČEZ více než pětkrát a je reálné, že dále poroste. Odprodejem části akcií ztrácí stát rovněž část příjmů z dividend v řádu miliard korun, které by mohly být investovány například na zahájení důchodové reformy.

Dalším negativním důsledkem případného prodeje části státního podílu ve společnosti je oslabení pozice státu v ČEZ, která by měla za následek zvýšený tlak ze strany ostatních (minoritních ) akcionářů na prudší růst cen elektrické energie. Je rovněž velmi pravděpodobné, že konečným kupcem akcií při případném prodeji části státního podílu by se stala některá z konkurenčních firem ČEZ.

„ Růst cen elektřiny by se samozřejmě promítl do růstu nákladů českých firem a ohrožoval by tak jejich konkurenceschopnost. V konečném důsledku by tento krok mohl vést i ke snížení tempa růstu české ekonomiky, které dnes patří k nejvyšším v Evropě,“ dodal stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Třetím negativním důsledkem je samozřejmě oslabení pozice ČEZ v rámci evropského prostoru. V současné době probíhá privatizace energetických firem zejména ve východní Evropě, kterých se společnost ČEZ již účastní nebo hodlá účastnit. Úspěch společnosti ČEZ v těchto zahraničních akvizicích přináší ČR růst hodnoty společnosti a vyšší výnos pro stát z dividend i případné privatizace.


Váš názor
  • ekonomicky krátkozraké
    27.09.2006 13:58

    bylo od ČSSD zadlužit ČR takovým tempem a takovým způsobem. Je to tentýž pricip hospodaření jako ho svým kvalitním způsobem prokázal pan Jaroslav Tvrdík ve funcki prezidenta Českých Aerolinií. Ať už socani neremtají a jdou někam shánět peníze na ty dluhy !
    Martin FX
  • rozhodnou testy STEORN
    27.09.2006 13:01

    o tom, zdali je jasnozřivé zbavit se ČEZu nebo nikoliv rozhodnou testy zařízení STEORN (www.steorn.net) a ne výkřiky již dávno zprofanovaných politiků, detaily: http://www.guardian.co.uk/science/story/0,,1858134,00.html
    Guru
  • Mimořádně je to pravda
    27.09.2006 10:10

    Pozorovatel
  • Váš názor byl zrušen
    27.09.2006 1:36

    Váš názor byl zrušen z důvodu použití vulgárních výrazů. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    Thyronx
  • ..strach o korytka ve spravnich radach
    26.09.2006 17:27

    ..vidim to na strach o korytka ve spravni rade CEZu..pri zmenseni podilu statu klesa pocet kresel statu ve spravni rade CEZu..no a to je kortyko nesouci zlata vejce za nic...
    RV
  • ..demagogie non plus ultra
    26.09.2006 17:23

    "Dalším negativním důsledkem případného prodeje části státního podílu ve společnosti je oslabení pozice státu v ČEZ, která by měla za následek zvýšený tlak ze strany ostatních (minoritních ) akcionářů na prudší růst cen elektrické energie. Je rovněž velmi pravděpodobné, že konečným kupcem akcií při případném prodeji části státního podílu by se stala některá z konkurenčních firem ČEZ. "..to snad neni pravda..Jakoby vlada CSSD neco udelala proti rustu cen elektriny kdyz byla u moci..Akorat mlzili a neudelali nic, protoze ani nic udelat nemohli..Cenu energii ovlivnuje trh a nezalezi na tom jak vysoky podil bude mit stat, stejne nemuze cenu energie ovlivnit..Velice rychle zapomeli co delali jeste pred 5 mesici..Respektive oni to vedi, ale veri ze jejich tupe ovce o tom vedi velke kulove, coz je bohuzel v 90% pravda..
    RV
    • ...
      26.09.2006 22:54

      Přesně tak... Je neuvěřitelnou ostudou tohoto národa, pokud jim to jejich příznivci spolknou i navijákem...
      QEntity
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data