Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daňové sudoku – tentokrát 15procentní daň z mezd a platů

Daňové sudoku – tentokrát 15procentní daň z mezd a platů

19.03.2007 16:33
Autor: David Marek

S daněmi se bude hýbat. A zdá se, že správným směrem. Komunikace chystané daňové reformy je ovšem strašná. Tu se utrousí informace o snížené sazbě DPH, jindy zase o zdanění příjmu fyzických osob. Přitom bez celkového rámce daňové reformy jsou to nesmyslné výstřely do prázdna. Připomíná to spíše sudoku: vláda vypustí jednu, dvě cifry a zbytek ať si lidé dopočítají sami. Snad alespoň do 3. dubna bude daňová reformu mít hlavu a patu.

Poslední známý střípek, který unikl za zdmi Strakovy akademie, říká, že příjmy fyzických osob by měly být zdaněny sazbou 15 procent. Daňovým základem by ovšem neměla být hrubá mzda po odečtení sociálního a zdravotní pojištění, ale tzv. superhrubá mzda zahrnující obojí pojistné a to placené zaměstnancem i zaměstnavatelem. Zároveň by se měla zvýšit základní sleva na dani z 600 na 2.070 korun a sleva na dani na dítě z 500 na 870 korun. Jaký dopad by měla tato změna na rozpočet a jednotlivé příjmové skupiny?

Podle našeho modelu pro daň z příjmu fyzických osob by se za uvedených parametrů celkové inkaso této daně zvýšilo asi o 8 miliard na 155 miliard korun. Je tedy logické, že když si polepší rozpočet, musí si pohoršit někteří plátci této daně. Konkrétně osoby s hrubými příjmy mezi 15.000 a 41.000 korun měsíčně, tedy 74 procent všech plátců této daně.

Vláda by za těch podmínek nedostála svému závazku z programového prohlášení, že si při reformě daní nikdo nepohorší. Aby tomu tak skutečně bylo (tj. abychom modrou čáru v grafu celou stlačili pod černou čáru ukazující současné zdanění), musela by se například základní sleva na dani zvýšit ještě o 500 korun výše. Potom by ovšem v rozpočtu chybělo zhruba 22 miliard, což by kompenzovalo posun snížení sazby DPH z 5 na 9 procent.

Dnešní sudoku ze Strakovy akademie máme za sebou. Nějaké další?


Váš názor
  • Viva Patria :-)
    06.04.2007 15:52

    Patria je skupina CSOB. Kolik uz zadotoval kazdy danovy poplatnik tuhle bandu bysme si jeste vsichni mohli pamatovat - IPB byla pro kazdeho z nas krome CSOB velmi draha. A jak se chova samotna CSOB ke klientele ani nemluvit. Msylim ze touto optikou je clanek nahore najednou jaksi pruzracnejsi.
    bagus
  • Obratnost
    22.03.2007 15:14

    Pokud je modrá křivka pravdivá (což nemohu posoudit a proto o tom nepochybuji), potom nechť je i důkazem obratnosti propracované mediální politiky "pravicové" vlády. Je sice otázkou, zda média nejdou na ruku proto, že jsou zkorumpovaná, ale to bych také ponechal stranou. Co chci říct je to, že drtivá většina populace si myslí, že snížení daně z příjmu jí přinese více peněz na spotřebu domácnosti. Což není samozřejmě pravda, s ohledem na změnu proporcí daní jiných a zavedení jiných poplatků (vcelku správných). Takže díky mediální reprodukci vládních triků, schovávajících se za pravicovou rétoriku, bude to samotná středostavová pravice, kdo přinese státní kase, v globále, nejvíce.
    Obcan
    •  
      26.03.2007 11:22

      Bohužel není pravdivá. Zvláštní, jak někteří lidé co nemohou (či neumí, nebo nechtějí?) ověřit, berou jako stoprocentní fakt...
      Radek
      • Pane Marku,
        03.04.2007 12:12

        tak už si to konečně opravte, daníte ze špatných základů! OP.
        Opravil
  • 1.příspěvek k článku
    22.03.2007 11:51

    Pánové z PATRIe, můžete mi sdělit, kam se poděl můj příspěvek? Reagoval jsem jako první. Pokud máte s tímto problém, dejte najevo jakkoli nesouhlas, ale reagujte. Jinak si začínám připadat jako v totalitním režimu, kdy se nehodil pánům názor. Jestli neznáte prosím termín totalitní či přímo cenzura, zeptejte se starších kolegů, kteří tuto dobu mají v živé paměti. S úctou k investování Fantozzi
    • Omlouváme se.
      22.03.2007 12:28

      Nejde o cílené mazání příspěvků či cenzuru. Ač byly nové stránky před spuštěním opravdu dlouho testovány, některé chyby se bohužel projeví až při plném provozu. Toto je jedna z nich. Na opravě samozřejmě pracujeme. Děkujeme za pochopení.
  • Nejasné daně a kvazidaně
    21.03.2007 15:19

    Je v tom skutečně nepořádek. V médiích jsou návrhy prezentovány neúplně. Je třeba otázka, proč se pro soc. pojištění placené zaměstnavatelem bude používat hrubá mzda, ale v případě daně superhrubá mzda. A jaký základ se bude používat pro soc. pojištění placené zaměstnancem? Taky superhrubá mzda? Tak se mi zdá, že hlavní cíl zjednodušit daně se podařilo dokonale obrátit a vnést do toho docela zmatek. Dokud to nebude úplně a jasně specifikováno, nebudeme vlastně vědět, jak to dopadne pro lidi ani rozpočet.
    Jirka
  • Neni se co divit
    20.03.2007 9:54

    Pokud je grafika spravna, tak MF predvedlo Meisterstück ceskych zrucnosti a pridalo se k V. Klausovi a jeho ojedinelym nazorum. Rovna dan je stred civilizaci a kultur. Civilizovany svet (zapadni Evropa, USA, Japonsko atd). rovnou dan nemaji a nediskutuji, protoze je pokladana za nesocialni a nespravedlivou. Ve vychodni Evrope je tomu naopak. Cesko se rovnou dani prihlasi ke svym vychodoevropskym korenum (Rusko, Ukrajina, Slovensko, Baltikum) a v duchu praotcu Svejka a Cimermana se bude snazit rusko-ukrajinsko-slovenskou cestou dorazit na rakouskou uroven. Coz se ji okamzite po zavedeni rovne dane podari, sice jenom u obyvatel s vice nez 100.000 Kc mesicne, ale to neni pro zacatek tak spatne, rekl by patrne nejaky Svejkuv kumpan.
    Rilev
    • lide jsou jen s platy nad 100 000
      02.04.2007 15:23

      A co byste chtel? Kdo ma plat mensi nez 100 000 Kc, je ve skutecnosti jen otrokem a do zapadni Evropy stejne nepatri. Tam je i prumerny plat nad touto hranici. Lide s mensimi platy patri do Bulharska a na Ukrajinu, takze je vse vlastne uplne v poradku.
      ekonom
    • Už jen Vaše tvrzení, že západní země
      01.04.2007 22:33

      Už jen Vaše tvrzení, že západní země rovnou daň nediskutují, je prokazatelně nepravdivé... A svědčí tedy nejvíce o Vašem charakteru...
      QEntity
      • Otazka
        04.04.2007 13:23

        A kde, prosim, rovnou dan diskutuji? Prosim o politicke strany, nikoliv o jednotlive vesnicke hospody.
        Rilev
    • nesouhlas
      20.03.2007 13:45

      jsem jednoznačně pro rovnou daň, ale ne takovou "šalamounskou", že někdo míň a někdo víc ..... už dříve každý odevzdával "desátku" bez ohledu na objem
      milan brno
      • Ne tak uplne
        20.03.2007 14:14

        Desatek = desaty dil = desetina. takze na objemu rozhodne zalezelo. krom desatku cirkvi byl jeste devatek slechte. to byla kupodivu taky desetina (devaty dil z deseti). Jinak bych se do srovnavani stredoveku s dneskem moc nepoustel. To prenecham historikum...
        Jenda
    • nesouhlas
      20.03.2007 13:36

      Já s Vámi pane nesouhlasím. Ještě chápu, že tuto změnu považujete za nesociální. Ale opravdu nechápu, co je na ní nespravedlivého. Mzda do jisté míry odráží snahu člověka o zajištění sebe a svých blízkých. Tato snaha již začíná ve školních lavicích a postupně Vás provází celým životem. Je na zodpovědnosti každého, jak se bude kdo starat. Samozřejmě ne všem bylo od přírody stejně naděleno - proto se daň nedělá rovná ve smyslu stejné částky, ale rovná ve smyslu velmi podobného procentuálního zdanění. To dle mého názoru může motivovat. Před nedávnem jsem si jen pro zábavu spočetl (velmi hrubě, protože detaily mě zatím opravdu nezajímají), jaký by byl za současných podmínek můj důchod. A k úžasu jsem zjistil, že pouze o cca 2 tisíce vyšší než u člověka, který by vydělávat polovičku toho, co já. Kdo myslíte, že v průběhu života nasype výrazně více do systémy a ještě z něho nic nečerpá ? Pohledy na sociálno a spravedlnost jsou opravdu velmi různé, stačí jen změnit úhel pohledu.
      Monte Cristo
      • Odpoved
        20.03.2007 21:02

        Presne jste potvrdil, co jsem psal. Na Vychode je stejne procento dane z prijmu pokladano za spravedlive, na Zapade za nspravedlite. Proto tuto Vychodoevropane zavadeji a Zapadoevropane (vcetne USA a ostatnich zemi) ani nediskutuji. Zapadni civilizace totiz vychazeji z toho, ze kazdy plati na spolecne vydaje dle svych moznosti a schopnosti. A kdo ma 10.000 Euro mesicne, muze zaplatit na danich 3.000, zatimco rodina se dvema detmi a 2.500 Euro mesicne neunese ani 300 Euro na danich. Otazka duchodu je neco jineho, ty ceske jsou samozrejme uchylne, ale pouze Vychodoevropane resi spatne nastavene duchodove systemy spatne nastavenymi danovymi systemy. Pri teto politice je treba premluvte rychle ceske politiky, vcetne Spidly, aby dojednali prodlouzeny zakaz pracovniku z CR ve starych clenskych zemich, jinak hrozi CR vylidneni.
        Rilev
        • Nesouhlas
          21.03.2007 10:21

          Prostě máme na stav věcí každý jiný názor. Ale snad můžete alespoň trochu pochopit můj postoj, který částečně vychází i z toho, s čím sám souhlasíte: předpokládám totiž, že mě osobně v této zemi nikdo dvakrát nepomůže a svůj důchod si zaplatím dvakrát - jednou do průběžného systému a podruhé to bude to, co si sám našetřím, protože neočekávám, že mě stát za nějakých 25 let výrazně zasaturuje. Abych tak mohl učinit, chci za to nižší daně. Náš rozpor pramení z toho, že já se chci primárně starat sám o sebe a nechci za sebe nechat (více než je zdrávo) rozhodovat stát. /lohu státu já vidím trochu jinde než Vy. Ale o tom to holt je. Tento rozpor v postojích je trvalého charakteru a je neřešitelný. Každý se na svět díváme jinak, nicméně mě těší, že Vy ho jistě nehodnotíte přes dno půllitru.
          Monte Cristo
        • Nesouhlas
          21.03.2007 10:21

          Prostě máme na stav věcí každý jiný názor. Ale snad můžete alespoň trochu pochopit můj postoj, který částečně vychází i z toho, s čím sám souhlasíte: předpokládám totiž, že mě osobně v této zemi nikdo dvakrát nepomůže a svůj důchod si zaplatím dvakrát - jednou do průběžného systému a podruhé to bude to, co si sám našetřím, protože neočekávám, že mě stát za nějakých 25 let výrazně zasaturuje. Abych tak mohl učinit, chci za to nižší daně. Náš rozpor pramení z toho, že já se chci primárně starat sám o sebe a nechci za sebe nechat (více než je zdrávo) rozhodovat stát. /lohu státu já vidím trochu jinde než Vy. Ale o tom to holt je. Tento rozpor v postojích je trvalého charakteru a je neřešitelný. Každý se na svět díváme jinak, nicméně mě těší, že Vy ho jistě nehodnotíte přes dno půllitru.
          Monte Cristo
        • Nesouhlas
          21.03.2007 10:21

          Prostě máme na stav věcí každý jiný názor. Ale snad můžete alespoň trochu pochopit můj postoj, který částečně vychází i z toho, s čím sám souhlasíte: předpokládám totiž, že mě osobně v této zemi nikdo dvakrát nepomůže a svůj důchod si zaplatím dvakrát - jednou do průběžného systému a podruhé to bude to, co si sám našetřím, protože neočekávám, že mě stát za nějakých 25 let výrazně zasaturuje. Abych tak mohl učinit, chci za to nižší daně. Náš rozpor pramení z toho, že já se chci primárně starat sám o sebe a nechci za sebe nechat (více než je zdrávo) rozhodovat stát. /lohu státu já vidím trochu jinde než Vy. Ale o tom to holt je. Tento rozpor v postojích je trvalého charakteru a je neřešitelný. Každý se na svět díváme jinak, nicméně mě těší, že Vy ho jistě nehodnotíte přes dno půllitru.
          Monte Cristo
          • je lepší být bohatý a zdravý než chudý a nemocný
            28.03.2007 0:48

            máte babičku?
            mk
    • oprava
      20.03.2007 9:56

      Mel to byt stret a nikoliv stred civilizaci.
      Rilev
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university