Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: Návrh na zdanění prodeje cenných papírů není definitivní

MF: Návrh na zdanění prodeje cenných papírů není definitivní

17.04.2007 16:38
Autor: ČTK

Praha/Berlín/Londýn 17. dubna (ČTK) - Návrh ministerstva financí na zavedení patnáctiprocentní daně z prodeje cenných papírů zatím není definitivní, příští týden se bude konat připomínkové řízení. ČTK to dnes řekla náměstkyně ministra financí Dana Trezziová. Nyní investoři prodej akcií a podílových listů zdaňují jen v případě, když je vlastní méně než šest měsíců. Odborníci krok MF spíše kritizují a poukazují například na zbytečný nárůst administrativy.

Cílem opatření MF je podle Trezziové zavedení rovných podmínek pro investice. Po analýze ministerstvo navrhlo zrušit deset procent ze 120 výjimek. Zdanění by se týkalo cenných papírů nakoupených po roce 2007, ale pouze v přechodném období. "Aby někdo za 30 let neřekl, že nakoupil akcie na konci roku 2007," vysvětlila.

"Současný systém je nesmírně velkorysý a v Evropě neobvyklý. Je však možné, že dospějeme ke kompromisu. Od platby daně by mohli být osvobozeni ti investoři, kteří prodají cenné papíry po pěti či deseti letech," uvedla Trezziová pro Hospodářské noviny. Dodala, že se o tom ještě bude jednat, jisté ale podle ní je to, že doba musí být výrazně delší než nyní.

"Když uvážíme, že na jedné straně tlačí vlády občany k co nejvyšší míře vlastní tvorby finančních rezerv na důchod a na druhé straně jim takovýmto způsobem 'hází klacky pod nohy', jeví se tento krok opravdu jako úplně nesmyslný," reagoval analytik společnosti Cyrrus Igor Pečta. Připomněl, že do fondů si spoří 1,5 milionu českých domácností a vláda si slibuje od této daně přísun do rozpočtu půl miliardy korun ročně.

Pokud by se mělo zrušit osvobození od zdanění výnosu z cenných papírů, měly by se zároveň zrušit všechny daňové výhody (slevy na dani, dotace, atd.) ke konkurenčním a alternativním produktům typu životní pojištění, důchodové připojištění tak, aby se investiční alternativy zprůhlednily a podmínky narovnaly, upozornil David Urbánek z odborného časopisu Fondshop. Urbánek nevidí zásadní problém ve zdaňování zisků, ale spíše v obrovském zvýšení administrativních úkonů.

Značně by se zvýšil počet těch, kteří by museli podávat daňové přiznání samostatně, souhlasil generální manažer Asociace fondů a asset managementu Martin Hanzlík. Takovéto jednoduché zrušení časového testu by tedy podle něj nutně zatížilo státní aparát o nutnost zpracovávat stovky tisíc daňových přiznání a drobné investory by to hnalo do situace podávat samostatně daňové přiznání kvůli minimálnímu zisku. Tyto administrativní náklady by se mohly přiblížit výši odvedené daně, dodal.

Analytik společnosti Atlantik FT Petr Sklenář míní, že daňové změny u zdanění výnosů budou mít na pražskou burzu spíše neutrální dopad. Na druhou stranu by totiž poklesla míra zdanění těch výnosů, které se dnes již zdaňují. Akciové výnosy jsou součásti daňového základu a vzhledem k nastavení progrese se fakticky zdaňují sazbou 32 procent a případný pokles sazby na 15 procent je pozitivní krok, poznamenal.

V Německu je vlastník cenných papírů dosud osvobozen od daně, jestliže je vlastní déle než rok. Zatímco dosud platí pro různé kapitálové výnosy odlišná daň, od roku 2009 se zavede jednotná 25procentní. Podle nového zákona však ten, kdo koupí akcie od roku 2009, bude platit jednotnou daň bez ohledu na délku jejich vlastnictví. Nové předpisy však neplatí pro cenné papíry získané do konce roku 2008.

V Británii byl systém zdaňování výnosu při prodeji akcií vždy komplikovaný a je stále složitější. V principu tam není žádná lhůta, během níž by se daň neplatila, ale na druhé straně jsou určité typy cenných papírů nebo jiných investic, které jsou od daně osvobozeny. Od daně je také osvobozena určitá minimální částka čistého výnosu z kapitálu, která nyní činí v přepočtu zhruba 400.000 korun.

Čistý výnos je zisk minus ztráta a minus jiné odpočitatelné sumy, k nimž patří také možnost odpočítávat částky podle počtu let, po něž jsou akcie drženy. Britský daňový zákon dovoluje převádět ztrátu v případě akcií z roku na rok bez časového omezení. Neplatí se také daň při převodu cenných papírů mezi manželi. Naproti tomu dani podléhá jakýkoli jiný převod akcií, nikoli jen prodej na trhu. Daní může být zatíženo i darování akcií. Sazba daně pak závisí na celkovém výnosu z kapitálu a činí deset, 20 nebo 40 procent.

Váš názor
  • termiti - magori
    18.04.2007 20:11

    tak to asi s obchodovanim skoncim !!!!!!! riziko ztraty brat na sebe bez odpisu na danich a zisk zdanovat to bych snad musel bejt cvok !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ppetr1
  • už jsem to pochopil
    18.04.2007 6:38

    po přečtení dnešního názoru Kasala na Seznamu mi je jasné kam "daňová reforma" míří. On sám řekl kolik jako poslanci a vysocí státní úředníci ušetří na daních + jejich náhrady ... a plebiscitu lízátko !!!!
    milan brno
    • jsou
      18.04.2007 13:28

      to arcidarebáci a dělají pravý opak toho, co by tzv. reformní vláda měla dělat. jako zaměstnanec investuji své peníze již zdaněné a nevím, proč bych se v případě úspěchu měl dělit se státem když v případě neúspěchu mi tento nas..re do chobotu. o dalších aspektech snad ani není třeba hovořit.doufám, že té babě na mf někdo pořádně zařeže, toto přece nemůže ods podpořit ani za cenu nesvárů v koalici.
      keris
    • je to pohoda
      18.04.2007 8:47

      pro ty co toci akcie je to velke plus danit jen 15% misto 32%,tak co je napadate chytrolini
      v.sidlo
  • To je opravdu ostudné...
    17.04.2007 17:58

    pokud se má přístup vyrovnat, má se tato daň zrušit u všech investic a u všech kapitálových výnosů,a ne ji narazit na něco, kde ještě úplně nebyla, a pak to argumentovat rušením výjimek.
    Bo
    • luopežnickej kousek
      17.04.2007 19:15

      Je to pakáž,slibujou něco jinýho a přitom si nevidí do huby.O volbách ty blbečky volit nehodlám.Taky by mohli závést daně z kyslíku a za chůzi po chodníku.
      socan
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university